🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия унищожи мост до Северодонецк, отрязвайки ключов път за отстъпление

Украинските сили бяха принудени да се изтеглят от центъра на града

Битката за Северодонецк и съседния Лисичанск навлиза в третата си седмица и се очертава като най-ожесточената от началото на войната
Битката за Северодонецк и съседния Лисичанск навлиза в третата си седмица и се очертава като най-ожесточената от началото на войната
Битката за Северодонецк и съседния Лисичанск навлиза в третата си седмица и се очертава като най-ожесточената от началото на войната    ©  Reuters
Битката за Северодонецк и съседния Лисичанск навлиза в третата си седмица и се очертава като най-ожесточената от началото на войната    ©  Reuters

Руските сили взривиха в неделя мост, свързващ Северодонецк с Лисичанск, отрязвайки възможен евакуационен маршрут за цивилни, съобщават местни служители. В последните месеци Северодонецк се превърна в епицентър на битката за контрол върху региона Донбас.

Битката за Северодонецк и съседния Лисичанск навлиза в третата си седмица и се очертава като най-ожесточената от началото на войната. Северодонецк - голям индустриален център, е един от последните в Луганска област градове под украински контрол. Превземането му ще даде възможност на руските сили да организират настъпление към Краматорск, друг голям град в Донбас.

На този етап руските сили имат контрол над по-голямата част от Северодонецк, но украинските войски все още държат индустриалната зона и химически завод, където се крият и стотици цивилни.

Сергей Хайдай, губернаторът на Луганска област, съобщи , че руснаците са унищожили моста над река Северски Донец, свързващ Северодонецк със съседния град Лисичанск. Така само един от трите моста до града могат да се използват и по този начин значително намалява броят на маршрутите, които биха могли да бъдат използвани за евакуиране на цивилни или за украинските войски при оттегляне на позиции от западната страна на реката.

По данни на ръководителя на администрацията на Северодонецк, около една трета от града остава под контрола на украинските сили и около две трети са превзети от руски войски.

Отстъпление

Украинските сили бяха принудени да се изтеглят от центъра на Северодонецк, заяви в понеделник генералният щаб на украинската армия.

"Подпомаган от артилерията, врагът проведе нападение в Северодонецк, отбеляза частичен успех и принуди нашите части да се изтеглят от центъра на града. Сраженията продължават", се казва в съобщение на украинските въоръжени сили, публикувано във Facebook.

Проруските сепаратисти твърдят, че украинските военни са обградени и не могат да напуснат града. "Северодонецк всъщност е блокиран, след като вчера взривиха последния мост, който го свързваше с Лисичанск", каза един от лидерите на донецките милиции, цитиран от руската агенция "Интерфакс".

Руските сили бомбардират химическия завод "Азот", в който са се укрили около 500 цивилни, както и пречиствателни станции в Северодонецк, съобщи още Гайдай. Според сепаратистите множеството пожари на територията на завода са горяща украинска военна техника, ударена от руския обстрел. По-рано те твърдяха, че напредването им в региона е по-бавно от предвиденото, защото се стремят да запазят промишлената инфраструктура от разрушение.

След като беше принудена да намали първоначалните си цели след нахлуването си в Украйна, Москва насочи вниманието си към разширяването на контрола си в Донбас, където проруските сепаратисти държат територии от 2014 г. насам.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 3

    Ще плуват ...

    Нередност?
Нов коментар