🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна поставя бъдещето на Тайван на преден план

Китай многократно призовава за "мирно обединение" с Тайван в публичното пространство, но също така е заплашвал да завземе острова със сила, ако е необходимо

Отношенията между Китай и Тайван бяха най-голямата тема на срещата на външните министри на Азия в Сингапур
Отношенията между Китай и Тайван бяха най-голямата тема на срещата на външните министри на Азия в Сингапур
Отношенията между Китай и Тайван бяха най-голямата тема на срещата на външните министри на Азия в Сингапур    ©  Reuters
Отношенията между Китай и Тайван бяха най-голямата тема на срещата на външните министри на Азия в Сингапур    ©  Reuters
Темата накратко
  • Китай и Тайван не постигнаха резултат след срещата на високо ниво в Сингапур.
  • Китай забрани вноса на определен вид тайванска риба заради високо съдържание на химикали.
  • Привидното спокойствие на китайските власти не означава, че напрежението между страната и Тайван е намаляло.

Войната в Украйна показа на света, че страна с ядрени оръжия спокойно може да нахлуе в нейна съседка, дори и тя да има подкрепата на Запада. Това е от особено значение за Тайван - островът се намира в ситуация, която е близка на тази на Украйна преди започването на военните действия от Русия.

Министри на отбраната от цял свят се събраха в Сингапур през уикенда, за да участват на най-важната конференция по сигурността в Азия. Събитието беше и един от първите шансове да се види как Китай ще коментира ситуацията в Украйна и дали това няма да създаде напрежение в Тайван. Това обаче не се случи, след като китайският министър на отбраната Уей Фънхе затвърди известната до момента позиция - Китай не е съюзник на Русия, а просто партньор. Според него това не е нещо ново, след като страната му от години е поела политика на изпълняване на собствените си нужди.

Относно въпроса с Тайван министърът на отбраната Уей каза, че позицията на Китай за острова, който Пекин разглежда като провинция, е непроменена. Той каза, че китайското правителство търси "мирно обединение" с Тайван, но запазва и "други опции".

В последния ден на срещата премиерът на Тайван Су Ценг-чанг, заяви, че страната не иска да затвори вратата за Китай и е готов да се ангажира в духа на добрата воля. За да се случи това обаче, е нужна равнопоставеност и да няма предварителни политически условия. "Докато има равенство, реципрочност и няма политически предпоставки, ние сме готови да се ангажираме с добра воля с Китай", каза той.

Въпреки привидно спокойното преминаване на срещата и липсата на развитие по оста Пекин - Тайван не липсваха и ходове, които да повишат напрежението. Китайската митническа администрация още по време на първия ден от диалога заяви, че многократно е откривала забранени химикали в рибите групера от Тайван и ще спре вноса им от понеделник, "за да предотврати рискове и да защити здравето и живота на потребителите". Министърът на земеделието на Тайван Чен Чи-чунг отхвърли обвинението, заявявайки, че няма нищо лошо в рибата и те ще предоставят данни на Китай и ще поискат отговор от тях.

Говорителят на тайванския кабинет Ло Пинг-Ченг заяви, че Китай многократно е бойкотирал и блокирала тайванските селскостопански и морски продукти "по начин, несъвместим с международните практики". Според нея това не само вреди на отношенията между Тайван и Китай, "но също така прави тайванския народ още по-отвратен от безсмисленото потискане на Тайван от страна на властите на Китайската комунистическа партия".

Китай има да взема решения

След руската инвазия в Украйна сценарият за Китай относно бъдещето на Тайван се промени, макар и не много. Пекин трябва да направи сериозен стратегически анализ за потенциални военни действия със страна, подкрепяна от Вашингтон, както и да прецени глобалното икономическо въздействие. В случай че на Пекин бъдат наложени санкции като тези на Русия, последствията за веригите за доставки и собствения й износ биха били пагубни.

Според Чен Минг-тонг, шеф на Бюрото за национална сигурност на Тайван, развитията в Украйна служат като пример и за двете страни в спора. Китай със сигурност иска да избегне подобен на русия сценарий, в който армията първо се представя доста под очакванията на експертите, като икономическият фактор също играе роля в мисленето в Пекин. "По същия начин Тайван ще се научи как да напредваме", заяви Минг пред Politico. "Една от тактиките, които бяха успешни досега, е асиметричната способност. И това е нещо, от което се учим и искаме да обсъдим допълнително със Съединените щати", каза Джоузеф Ву, външен министър на Тайван пред NPR.

Мирно обединение, иначе взимаме TSMC

Китай многократно призовава за "мирно обединение" с Тайван в публичното пространство, но също така е заплашвал да завземе острова със сила, ако е необходимо. Няма яснота кога това може да се случи - но американските служители спекулираха за китайско нахлуване в Тайван през следващите 6 до 10 години, макар и тези прогнози да са направени преди началото на войната в Украйна. Намаляването на напрежението няма как да се случи, след като китайските изтребители и бомбардировачи редовно нахлуват в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван.

Пекин също така се отнася все по-агресивно към водещата роля на Тайван в сферата на полупроводниците. Водещ китайски икономист миналата седмица открито призова Пекин да "заграби" водещия производител на микрочипове на острова, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). "В случай че САЩ и Западът наложат разрушителни санкции на Китай като тези срещу Русия, ние трябва да възстановим Тайван. Особено при реконструкцията на индустриалните вериги и веригите за доставки, ние трябва да превземем TSMC - предприятие, което принадлежи на Китай", каза Чен Уенлинг, главен икономист в Китайския център за международен икономически обмен - изследователска група, която се контролира от Националната комисия за развитие и реформи.