🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Четвърт от европейските компании в Китай обмислят да се преместят заради "нулевия ковид"

Според Търговската камара на ЕС в страната това е най-високият резултат за последното десетилетие

Проучването показва рисковете за международния бизнес от нарастващите разходи от внезапните локдауни, затворените граници и масовите тествания
Проучването показва рисковете за международния бизнес от нарастващите разходи от внезапните локдауни, затворените граници и масовите тествания
Проучването показва рисковете за международния бизнес от нарастващите разходи от внезапните локдауни, затворените граници и масовите тествания    ©  Reuters
Проучването показва рисковете за международния бизнес от нарастващите разходи от внезапните локдауни, затворените граници и масовите тествания    ©  Reuters

Политиката за нулев ковид в Китай кара все повече европейски компании, развиващи бизнес в страната, да помислят за промяна на плановете си. Според проучване на Търговската камара на Европейския съюз в Китай, публикувано в началото на седмицата, 23% от европейските компании в страната "обмислят да преместят" настоящите или планираните инвестиции извън Китай заради строгата политика срещу заразата на президента Си Цзинпин.

Проучването показва рисковете за международния бизнес от нарастващите разходи от внезапните локдауни, затворените граници и масовите тествания. То също така доказва и засилващите се страхове от нарастването на геополитическото напрежение заради руската инвазия в Украйна, както и отказа на Пекин да осъди войната, съобщава Financial Times.

В доклада на камарата, който се основава на проучване от февруари и експресно проучване от края на април, се казва, че над 90% от респондентите са били засегнати от затварянето на пристанища, намаляването на автомобилните превози и нарастващите разходи за морски превози. Над три четвърти от компаниите, участвали в проучването, са заявили, че мерките за нулев COVID-19 са понижили привлекателността на Китай като инвестиционна дестинация. Компаниите посочват и дългогодишни проблеми, като принудителен трансфер на технологии, неблагоприятно третиране в сравнение с китайските конкуренти и неясни правила и разпоредби.

"Настоящата ситуация накара мнозина да се замислят и някои може да гласуват с краката си, ако настоящата вълна от несигурност продължи", предупреди камарата. Седем процента от европейските компании с дейност в Китай са заявили, че преразглеждат инвестициите си конкретно заради войната в Украйна, а 1/3 смятат, че пазарът е станал по-малко привлекателен след нахлуването на Москва в края на февруари. Почти 60% от респондентите в проучването, проведено през април, са понижили прогнозите си за приходите за годината в резултат на ковид ограниченията в Китай.

От компаниите, които обмислят да преместят своите инвестиции, 16% са заявили, че търсят възможност за преместване в Югоизточна Азия, а 18% - че търсят други места в Азиатско-тихоокеанския регион. Около 19% от компаниите са посочили Европа, 12% - Северна Америка, а 11% - Южна Азия. Според камарата броят на европейските компании, които преразглеждат възможностите си в Китай, е най-високият от десетилетие насам и е два пъти по-голям от 11%, регистрирани от проучването, проведено през февруари, съобщава Bloomberg.

Отделяне от Китай

Европейските компании не са единствените, които намаляват дейността си в Китай. Над една четвърт от американските производители в Китай преместват дейността си извън страната, като същевременно ускоряват локализирането на своите вериги за доставки в Китай, показва проучване на Американската търговска камара в Шанхай, публикувано миналата седмица. Девет от десет американски компании от секторите на производството, потреблението и услугите са намалили прогнозите си за приходите в Китай през тази година.

Подобно на европейските и американските компании съобщават за предизвикателства. От участниците в проучването на американската камара само 31% твърдят, че работят на пълен капацитет. Повечето от тези, които не го правят, съобщават, че персоналът им изпитва затруднения при пътуването до работа.