Сигналите за задаваща се рецесия в Германия се множат

Бизнес доверието и потребителските очавания са на двегодишен минимум

Високата инфлация и несигурността около доставките на природен газ доведоха до най-ниското ниво на бизнес доверие от две години насам
Високата инфлация и несигурността около доставките на природен газ доведоха до най-ниското ниво на бизнес доверие от две години насам
Високата инфлация и несигурността около доставките на природен газ доведоха до най-ниското ниво на бизнес доверие от две години насам    ©  Reuters
Високата инфлация и несигурността около доставките на природен газ доведоха до най-ниското ниво на бизнес доверие от две години насам    ©  Reuters

Бизнес доверието в Германия е спаднало до най-ниското си ниво от две години насам и това е поредният сигнал, че най-голямата икономика в Европа е на ръба на рецесия. Tова показва последното проучване на германския Ifo Institut. В сряда беше публикуван и друг ключов индикатор, който следи доверието на потребителите в проучване на GfK, който също се понижава.

На фона на нарастващите цени на стоките и горивата компаниите и потребителите в цяла Германия са станали по-песимистични в очакванията си за перспективите за развитие в следващите шест месеца, както и по отношение на текущото си състояние. Индексът на Ifo през юли пада до 88.6 спрямо 92.2 през миналия месец, като по този начин отбеляза най-ниското си ниво от юни 2020 г. насам. Индексът на GfK пък е на рекордно ниско ниво - минус 30.6 за август, като отразява притесненията на потребителите от потенциална рецесия и спиране на доставките на природен газ. Това е най-ниското ниво на показателя от април 2020 г., когато Германия затвори икономиката си заради ковид.

Германия е тежко засегната от растящите цени и кризата с руския газ, която заплашва да спре производството в някои от индустриалните мощности на страната през зимните месеци. Стойностите на индекса на Ifo са по-лоши от очакванията на икономисти, анкетирани от Reuters, които средно прогнозираха спад до 90.5.

На прага на рецесия

По-високите цени на енергията и заплахата от недостиг на газ тежат върху икономиката, казва президентът на Ifo Клеменс Фуест, като добавя, че най-голямата икономика в еврозоната е "на прага" на рецесия. "Огромният спад в проучването на Ifo за бизнес климата отразява страха сред германския бизнес от газова криза", казва пред Reuters Йорг Крамер, главен икономист в Commerzbank. Той добави, че резултатите от проучването показват предстоящ спад в германската икономика, но въпросът колко лош ще бъде той е "преди всичко в ръцете на (руския президент Владимир) Путин".

Русия вече намали износа на газ за Европа, тъй като напрежението между Москва и Запада се повиши заради войната в Украйна. Миналия месец Берлин задейства втория етап от своя национален план за извънредни ситуации с газа - ход, който приближи страната стъпка по-близо до ограничаване на потреблението.

Очакванията за БВП

Данните за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие излизат в петък и се очаква да покажат растеж на германската икономика от само 0.1% според икономисти, анкетирани от Reuters. Икономиката нарасна с 0,2% през първото тримесечие, след като се сви с 0.3% през последните три месеца на 2021 г.

Карстен Бжески, ръководител на макроизследванията в холандската банка ING, посочва, че очаква германският БВП да се свие през второто тримесечие под натиск от недостига на газ и скока на цените. "В основния сценарий, с продължаващи прекъсвания във веригата на доставки, несигурност и високи цени на енергията и суровините в резултат на продължаващата война в Украйна, германската икономика ще бъде тласната към техническа рецесия," казва Бжески пред Financial Times.

Най-голям удар върху БВП би бил нанесен от евентуалното пълно спиране на енергийните доставки от Русия. Германската централна банка предупреди през април, че незабавна забрана на вноса на руски газ ще отреже 5% от германския БВП.

Русия наскоро върна в експлоатация газопровода "Северен поток" към Германия след 10-дневно спиране за ремонт. Тръбопроводът заработи с 40% капацитет, но от вчера бе редуциран на 20%.

Друг сериозен проблем пред германската икономика е високата инфлация. Потребителските цени в страната се повишиха с 8.2% през юни, водени от рязко нарастващите разходи за енергия и храна. "Високата инфлация вече притиска потребителското търсене, на фона на задаващи се заплахи от високи лихвени проценти и ограничения на газа", посочва Джесика Хайндс, старши икономист за Европа в изследователската група Capital Economics. "Германия изглежда ще изпадне в по-дълбока рецесия от повечето страни през следващите месеци."