🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия разиграва Украйна за тежките оръжия

Властта в Берлин също така спъва и други държави, които искат да помагат в битката с руската инвазия

Германските противосамолетни оръдия Gepard не могат да стигнат до Украйна, защото Швейцария блокира реекспорт на боеприпаси за тях
Германските противосамолетни оръдия Gepard не могат да стигнат до Украйна, защото Швейцария блокира реекспорт на боеприпаси за тях
Германските противосамолетни оръдия Gepard не могат да стигнат до Украйна, защото Швейцария блокира реекспорт на боеприпаси за тях    ©  Reuters
Германските противосамолетни оръдия Gepard не могат да стигнат до Украйна, защото Швейцария блокира реекспорт на боеприпаси за тях    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Когато става дума за военна помощ, канцлерът Шолц говори предимно в бъдеще време
  • Берлин вероятно ще блокира трансфера на испански танкове Leopard 2
  • "Триъгълната схема" с Гърция за трансфер на БМП-1 ще се забави поне с 2 месеца
  • Зенитните ракетни системи IRIS-T SLM ще бъдат дадени чак през есента

На теория германският канцлер Олаф Шолц сурово осъжда непровокираната руска инвазия в Украйна и подкрепя по принцип изпращането на оръжейни помощи за Киев, с които армията да защити териториалната цялост на страната. На практика всички ангажименти на управляващите в Берлин са предимно на думи и в бъдеще време - време, с което Киев най-вероятно не разполага. И не само това: федералната република системно спъва и опитите на други страни да изпращат на Украйна по-съвременни бойни системи, които са германско производство. Понякога също така бюрократично бави процедурите по попълването на военните арсенали на държавите донори, изпратили на фронта свое "съветско" въоръжение.

Неизговорената публично цинична политическа логика на Шолц вероятно е, че на този етап е твърде малко вероятно да се стигне до пряка военна конфронтация между руската армия и силите на НАТО. Когато обаче арсеналът на Украйна от старо съветско въоръжение и запасите от боеприпаси за него започнат да привършват, не е изключено отбраната да се пропука, след което конфликтът да ескалира, преливайки се на територията на съседни ненатовски държави. И това е съвсем не е изключено да стане факт, преди на теория обещаните от Германия по-тежки оръжейни системи да започнат да пристигат дори в ограничени количества.

Двата най-пресни примера за двойствената германска политика по отношение на войната в Украйна са от изминалата около една седмица. В началото на месеца стана ясно, че правителството на Испания се ангажира да изпрати на Киев военна помощ в размер на 40 тежки танка Leopard 2A4, произведени в Германия, както и системи за противовъздушна отбрана. Очакванията бяха, че испанските военни, базирани в момента в Латвия, веднага ще започнат обучение на украински танкисти. На практика обаче може да се окаже, че Мадрид ще успее да извърши трансфер само на своите зенитни ракети, тъй като за предоставяне на германската бронирана техника на трети държави се изисква специално разрешение. А то може и да не бъде дадено. Според различни източници процедурата за танковете или ще се забави, или директно е блокирана от правителството на канцлера Шолц, без да се вдига много публичен шум по темата.

Аналогичен фарс се разиграва в момента и в съседна Гърция. Многократно упрекван, че не осигурява достатъчно военна подкрепа на Киев срещу Русия, в края на май Шолц с фанфари обяви, че страната му ще предостави на гръцката армия около 100 модернизирани бронирани машини Marder, която в замяна ще трансферира на Украйна 122 броя БМП-1 съветско производство от своя арсенал, боеприпаси и преносими зенитни ракети. Става дума за същите онези Marder, за които още през април германската отбранителна корпорация Rheinmetall обяви, че държи на склад. Кампанията се ангажира да ги разконсервира за около шест седмици и да изпрати директно на украинската армия, ако бъде взето политическо решение за това. Военният гигант предложи да направи същото с 88 стари танка Leopard 1A5. И двете предложения за момента имат категоричен отказ от администрация на Шолц.

По всичко личи, че и триъгълната схема с Гърция не върви гладко. Според висши източници от гръцката армия трансферът на съветските БМП-1 едва ли ще може да се случи през следващите два месеца заради процедурни спънки. Правителството в Атина все още чака покана от германска страна, за да изпрати своя военна комисия, която да оцени състоянието на машините Marder и кои от тях са годни за военно използване. "Кога Украйна трябва да получи машините от размяната - когато войната свърши? Планът на Шолц е просто безсмислен", коментира висш гръцки военен, пожелал да остане анонимен. Той също така определя ситуацията като "цирк" и "подигравка с Украйна и Гърция". В крайна сметка, докато чака изчистването на бюрократичните спънки, Гърция най-вероятно първоначално ще изпрати около 30 броя БМП-1.

Варшава - дава, Берлин - не дава

Предвид досегашното поведение на Германия по отношение на военните доставки за Украйна властта в Атина има пълно основание да се притеснява да изпрати своите машини, преди да получи заместващите Marder-и. Подобен скандал имаше преди няколко седмици и между Германия и Полша - в момента тя е най-големият донор на бойна техника съветско производство, с която украинците могат да боравят без нужда от допълнително обучение. Без да се бави и да чака допълнителни уверения от съюзниците, Варшава изпрати на Украйна около 240 съветски танка Т-72, достатъчни за оборудването на две тежки механизирани бригади. В замяна Западът и в частност Германия се ангажираха да попълнят липсите със своя бойна техника.

