🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Украински военнослужещ се е покатерил върху руска самоходна артилерийска установка 2S19 Msta-S, пленена по време на контраофанзивата в Харковска област. Украинската армия твърди, че е заловила огромно количество боеприпаси и бойна техника, достатъчни за оборудването на още една механизирана, а може би дори бронетанкова бригада на сухопътните войски.
Украински военнослужещ се е покатерил върху руска самоходна артилерийска установка 2S19 Msta-S, пленена по време на контраофанзивата в Харковска област. Украинската армия твърди, че е заловила огромно количество боеприпаси и бойна техника, достатъчни за оборудването на още една механизирана, а може би дори бронетанкова бригада на сухопътните войски.    ©  Reuters

Армията на Украйна прогони Русия от Харковска област. Какво следва?

Въоръжените сили на Киев са в оперативна пауза, но продължават натиска по южния фланг на руските войски, отстъпващи към Северен Луганск

Украински военнослужещ се е покатерил върху руска самоходна артилерийска установка 2S19 Msta-S, пленена по време на контраофанзивата в Харковска област. Украинската армия твърди, че е заловила огромно количество боеприпаси и бойна техника, достатъчни за оборудването на още една механизирана, а може би дори бронетанкова бригада на сухопътните войски.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изненадващата контраофанзива на украинската армия, започнала преди седмица, доведе до почти пълното прогонване на руските войски от цялата Харковска област. Според последното изказване на президента Володимир Зеленски от миналата нощ досега в района са били освободени над 6000 квадратни километра украинска територия. Също така контраатаката доведе до сериозна дезорганизация в командната верига на руските сили и срив в бойния дух на и без това демотивираните войници на първа линия, което позволява на Киев да извърши още успешни операции в други сектори на фронта през следващите дни. Също така украинската армия твърди, че е пленила огромно количество боеприпаси и бойна техника, достатъчни за оборудването на още една механизирана, а може би дори бронетанкова бригада на сухопътните войски.

След светкавичен пробив в района на градчето Балаклия миналия вторник въоръжените сили на Киев получиха възможност безпрепятствено да излязат и свободно да маневрират в тила на окупаторите, които от своя бяха принудени панически да напуснат основната си база в град Изюм, за да избегнат обкръжаване. В момента руснаците се опитват да изградят нова отбранителна линия в района между река Оскол и административната граница между Харковска и Луганска област. Украинската операция, запазена до началото й в дълбока тайна, доведе и до завоюването на стратегическите селища Купянск, Велики Бурлук и Вовчанск, както и оттегляне на окупационните сили от северната част на Харковска област обратно на руска територия.

Руската армия - фатално зависима от жп транспорта

Защо обаче овладяването на Купянск - третия по големина град в Харковска област, е толкова ключово за по-нататъшния ход на войната? На практика оттам минават всички железопътни връзки на цяла Харковска и половината Луганска област към Русия. Военната логистика на руснаците разчита почти изцяло на жп транспорта, така че в следващите дни Кремъл ще има изключително голям проблем да изгради и поддържа нова отбранителна линия по язовир "Оскол" и едноименната река, както и евентуално да придвижва натам свежи подкрепления от други части на страната.

Всичко това в момента превръща северната част на Луганска област в изключително уязвим участък от руския фронт и логична следваща цел на украинската контраатака. На практика в момента този район е откъснат от жп мрежата в Украйна и е свързан с Русия само с едно релсово трасе, което със сигурност скоро ще стане основна мишена на украинските сили - ако не с цел завладяване, то със сигурност за удари с далекобойни ракетни установки HIMARS или М270.

След шестдневен блицкриг украинската армия, считано от вчера, по-скоро предприе оперативна пауза с цел да консолидира отвоюваните територии, да се подготви за евентуална руска контраатака и да прецени къде точно да нанесе следващия си голям удар. Активните бойни действия все пак продължават в определени участъци по линията на съприкосновение и най-вече в района, където се събират административните граници на Харковска, Донецка и Луганска област. Най-интензивни са сраженията в района на стратегическото градче Лиман, където руската армия е успяла да изпрати най-мобилизираните си и боеготови сили, които (все още) не отстъпват. Много вероятно е обаче силите на Киев да успеят да го обкръжат през следващите 2-3 дни, преминавайки през районите около съседните населени места Святогорск и Кремина.

Защо е важен и контролът над Лиман

В създалата се ситуация въпросното населено място играе ключова роля поради няколко причини. Евентуалното му овладяване би позволило на формирования от украинските бойни части да навлязат по-дълбоко на изток и да заплашат незащитения южен фланг на изтеглящата се окупационна армия. По все още непотвърдена информация също така украинските сили са успели да форсират реката Сиверски Донец, извършвайки пробив и към съседното важно населено място Кремина, което изглежда е било напуснато от руснаците. Оттам се се отваря възможност не само за обсада на Лиман, но и за атака към агломерацията Северодонецк - Лисичанск - единственото по-мащабно руско завоевание от май насам.

