Русия спря газа за Хелзинки, Берлин и Рим търсят начини да продължат с "Газпром"

Германия и Италия действат в близък контакт с Европейската комисия

Финландия внася по-голямата част от газа си от Русия, но той съставлява под една десета от енергийното потребление в страната
Финландия внася по-голямата част от газа си от Русия, но той съставлява под една десета от енергийното потребление в страната
Финландия внася по-голямата част от газа си от Русия, но той съставлява под една десета от енергийното потребление в страната    ©  Reuters
Финландия внася по-голямата част от газа си от Русия, но той съставлява под една десета от енергийното потребление в страната    ©  Reuters

Русия спря газовите доставки за Финландия в поредния етап от конфликта за енергийните плащания със Запада и дни след като Хелзинки заяви желанието си за членство в НАТО. Газовият гигант "Газпром" обяви, че напълно е прекратил износа за Финландия през нощта в събота. Северноевропейската страна, която отказва да плаща за доставките в рубли, посочи, че не очаква това да има отражение за потребителите.

Същевременно Reuters цитира свои източници, според които Германия и Италия са казали на компаниите, че могат да отворят сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва. Това решение е било предхождано от консултации с ЕС. Дебатът по повод руското искане за плащане на газа в рубли е тест за решимостта на европейските правителства да предприемат твърда позиция спрямо Москва заради войната в Украйна. България, Полша и Финландия отказаха да спазват руското изискване за заплащане на газовия внос чрез сметки в рубли в "Газпромбанк" и тяхното газоподаване беше спряно.

Преди токът, сега газът

След като западните страни наложиха санкции на Русия заради инвазията в Украйна, Москва заяви, че "неприятелските" държави ще трябва да плащат за газовите доставки в рубли, като този ход беше разкритикуван от ЕС като изнудване. Финландия внася по-голямата част от газа си от Русия, но той съставлява под една десета от енергийното потребление в страната, пише британската ВВС. В събота финландската държавна компания Gasgrid Finland потвърди, че "газовите доставки през входната точка Imatra са спрени на 21 май". И допълни: "Количеството газ, което е необходимо за финландския пазар, се внася в нашата газова система чрез входната точка Balticconnector, която свързва Финландия с газовата мрежа на Естония. Gasgrid Finland се насочи към Balticconnector и газовата система в момента е балансирана."

Финландската държавна енергийна фирма Gasum коментира, че руското решение "буди съжаление", но се е подготвила за подобна ситуация и "ако няма нарушения в газопреносната мрежа, ще можем да доставим газ на всичките си клиенти през идващите месеци". Говорител на Кремъл заяви: "Ясно е, че никой няма да доставя нищо безплатно."

Миналата седмица Русия също така спря доставката на електричество за Финландия. Това беше във връзка със заплахата на руските власти за отговор, ако Хелзинки подаде молба за членство в НАТО.

Публикуване на писмени насоки

Брюксел публикува два набора писмени насоки как да се купува руски газ, без да се нарушават санкциите, но законовият начин изглежда недотам изяснен, а представители на ЕС същевременно съветват компаниите да не отварят сметки в рубли в "Газпромбанк". Някои дипломати в Брюксел твърдят, че насоките са преднамерено неясни, за да позволят на страните да отварят сметки в рубли и да продължават да купуват руски газ.

"Оставаш с усещането, че това дава възможността ситуацията да продължи, както преди", посочва пожелал анонимност дипломат пред Reuters. И допълва, че това рискува да подкопае единството в ЕС срещу Москва, ако компаниите в едни членки отворят сметки в рубли, а фирмите в други - не.

