🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Противно на очакванията, Украйна удържа половината от Северодонецк

Армията на Киев си е върнала част от завладяната територия в града и се опитва да контраатакува. Русия твърди, че е унищожила танкове и БТР-и с ракетни удари край Киев

След навлизането в Северодонецк и затъването в градски битки масираната офанзива на руските сили като че ли започва да губи скорост.
След навлизането в Северодонецк и затъването в градски битки масираната офанзива на руските сили като че ли започва да губи скорост.
След навлизането в Северодонецк и затъването в градски битки масираната офанзива на руските сили като че ли започва да губи скорост.    ©  Reuters
След навлизането в Северодонецк и затъването в градски битки масираната офанзива на руските сили като че ли започва да губи скорост.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Контролът върху щурмувания от руснаците ключов град Северодонецк в Луганска област отново е поделен в съотношение 50 на 50. Това обяви тази сутрин Серхи Хайдай - губернатор на региона, който в момента е най-горещият фронт в битката между Киев и Москва за контрола над Донбас. "Ситуацията беше тежка, руснаците контролираха около 70% от града, но през последните два дни бяха отблъснати. В момента селището е разделено приблизително наполовина", коментира той, цитиран от агенция Reuters. "Веднага щом получим достатъчно западни далекобойни оръжия, ще отблъснем артилерията им от нашите позиции. И тогава, повярвайте ми, руската пехота просто ще избяга", допълва Хайдай.

Според днешния разузнавателен доклад на британското военно министерство украинската контраатака в Северодонецк от последните 48 часа е довела до "притъпяване на оперативната инерция, натрупана преди това от руските сили чрез съсредоточаване на бойни единици и огнева мощ". Според Лондон силите, хвърлени в нападение, включват персонал, мобилизиран от резерва на проруските сепаратистки сили в самообявилата се Луганска народна република (ЛНР). Тези войски са зле обучени и екипирани, а също така не разполагат с тежки оръжия, съизмерим с арсенала на редовната руска армия. Използването на прокси сили като пушечно месо при операции в градска среда е стандартна руска тактика, наблюдавана по-рано и в Сирия. Този подход най-вероятно показва желание да се ограничат жертвите от редовната руска армия, за която вече има достатъчно индикации, че изпитва недостиг на боеспособен персонал.

Капан за руснаците?

Решението на Украйна да не оттегли армията си напълно от Северодонецк към съседния Лисичанск до голяма степен е изненадващо. Тази промяна в стратегията обаче би могла да вкара настъпващите руски части в капана на боевете от близка дистанция в градска среда. Примамването на агресора на територията на населеното място до голяма степен го лишава от основното му предимство по време на втората фаза на войната - масираните артилерийски обстрели от сравнително безопасно разстояние и бомбардировките от въздуха. След първите седмици на инвазията армията на Кремъл все по-често започна да използва непрецизни удари от въздуха и концентриране на артилерийски огън на определена открита територия - нещо, което в момента тя няма как да направи, ако не иска да рискува да обстреля и собствените си войски, пръснати по размития градски фронт.

На територията на Северодонецк украинските елитни сили от своя страна могат да използват някои от тактическите си предимства - по-добрата екипировка за индивидуална защита и по-качествените западни лични оръжия, които са по-далекобойни и използват по-мощни боеприпаси, често пробиващи руските каски и бронежилетки. По улиците на града настъпващите проруски сили по-трудно ще могат да се възползват и от численото си превъзходство по линия на танковете и другата бронирана техника, които сравнително лесно могат да бъдат унищожавани от засада дори с по-базови противотанкови системи в сравнение с високотехнологичните Javelin и NLAW.

Офанзивата в Донбас губи инерция

"Руската армия е съсредоточила всичките си налични ресурси единствено в тази битка, която може да й осигури само скромни постижения. Украинските военни от своя страна успяват да съхранят гъвкавостта и увереността си, че не само могат да провеждат локални контраатаки на други места в Украйна (например северно от Херсон), но и да организират ефективна контраофанзива директно срещу основната руска атака в Северодонецк", коментират анализаторите на влиятелния отбранителен тинк-танк Institute for the Study of Wars (ISW).

Това вече дава самочувствие на украинското правителство да твърди, че ще успее да задържи Северодонецк за повече от две седмици, колкото му даваха британските военни няколко няколко дни по-рано. Това показва и готовност за организиране на проактивни бойни операции, вместо да се водят само отбранителни такива, което е видима промяна в сравнение украинските изявления до 28 май, че техните сили имат намерение да се изтеглят от Северодонецк, за да избегнат обкръжаване, обобщават от ISW.

Отново удари по Киев

В стремеж да си върне стратегическата инициатива и инерцията на своята офанзива руските войски днес за първи път от седмици насам нанесоха ракетни удари по украинската столица Киев. По първоначални данни, обявени от кмета на града Виталий Кличко, жертви няма, но един човек е ранен и е в болница. Кличко допълва, че най-вероятно става дума за ракети, изстреляни от стратегически бомбардировач Ту-95, летящ над Каспийско море. Те са ударили обект на железопътната инфраструктура, казват от украинската страна. Руснаците твърдят, че са поразили склад с танкове и бронетранспортьори, доставени от различни европейски държави. Твърденията на която и да е от двете враждуващи страни не са потвърдени от друг независим източник.

Въпреки че омаловажи значението на американските и британските далекобойни установки за залпов огън HIMARS и M270, в интервю за телевизионния канал "Россия-1" руският президент Путин пък предупреди, че армията му ще започне да обстрелва нови цели, ако САЩ доставят на Украйна ракетни системи с по-голям обсег. "Ще се нанесат удари по цели, които все още не обстрелваме", загадъчно обяви той. Украинската държавна енергийна компания "Енергоатом" от своя страна днес алармира, че ракетите, които тази сутрин са ударили Киев, са прелетели на ниска височина над Южноукраинската ядрена централа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 5

    Путлер капут!

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 1
    • + 3

    Пушечно месо дал господ , погребалните агенции ще са на печалба ...

    Нередност?
Нов коментар