🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Високите цени на газа правят европейските предприятия по-малко конкурентни

Най-силно засегнати са производителите на торове и стомана, а някои компании са принудени да ограничават производството

Най-силно засегнати са производителите на химикали, торове, стомана и други енергоемки стоки
Най-силно засегнати са производителите на химикали, торове, стомана и други енергоемки стоки
Най-силно засегнати са производителите на химикали, торове, стомана и други енергоемки стоки    ©  Reuters
Най-силно засегнати са производителите на химикали, торове, стомана и други енергоемки стоки    ©  Reuters
Темата накратко
  • Високите цени на природния газ в Европа и несигурността по отношение на доставките са основно затруднение за енергоемките производства.
  • Редица фабрики за химикали, торове, стомана и други са принудени да ограничават дейността си.
  • Компаниите се опитват да заместят газа с чиста енергия и водород, но това ще отнеме време и изисква големи инвестиции.

В продължение на десетилетия европейската индустрия разчиташе на петрол и природен газ от Русия. От началото на войната в Украйна обаче енергийните разходи на европейските производители се покачват, което прави компаниите по-малко конкурентни на световния пазар. Фабриките търсят алтернативи и се готвят за недостиг в случай на внезапно спиране на доставките от Русия, пише The Wall Street Journal.

Най-силно засегнати са производителите на химикали, торове, стомана и други енергоемки стоки. Те са под натиск през последните осем месеца, тъй като енергийните цени започнаха да се покачват още преди руската инвазия през февруари. Някои производители спират дейността си, защото не могат да се конкурират с фабриките в САЩ, Близкия изток и други региони, където разходите за енергия са по-ниски, отколкото в Европа. Цените на природния газ тук, на Стария континент, са почти три пъти по-високи, отколкото в САЩ.

Голяма тревога за Европа е увеличаващият се внос и намаляващият износ, казва Марко Менсинк, генерален директор на Cefic, европейска асоциация за химическата промишленост.

Прогнозите са, че високите енергийни разходи в Европа ще попречат на промишленото производство в региона и на икономическия растеж тази година. Европейската комисия очаква германската икономика да се свие през второто тримесечие под натиска на високите цени на енергията. Германия, която е най-голямата икономика в региона, е и най-големият купувач на руски природен газ. Руската държавна компания "Газпром" вече прекъсна подаването към България, Полша, Финландия и Нидерландия.

Производители под натиск

Спиране на руските доставки рискува дългосрочно да постави европейската индустрия в неизгодно конкурентно положение, освен ако производителите не успеят да внедрят технологии, които да заместят изкопаемите горива. Но за голяма част от технологиите като вятърна и слънчева енергия за захранване на пещи в химическите фабрики или водород за производството на стомана са необходими години, както и големи инвестиции, за да влязат в употреба, казват мениджъри.

Фабриките използват природния газ като източник на енергия и като суровина в производството. В Европа газът обикновено определя и цената на електроенергията. За производство на амоняк отиват около 70% от газа като суровина, а по-голямата част от амоняка участва в производство на торове.

OCI NV, базираният в Амстердам производител на торове, намали производството на амоняк във фабриката си в Нидерландия и вместо това внася веществото от заводите си в Тексас, Египет и Алжир, казва главният изпълнителен директор Ахмед ел Хоши. Компанията все още извършва последните етапи от производството на торовете в Нидерландия. OCI обикновено внася големи количества амоняк в Европа през зимата, когато цените на газа са най-високи.

Други производители на торове, които не могат да внасят амоняк от чужбина, са решили да затворят фабриките си. CF Industries Holdings, най-големият производител на торове във Великобритания, миналата седмица заяви, че ще затвори за постоянно свой завод, който не е произвеждал амоняк от миналата година. Като производител с високи разходи в силно конкурентна глобална индустрия компанията изпитва сериозни предизвикателства пред дългосрочната устойчивост на настоящия си модел, казва Брет Найтингейл, управляващ директор на британското дъщерно дружество на компанията.

Европейските производители на стомана от октомври съкращават дейността, за да пестят пари от газ и електричество. През март покачващите се цени на електроенергията в Испания накараха стоманодобивните фабрики там да намалят производството или да затворят напълно.

С ограничаване на производството си енергоемките индустрии облекчиха натиска върху доставките на газ в Европа в краткосрочен план. Така се освобождават по-големи количества за производство на електричество и отопление на домове през следващата зима, когато властите се подготвят за недостиг.

Бързото намиране на алтернативи е почти невъзможно

Индустриите искат от европейските власти и правителства да гарантират техните доставки на газ, в случай че Русия спре снабдяването. "Без газ не можем да произвеждаме тор", казва Джейкъб Хансен, директор на Fertilizers Europe, организация на европейските производители на торове.

Ако Русия спре притока на газ към Германия, страната ще даде приоритет на домакинствата, както и на важни услуги като болници и полицейски участъци. Но за големите индустриални производители е възможно да има прекъсвания. Това ще изложи на риск хиляди работни места.

Европейските производители на химикали разчитат на природен газ за големите пещи, които разделят петрола и природния газ на съставни химикали при висока температура и налягане. Индустрията проучва начини за захранване на процеса с електричество, но технологията няма да бъде готова за употреба преди 2030 г., казва Менсинк от Cefic. Фабриките искат да заменят електричеството от газ с такова от възобновяеми източници, но според него предлагането на вятърна и слънчева енергия не е достатъчно да посрещне търсенето.

Европейските производители на стомана се опитват да модифицират предприятията си, за да заменят природния газ с водород. Алтернативните доставки на газ ще останат основно решение, докато няма налична водородна инфраструктура на достъпни цени, смята Аксел Егерт, директор на асоциацията на стоманопроизводителите Eurofer.