🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EC обвини в ООН Русия за кризата с храните

Според анализатори Москва иска продоволствената криза да окаже натиск върху Запада, като доведе до бежанска вълна от африкански страни към Европа

"Драматичните последици от руската война се пренасят в глобален мащаб и това оскъпява храните", посочва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел
"Драматичните последици от руската война се пренасят в глобален мащаб и това оскъпява храните", посочва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел
"Драматичните последици от руската война се пренасят в глобален мащаб и това оскъпява храните", посочва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел    ©  Reuters
"Драматичните последици от руската война се пренасят в глобален мащаб и това оскъпява храните", посочва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел    ©  Reuters

"Кремъл използва хранителните доставки като невидима ракета срещу развиващите се страни." Тези думи на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел накараха руския постоянен представител към ООН Василий Небензя да напусне заседание на Съвета за сигурност на световната организация за Украйна.

Нападението на Москва срещу Киев доведе до световна продоволствена криза, като цените на зърното, олиото, изкуствените торове и горивата значително се увеличиха. Украйна произвежда 12% от пшеницата в глобален мащаб, 15% от царевицата и 50% от слънчогледовото олио. И милиони по света са заплашени от глад, тъй като разчитат на украинските доставки, предимно чрез черноморските пристанища, които сега са или окупирани от руските сили, или са блокирани от военни кораби.

"Драматичните последици от руската война се пренасят в глобален мащаб и това оскъпява храните, тласкайки хората към бедност и дестабилизирайки цели региони. Русия е изцяло отговорна за тази хранителна криза", коментира Мишел. И допълни, че самият той е видял милиони тонове зърно в пристанището в Одеса, които не могат да бъдат изнесени заради морската блокада, наложена от Москва.

И САЩ обвиняват Кремъл

Небензя обвини Мишел, че разпространява лъжи. При напускането му председателят на Европейския съвет се обърна директно към него: "Може да излезете от залата, може би е по-лесно да не слушате истината." Пред Reuters Небензя заяви, че не е можел да остане заради "неистините, които Шарл Мишел е дошъл тук да разпространява".

Мишел също така обвини Русия, че краде зърно и спира процеса по засяване и жънене в Украйна заради военната си кампания в страната. Позицията му беше повторена от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. По думите му, освен че пречи на износа на украинско зърно, Москва унищожава украинската земеделска инфраструктура. "Около 20 млн. тона пшеница за блокирани в силози близо до Одеса, а корабите са буквално натъпкани със зърно на пристанището", посочи Блинкен. Подобно на Мишел и той каза, че има достоверна информация, че Москва краде украинското зърно и го продава за собствена изгода.

Русия и Украйна обичайно доставят около 40% от необходимата пшеница за Африка, където цената на зърното скочи с 23% през последната година, пише британската ВВС. В края на миналата седмица по време на визита в Русия ръководителят на Африканския съюз Маки Сал заяви пред президента Владимир Путин, че африканските страни са невинни жертви на войната в Украйна и Москва трябва да помогне за облекчаването на този проблем. След разговорите Маки Сал коментира, че руският лидер е обещал да "улесни износа на зърно и торове", но не даде повече подробности. Някои анализатори смятат, че Кремъл се надява разрастващата се криза с храните да окаже политически натиск върху Запада, като доведе до големи бежански вълни към Европа от пострадали държави в Близкия изток и Африка.

Кражба на украинско зърно

Същевременно САЩ предупредиха 14 предимно африкански страни, че руски плавателни съдове напускат пристанища в близост до Украйна, натоварени с "откраднато украинско зърно". Посочени са имената на три руски кораба, за които се предполага, че транспортират въпросното зърно.

Американското предупреждение само изостря дилемата, пред която са изправени африканските държави - дали да станат съучастник във военни престъпления и да ядосат Запада, или да откажат евтина храна във време, в което цената на пшеницата отбелязва скок и стотици хиляди жители гладуват, посочва анализ на New York Times. Украинското правителство твърди, че Русия е откраднала до 500 хил. тона жито на стойност 100 млн. долара от началото на инвазията през февруари.