🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените на земеделските култури леко спадат на световните пазари, но е рано за оптимизъм

Поевтиняването на зърнени и маслодайни култури е по-скоро моментно и очакванията са инфлацията при храните да остане висока

Перспективата за рецесия също потиска цените на земеделските суровини, смятат анализаторите на Agritel
Перспективата за рецесия също потиска цените на земеделските суровини, смятат анализаторите на Agritel
Перспективата за рецесия също потиска цените на земеделските суровини, смятат анализаторите на Agritel    ©  Reuters
Перспективата за рецесия също потиска цените на земеделските суровини, смятат анализаторите на Agritel    ©  Reuters
Темата накратко
  • Цените на основни земеделски култури тръгнаха надолу на световните пазари, но като цяло остават доста над нивата отпреди войната в Украйна
  • Спадът може да е временен, а и не се прехвърля веднага към крайните потребители
  • Инфлацията при храните ще остана висока поне още година, смятат анализаторите на ЕЦБ

Цените на основните земеделски култури на световните пазари тръгнаха леко надолу през последните дни, което дава надежда за постепенно овладяване на инфлацията при храните, съобщава Bloomberg. Хранителните стоки са сред основните двигатели на покачващата се по света инфлация наред с енергийните ресурси. Спадът на цените на борсите обаче не се усеща без забавяне от крайните потребители, а и може да се окаже временен. Според доклад на ЕЦБ от тази седмица храните ще продължат да поскъпват с почти рекордни темпове поне и през следващата година.

Спадът в цените идва на фона на започналата жътва на пшеница в Северното полукълбо. Търговците претеглят данните за новите реколти, както и за икономическите показатели. След период на благоприятни метеорологични условия прогнозите за продукцията на някои ключови производители като Русия се подобряват. Перспективата за рецесия също потиска цените на земеделските суровини, смятат анализаторите на Agritel. Отслабване на икономиката може да доведе до по-ниско потребление на гориво и да намали консумацията на по-скъпи храни като месото.

Пазарите сигнализират умерен оптимизъм за хранителната инфлация

Фючърсите за пшеница в САЩ достигнаха най-ниското си ниво от март на фона на ранната жътва и усилията за увеличаване на количеството зърно, доставяно от Украйна, съобщава Reuters. Фючърсите за царевица се понижиха с 3% поради прогнозите за по-хладно време. Соевото олио в Чикаго се насочва към най-продължителния си спад от 2019 г. насам, рапицата на борсата в Париж изгуби натрупания от началото на годината ръст, а малайзийското палмово масло навлезе в мечи пазар, след като конкурентният производител Индонезия увеличава износа.

Повишаването на цените на хранителните масла в Китай вероятно ще приключи с възстановяването на доставките на палмово масло, смята Чен Бин, анализатор от Shanghai Ganglian E-Commerce Holdings. Като се има предвид, че палмовото масло е ключова суровина в хранително-вкусовата промишленост, спадът на цените може значително да облекчи глобалната хранителна инфлация, каза тя.

Спадът на цените може да предложи известно облекчение за потребителите по света, които са притиснати от бързо растящите разходи за живот и увеличаваща се продоволствена несигурност. "Има признаци, че глобалната продоволствена криза може да наближава своя връх", смята Чуа Хак Бин, икономист в Maybank Investment Banking Group.

Индексът на цените на храните на ООН остава значително по-висок спрямо началото на годината, но се понижи през май за втори пореден месец след пика си през март, когато инвазията на Русия стана пречка за износа от Украйна. Нападнатата страна е един от най-големите производители на зърно и растителни масла.

ЕЦБ: цените на храните ще продължат да растат поне още година

Все пак при няколко големи производители съществуват опасения за времето, а украинският износ продължава да е ограничен заради войната. Тези фактори са риск за нови повишения на цените. В доклад от понеделник агенция на Европейския съюз намали прогнозите си за добивите на мека пшеница в блока до ниво под средното след пролетни горещини и суша. Сушата ще остане проблем и за по-голямата част от производителите на царевица и соя в САЩ.

Според европейската служба за мониторинг на посевите MARS, добивите от мека пшеница в ЕС се очаква да бъдат 5.76 тона на хектар тази година или с 4.7% надолу спрямо миналата година по данни на Agritel. При рапицата добивите се оценяват на 3.12 т/ха или с 2.4% по-малко на годишна база. Силно ограничен остава износът от Украйна. Максималният капацитет на експорт на зърнени култури е 2 млн. тона на месец в сравнение с обичайните 6-7.

Посочвайки скока от над 40% на храните на едро в еврозоната, ЕЦБ прогнозира, че през следващите месеци ценовият натиск ще продължи да се прехвърля към потребителите. Покачващите се разходи за торове, които в ЕС към април са поскъпнали със 151% за година, са сред основните фактори, които показват, че цените на храните ще продължат да вървят нагоре.

Инфлацията при храните в еврозоната достига 7.5% на годишна база през май, което е най-високо ниво за всички времена от въвеждането на единната валута през 1999 г. В балтийските държави и Финландия, които разчитат в по-голяма степен на Русия, Украйна и Беларус за внос на земеделски продукти и торове, хранителната инфлация е доста над средната за блока и достига между 12 и 19%.