Двама източници на Reuters казват, че германските газови вносители са били посъветвани от Берлин да отворят такива сметки, за да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите, стига плащанията, които правят към "Газпромбанк", да не са в руска валута. Според източниците германското правителство работи по въпроса в тясно сътрудничество с ЕС. Италианското правителство също е говорило с Европейската комисия (ЕК) и е получило разяснения как да купува руски газ законно, казва източник на информационната агенция. Според него решението на Рим е в съответствие с разговорите с енергийната служба към ЕК.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bxr20646781 avatar :-|
    bxr20646781
    • - 4
    • + 2

    Германия, Италия, Австрия, Словакия, Унгария, Гърция и др. страни вече плащат или ще плащат за руска газ в рубли по новата схема. Националните предатели с инициали К.П. и А.В. излъгаха, че това нарушава европейските санкции, и че никой в ЕС нема да плаща. Излъгаха, и че такова плащане носи риск от загуби, свързани с курса на рублата. А за да избършат осраните им *******, преките им началници от Вашингтон отпуснаха два танкера в пълна секретност на цени под пазарните с чисто хибридно-пропагандни цели.
    В задачата се пита, кога същите ще получат обвинения за държавна измяна и обслужване на чужди геополитически и корпоративни интереси, ощетявайки българския бизнес и потребители?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Елементарно заблуждение е, че някой някого кара насила "да плаща за доставките в рубли", с каквото бяхме облъчени преди месец и с каквото се обяснява сега спирането на газовите доставки за Суоми.

    Желаещите да купуват руски газ е необходимо просто да открият в НЕПОДЛЕЖАЩАТА НА САНКЦИИ руска банка Газпромбанк сметка във валутата, която им е по договора за доставка с Газпром и да си предплатят в долари/евро съответното количество газ. Оттам насетне банката служебно превалутира вноската в рубли, които превежда на доставчика Газпромекспорт.
    Половината от европейските клиенти на Газпром за две месеца вече са го направили.

    Упражнението се прави, защото емитентите на € (ЕЦБ) и на $ (Фед) са отнели правото на руски финансови институции да оперират с техните валути и са блокирали сметките им в евро и долари.
    Но (!) предвидливо са остовили Газпромбанк извън санкциите, защото все пак газ си трябва...

    В този ред на мисли изключително странно е медийното замитане на темата с Киро-Асеновия отказ да направят това, което вече направиха най-големите европейски енергийни компании - Enni, RWE - Булгаргаз да си открие сметка в долари в Газпромбанк.

    Защо Олаф Шолц и Марио Драги издействаха правото на Enni и RWE да продължат да купуват руски газ, откривайки си сметки в Газпромбанк (което се оказа, че не е никакво нерушение на нищо), а Киро и Асен с апломб отказаха? Дали само да се натегнат на Козяк или просто и да прекарат 3 млрд м3 газ от нейде си през дружеска офшорка и да делкат комисиона?

    #кироперсонанонграта#

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 3

    Газ имаме и ще имаме, при това на по-ниски цени. Енергийната мафия е в потрес - отнеха ѝ кокошката, дето снасяше златни яйца. Свърши се с данък Русия, край на руското иго!

    Нередност?
  • 4
    uyd16533089041122032 avatar :-|
    Nicoleta Dimitrova
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":
    Купувачите трябва да имат 2 сметки в Газпромбанк. Първата, по която се плаща във валутата по договор не нарушава санкциите, защото както и вие казвате Газпромбанк не е в списъка със санкционирани банки. Лично аз не виждам смисъл от откриването на втора сметка в рубли, защото според изявлението Eni, плащането се приема за извършено след като се получи валутата в първата сметка. Единствената промяна е за Газпром, който няма да има достъп до валутните си постъпления. Досега поне 20% от валутните им приходи оставаха за тях, а 80% бяха длъжни да конвертират в рубли. В момента Еni се е договорила с Газпромбанк и Газпром за следното - плащането се приема за извършено след получаване на средствата във валутната сметка, до 48 часа Газпромбанк трябва да превалутира и да захрани сметката в рубли без участието на РЦБ, ако не спази срока, това не се отразява на доставката, всички разходи по превалутирането са за сметка на Газпромбанк.

    Нередност?
Нов коментар