🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай и тихоокеански страни не постигнаха съгласие за нов регионален пакт

Няколко от държавите в преговорите не са съгласни със сегашния вид на предложението

Китайският външен министър Уанг И не успя да убеди девет тихоокеански страни да се присъединят към нов регионален пакт
Китайският външен министър Уанг И не успя да убеди девет тихоокеански страни да се присъединят към нов регионален пакт
Китайският външен министър Уанг И не успя да убеди девет тихоокеански страни да се присъединят към нов регионален пакт    ©  Reuters
Китайският външен министър Уанг И не успя да убеди девет тихоокеански страни да се присъединят към нов регионален пакт    ©  Reuters
Темата накратко
  • Китай иска създаването на тихоокеански пакт.
  • Той би включвал икономическа и възстановителна помощ, както и увеличена китайска роля в сигурността на региона.
  • Няколко точки са били приети, но пълно съгласие или консенсус не са постигнати.

Китай продължава с опитите си да увеличи геополитическото си влияние. На 19 май китайският президент Си Цзинпин проведе видеосреща с лидерите на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка, за да ги убеди да се присъединят към Инициатива за глобална сигурност, която той обяви през април. В началото на седмицата се проведе среща между Китай и осем тихоокеански страни, на която, макар и неуспешно, беше обсъждано постигането на широкообхватно споразумение за регионалната икономика и сигурност.

Китайският външен министър Уанг И провежда обиколка в осем страни в региона. Той проведе виртуална среща, докато беше във Фиджи, като в нея участваха външни министри от тихоокеанските страни. Няколко поканени държави искат да отложат действието по проектокомюникето или да го изменят, казва дипломатически служител от една от страните пред Reuters.

Сделката, информация за която беше изтекла още миналата седмица, обхваща, общо взето, всичко - от зона за свободна търговия с региона до предоставяне на хуманитарна помощ и помощ за справяне с последствията от ковид-19. Предложението също така излага визията на Китай за много по-близки отношения с държавите в Тихоокеанския регион, особено по въпросите на сигурността, като втората най-голяма икономика предлага да участва в обучението на полицията, киберсигурността, чувствителното морско картографиране. На последно място Пекин предлага и получаването на по-голям достъп до природни ресурси на тихоокеанските страни.

Освен Китай участие взеха Самоа, Тонга, Кирибати, Папуа Нова Гвинея, Соломонови острови, Ниуе и Вануату. Уанг заяви на пресконференция след преговорите, че съгласие е постигнато по пет въпроса, но са нужни допълнителни разговори за достигането на пълен консенсус. Сферите, по които страните са се обединили, са икономическо възстановяване след пандемията от ковид и нови центрове за селско стопанство и бедствия. Сред тях не е сферата на сигурност, която е ключова за китайските амбиции. След края на визитата на Уанг във Фиджи, той ще посети Тонга, Вануату, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор.

Уанг каза, че някои страни са поставили под въпрос мотивите на Китай да бъде толкова активен сред тихоокеанските острови, като той отговори, че Пекин също подкрепя развиващите се страни в Африка, Азия и Карибите. "Не се безпокойте и не бъдете прекалено нервни, защото общото развитие и просперитет на Китай и всички други развиващи се страни би означавало само голяма хармония, по-голяма справедливост и по-голям напредък на целия свят", допълни той, цитиран от Guardian.

Той също така заяви, че страната му не се е отказала от идеята и преговорите ще продължат. "Китай ще пусне документ с нашите позиции и предложения за сътрудничество с тихоокеанските островни държави и в бъдеще ще продължим да провеждаме текущи и задълбочени дискусии и консултации, за да оформим повече консенсус относно сътрудничеството", добави Уанг.

Повод за притеснение?

Генералният секретар на Форума на тихоокеанските острови Хенри Пуна призова Китай да работи с региона по своите приоритети, които са изменението на климата и възстановяването от COVID-19. Тя също така призова това да се случва чрез договорени механизми. "Всички сме доста наясно с нарастващата интензивност на геополитическото маневриране в нашия регион днес. Действително неотдавнашният приток на посещения на високо ниво в нашата част от Тихия океан показва нарастващата стойност, която нашите партньори, включително Китай, трябва да придадат на колективната ни способност да мислим, живеем, ангажираме и изпълняваме", каза Пуна по време на срещата.

Форумът е основната структура в региона с 18 членове, като сред тях има и държави, които имат дипломатически връзки с Тайван, а не с Пекин. Две от тях, които са свързани с Тайван - Палау и Тувалу, наскоро заявиха, че са загрижени, че тихоокеанските острови ще станат пионки в конкуренцията на суперсили. "Важно е Тихоокеанският регион да се справя внимателно с тези въпроси", каза Саймън Кофе - външният министър на Тувалу. "Последното нещо, което искаме, е страните в Тихия океан да бъдат използвани една срещу друга или като пешки", добави той пред Reuters.

Външният министър на Австралия Пени Уонг също коментира събитията във Фиджи, като каза, че сигурността на региона е задължение на страните в него. Тя беше във Фиджи в петък, което послужи като потвърждение за ангажимента на Австралия към региона и насърчавайки по-амбициозните цели на новото правителство за намаляване на емисиите.

"Сигурността на Тихия океан е отговорност на семейството на Тихия океан, от което Австралия е част", каза тя в изявление след края на преговорите в островната държава. "И ние искаме да помогнем за изграждането на по-силно тихоокеанско семейство. Австралия винаги ще работи за справяне с общите предизвикателства за сигурността, поради което ще засилим подкрепата за морската сигурност на Тихия океан и ще увеличим сътрудничеството в отбраната. Искаме да донесем нова енергия и повече ресурси в Тихия океан", пише в изявлението.