Лиман също така е важен железопътен възел, който ще позволи възстановяването на линията от Харков към фронтовата линия при Бахмут, Соледар и Сиверск, където руснаците в момента са концентрирали основната си офанзива в Донбас. По този начин украинците сериозно ще могат да подобрят логистиката си за нуждите на отбраната на донбаския фронт и при нужда бързо ще могат да прехвърлят там ресурси и войскови подкрепления.

Паралелно украинската армия продължава, макар и с не толкова вихрени темпове, своята контраофанзива на южния фронт в района на Херсон. Според говорителя на украинското южно войсково командване Наталия Хаменюк през последните дни продължават ударите по стратегически важните мостове и стратегическата инфраструктура на противника, като е отвоювана територия с площ около 500 квадратни километра. Тя твърди, че в момента се водят преговори с различни руски части да се предадат, но тази информация за момента не се потвърждава. Разрушаването на мостовете в Херсонска област обаче сериозно възпрепятстват концентрираните тук големи руски сили както да се придвижват на локално ниво, така и да бъдат изтеглени и евентуално изпратени като подкрепление на фронтовете в Донецк и Луганск.

Ще има ли удар срещу "сухопътния" коридор към Крим

Според руски източници пък украинската армия е започнала да концентрира свои формирования в района на Въгледар. Оттам силите на Киев биха могли да атакуват стратегическото селище Волноваха, разположено на пътя между Донецк и Мариупол. Евентуална успешна контраофанзива по това направление би позволило на Украйна да застраши или дори а прекъсне сухопътния коридор между континентална Русия и окупационните сили на южния фронт.

При подобно развитие на кампанията Кремъл ще бъде принуден да пренасочи цялата си военна логистика за офанзивата в Херсон и Запорожието по обиколен маршрут през Крим и Керченския мост, както беше в първите дни на инвазията. През следващите седмици и месеци въпросното огромно инфраструктурно съоръжение над Азовско море, свързващо окупирания полуостров и руската Краснодарска област, най-вероятно ще стане мишена номер едно за украинската армия, особено ако тя най-накрая получи американските далекобойни оперативно тактически ракети ATACMS с далекобойност 300 км.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 10

    Трябва да се отбележат някои неща. Значителна част от руските войски са набирани от най-бедните райони на Империята. Това са Тува и Бурятия. Тези хора отиват, защото заплащането е много над средното за района им. (около 20000 руб.). За тях отиването им в Украйна е социален изход, а не патриотично, или професионално дело. Затова са тези дезорганизирани бягства. Като се прибави лошата техника, скапаната логистика и некадърното командване, поражението е нарисувано.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 6
    • + 1

    Отварям статии в сайта - всичките изискват абонамент и са замъглени след началото.
    А тази - свети, свети!

    Като са толкова отворени укрите(и западняците зад тях, вкл. БГ), що не свърнат на Север и влязат в територията на агресора?..

    Нередност?
  • 3
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • + 5

    До коментар [#2] от "dobadoba":

    Защото не са варвари и не искат да откраднат чуждото, а да си върнат своето. Прочее — за какво им е да ходят на север в кочината?

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#3] от "Иван Арнаудов":

    Нищо не разбрах от отговорът ви.
    А именно: защо за всички други статии се иска абонамент, а за тази - не?..

    Нередност?
  • 5
    st.stoyanov avatar :-|
    st.stoyanov
    • + 1

    Толкова ли си зле финансово ,че не можеш да си платиш абонамента?

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "st.stoyanov":

    Човекът задава съвсем простичък въпрос, който и аз си задавам: защо абсолютно всички текстове в Капитал са скрити за не абонати, а единствено писанията за перемогата са достъпни за четени от всички?
    А вие ехидничите.
    Да, и аз предпочитам да харча парите си - лев, два, хиляда - за всичко друго, само не и за гола пропаганда.

    Ако можете, замислете се защо в претендираща да е икономедия не са със свободен достъп местните преразкази и тълкувания за икономика, финанси, обществени отношения, а единствено за украинската перемога?

    Ако можете, казах.

    Нередност?
  • 7
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • - 1
    • + 1

    Всеки потребител има право на няколко безплатни статии. Обикновено долу излиза колко са и колко остават. Редакцията си има и редакционна политика. Все едно някой да ми държи сметка, защо съм разрешил на един да си откъсне цвете от лехата, а на друг не. Защо позволявам някои цветя да се късат, а други не.

    Нередност?
  • 8
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • + 1

    До коментар [#7] от "Николай Колев":

    Само и единствено за редакционна политика говорим, де...

    Нередност?
Нов коментар