🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Украинската армия потвърди оттеглянето си от Лисичанск

Така Русия окупира напълно Луганска област

Въпреки че западните страни, водени от САЩ, изпратиха модерни оръжия на стойност милиарди долари в помощ на Украйна, Киев поиска повече и по-бързи доставки.
Въпреки че западните страни, водени от САЩ, изпратиха модерни оръжия на стойност милиарди долари в помощ на Украйна, Киев поиска повече и по-бързи доставки.
Въпреки че западните страни, водени от САЩ, изпратиха модерни оръжия на стойност милиарди долари в помощ на Украйна, Киев поиска повече и по-бързи доставки.    ©  Reuters
Въпреки че западните страни, водени от САЩ, изпратиха модерни оръжия на стойност милиарди долари в помощ на Украйна, Киев поиска повече и по-бързи доставки.    ©  Reuters

Украинските власти потвърдиха изтеглянето на силите си от последния голям град в Луганска област Лисичанск. В изявление на Руското министерство на отбраната от неделя се казва, че руските сили са "освободили" Луганска област, която ще бъде предоставена на признатата от Москва Луганска народна република. Същия ден Украйна заяви, че тяхното отстъпление ще позволи на войниците ѝ да се прегрупират, за да започнат контранастъпление с помощта на западни оръжия с голям обсег на действие, съобщава Reuters.

"Ако командирите на нашата армия изтеглят хора от определени точки на фронта, където врагът има най-голямо предимство в огневата мощ, а това се отнася и за Лисичанск, това означава само едно, че ще се върнем благодарение на нашата тактика, благодарение на увеличаването на доставките на съвременни оръжия. Фактът, че защитаваме живота на нашите войници, на нашите хора, играе също толкова важна роля. Ще възстановим стените, ще си върнем земята, а хората трябва да бъдат защитени преди всичко", заяви украинския президент Зеленски в нощното си обръщение в неделя.

Според украинските военни следващата руска офанзива ще дойде от град Попасна, намиращ се на около 50 км южно от Лисичанск, в посока ключовия център за снабдяване Бахмут, докато северните и западните руски позиции просто задържат украинските сили там. Украинските отбранителни линии вече се изместват на югозапад към Бахмут, където през последните дни Русия оказва по-силен натиск с артилерийски огън и крилати ракети, пише The New York Times.

Тежка кампания

След оттеглянето си от Киев в началото на април, Русия концентрира своята офанзива в Донбас, твърдейки, че целта на "специалната военна операция" е "освобождаването" на Луганска и Донецка област, където се водят сражения с подкрепяните от Москва сепаратисти от 2014 г.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна се изтегля от града, за да запази живота на своите войници, и че ще започне контранастъпление, за да си върне окупираните територии.

В един момент украинските власти заявиха, че страната губи до 200 войници дневно в Източна Украйна, а Зеленски каза, че Северодонецк и Лисичанск вече са "мъртви градове", като около 90% от сградите в Северодонецк са в руини, а населението му е намаляло до 7000-8000 цивилни от 160 хил. преди войната.

Макар че Русия ще се опита да представи напредването си в Луганск като важен момент във войната, то е струвало скъпо на руските военни, казва Нийл Мелвин от базирания в Лондон мозъчен тръст RUSI. "Позицията на Украйна никога не е била, че може да защити всичко това. Това, което се опитваха да направят, е да забавят руското нападение и да нанесат максимални щети, докато се подготвят за контранастъпление", обяснява той.

Според западни военни анализатори Русия също е понесла големи загуби, докато украинските сили са държали двата града, което е принудило Москва да изпрати повече войници и оръжия в района и да изразходва артилерийски снаряди с изключително бързи темпове. Украинските сили също така са отклонили руските ресурси, като през последния месец постигнаха малки тактически успехи около градовете Харков на изток и Херсон на юг, въпреки че Русия все още държи територии в двете области, допълва The New York Times.

Въпреки че западните страни, водени от САЩ, изпратиха модерни оръжия на стойност милиарди долари в помощ на Украйна, Киев поиска повече и по-бързи доставки. Взимайки се предвид времето, необходимо за обучение на украинските войски за използването им, не е ясно дали повече оръжия ще пристигнат навреме, за да се постигне значителна промяна в защитата на Донецка област от настъплението на Русия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    Оттегляне е определено по-лесно преглъщаемата формулировка на отстъпление, разгром, като тови при Мариупол, Мелитопол, Красний Лиман, Северодонецк, а сега и Лисичанск.
    Отстъпление, прегрупиране, контранастъпление са втръснали пропагандни формули от германските медии през последната голяма война.
    На никого ли не прави впечатление, че ВСУ нямат и една успешна и ефективна контраофанзива в продължение на 4 месеца война! Само стратегическо оттегляне...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Какво става? Могучая, никем не победимая, втората по мощност армия (оказа се, че само руснаците мислят така!) се мотае вече няколко месеца около източните граници на Украйна, за да "освободи" Донбас. И какво освобождава? Една изгорена, опустошена, обезлюдена територия. За какво ѝ е тя? За да се каже: Россия - сила! Нищо, че хора няма, но в Русия човешкият живот пет пари не струва.

    Нередност?
Нов коментар