Когато обаче дойде време Берлин да предоставя свои танкове Leopard 2, интересите с Варшава започнаха да се разминават. Изведнъж се оказа, че Полша не е доволна от танковете, които й се предлагат, и ги смята за недостатъчно модерни. В отговор Германия неофициално обвини поляците в нахалство, тъй като поискали най-новата версия Leopard 2A7, с която дори германската армия разполагала в ограничени количества. Стигна се дотам, че полският президент Анджей Дуда официално обвини Берлин в нарушаване на споразумението за размяна на танкове. Затова Полша основно ще разчита на Великобритания да достави заместващи танковe Challenger 2, докато чака доставката на своите 250 нови американски машини Abrams, които трябва да бъдат доставени чак в периода 2025 - 2026 г.

В интерес на истината Германия все пак се е ангажирала да изпрати някакви тежки оръжия на Украйна. Това, което обобщава военната помощ на Берлин, обаче е, че тя винаги е "в бъдеще време" и ако все пак най-накрая достигне своето местоназначение, може да е твърде късно. Администрацията на канцлера Шолц например е обещала да изпрати поне 30 мобилни противосамолетни системи Gepard, както и седем самоходни артилерийски установки Panzerhaubitze 2000 в някакъв момент през лятото. Също така официален Берлин се е ангажирал да се включи в кампанията по въоръжаването на Киев с натовски ракетни системи за залпов огън, предоставяй три установки MARS II в... началото на август. Перлата в короната на обещанията, дадени от Шолц, са модерните зенитни ракетни системи IRIS-T SLM. Те обаче тепърва трябва да бъдат произведени от германската военна компания Diehl Defence и ще бъдат готови най-рано през есента, когато битката за Донбас по един или друг начин най-вероятно ще е приключила.

Най-бавните и "беззъби" Gepard-и

Епопеята около противосамолетни системи Gepard е може би най-показателна за лицемерието на германската политика по отношение на войната в Украйна и разминаването между думи и дела. Когато в края на април администрацията на Шолц обяви, че ще дари неуточнен брой от въпросните мобилни установки, това изглеждаше като първия голям пробив в политиката й да не предоставя тежки оръжейни системи. Германският отбранителен гигант Krauss-Maffei Wegmann обяви, че разполага с поне 50 подобни системи, които могат да бъдат изпратени на Киев.

След обявяването на оръжейната помощ обаче изведнъж се оказа, че има проблем с боеприпасите за 35-милиметровите оръдия на Gepard-ите. Въпросните снаряди са произведени в неутрална Швейцария, която води изключително рестриктивна политика по отношение на оръжейния експорт за страни, намиращи се във война. Закономерно регулаторните власти в алпийската държава блокираха предоставянето на боеприпасите на Украйна. В крайна сметка след няколко седмици забавяне Германия най-накрая обяви, че е осигурила снаряди за Gepard-ите. И че ще предостави... първите 15 машини чак през юли.

През последните седмици Швейцария още веднъж изигра ролята на саботьор по отношение на военните помощи за Украйна. Тя категорично забрани на Дания да предостави 22 бронирани бойни машини Pianha III, произведени от нейната оръжейна компания Mowag. Това беше сериозен удар по опитите за модернизация на украинската армия по западните стандарти - въпросните бронетранспортьори, макар и не последен модел, са почти еквивалентни на стандартните за щатските сухопътни войски Stryker-и.

Артилерията и зенитните ракети също закъсняват

Германия също така дълго време не желаеше да удовлетвори молбата на Киев да осигури за украинската армия модерни самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000. Ключовият момент при тях е, че тези мобилни артилерийски установки са високоточни и могат да поразяват цели на разстояние над 40 км - нещо, което щеше да изиграе ключова роля в настоящата битка за Донбас. Управляващите в Берлин първоначално категорично отхвърлиха искането да продадат на Украйна около 100 бройки от тези мобилни далекобойни оръдия.

След като обаче в края на април Нидерландия реши да дари на украинската армия пет броя Panzerhaubitze 2000, Германия прецени, че ще демонстрира някаква поне минимална солидарност и се включи в помощта със седем свои системи. За жалост близо два месеца по-късно обучението на украинските артилеристи да боравят с тях все още не е приключило. За разлика от тренировките с американските оръдия M777 френските CAESAR и словашките SpGH ZUZANA, които вече обсипват със снаряди позициите на руската армия.

Най-сериозният ангажимент на Германия по отношение на войната в Украйна безспорно са зенитните ракетни установки IRIS-T SLM. "Правителството реши да достави най-модерната система за противовъздушна отбрана, която Германия има", обяви Шолц в реч пред германския парламент в началото на юни. Според украинския посланик в Берлин Андрий Мелник обаче преговорите за предоставяне на Iris-T вървят от около... три месеца.

Все пак, когато и да бъдат доставени, IRIS-T SLM ще имат драматичен ефект за защита на украинското небе. По данни на производителя Diehl Defence ПВО установката може да прехваща не само самолети, но и ракети, в радиус от 40 км и на височина до 18 км. Остава да се види дали Берлин ще спази срока за доставката й през есента или отново ще измисли някакво екзотично оправдание, за да обърне гръб на нападнатата Украйна.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    Германия е виновна за избухването на войната в Украйна и явно прави всичко възможно да попречи Путин да бъде възпрян. Какво иска? Ето, Русия ѝ спря газа, какво още трябва да ѝ се случи, за да ѝ уври главата?

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 3
    • + 1

    Германците знаят , че САЩ + УК и Русия си играят на доброто и лошото ченге , за да си поделят отново Европа.

    https://static.bnr.bg/gallery/03/0376c817c90828568cdfa3144685aee7.jpg

    Нередност?
Нов коментар