🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зимата на недоволството в Европа

Въпреки че температурите се повишават, континентът е изправен пред тежка енергийна криза по-късно тази година

Потребителите, които използват газ директно за отопление и готвене, както и индиректно като електричество, нямат представа какъв удар може да получат
Потребителите, които използват газ директно за отопление и готвене, както и индиректно като електричество, нямат представа какъв удар може да получат
Потребителите, които използват газ директно за отопление и готвене, както и индиректно като електричество, нямат представа какъв удар може да получат    ©  Reuters
Потребителите, които използват газ директно за отопление и готвене, както и индиректно като електричество, нямат представа какъв удар може да получат    ©  Reuters

Ако сте прекарали последните няколко дни на средиземноморски плаж или печейки се на бавен огън по улиците на Берлин, Лондон или Рим сред горещата вълна, студеното време може да е последното нещо, за което мислите. Но не се заблуждавайте, зимата идва и тя обещава да бъде брутална и разделяща заради енергийна криза, която бързо се влошава, докато Владимир Путин спира доставките на руски газ. Няколко бедствия през последното десетилетие почти разкъсаха Европа, включително кризата с еврото в началото на 2010 г. и кризата с мигрантите през 2015 г. Зимният енергиен шок от 2022 г. все още може да се присъедини към тях. Още веднъж единството и решимостта на континента са напът да бъдат изпитани.

Предупрежденията

Повечето европейци все още не могат да видят или помиришат газовата катастрофа, но на пазарите предупредителните знаци вече мигат в червено. Цените на газа - 182 евро/Mwh, са почти толкова високи, колкото в началото на март, след като Русия нахлу в Украйна, и седем пъти по-високи от дългосрочния си тренд. Правителствата подготвят спасяване на тежко ударените комунални услуги във Франция и Германия, а някои инвеститори залагат кои индустриални компании ще фалират по-късно тази година, когато ще се наложи да се въведат лимити за ползване на енергия. Дори търговците на енергия, свикнали с войни и преврати, започнаха да звучат притеснени.

Тежка енергийна криза представлява опасност, откакто руските танкове нахлуха в Украйна. Докато санкциите и руският шантаж заплашват да откъснат Европа от нейния основен доставчик, газът е кът. Той задоволява една четвърт от енергийните нужди на континента, а Русия доставя една трета от тях. Зависимостите са по-високи за някои страни, включително Германия. За разлика от петрола и въглищата, които са заменими и се търгуват в световен мащаб, газът трябва или да се пренася по тръбопроводи, или да се транспортира като втечнен природен газ (ВПГ), като се използват съоръжения, чието изграждане отнема години.

Сметките на Путин

Както Путин разбира пределно ясно, газът е пазар, на който Русия държи камшика. Нейната икономика ще се срине без износа на петрол, приходите от който са средно 10% от нейния БВП през последните пет години - поради което Русия е положила изключителни и до голяма степен успешни усилия, за да пробие западното ембарго върху суровия петрол. Но Русия може да живее и без износ на газ, който е едва 2% от БВП. Като спира доставките на газ, Москва смята, че може да причини повече болка на Европа, отколкото на самата себе си.

Допреди няколко седмици изглеждаше, че Европа може да избегне най-лошото, подпомогната от повече доставки на втечнен природен газ от САЩ и други страни. Търсенето на газ е сезонно, така че е жизненоважно да се натрупат резерви през пролетта и лятото. От плашещите 26% през март до юни газовите хранилища на Европа бяха наполовина пълни и напът да достигнат 80% до ноември - минимумът, необходим за зимата.

Като спира доставките на газ, Москва смята, че може да причини повече болка на Европа, отколкото на самата себе си.

Сега картината отново се влошава. Проблемите в норвежкото газово находище са отчасти виновни за това, както и горещото време, което повишана търсенето на електроенергия заради климатиците. Но големият проблем е потокът на газ към Европа от руския монополист "Газпром". Доставчикът вече работеше на около половината от нормалното си ниво и го намали още повече. От 11 юли Русия започна планиран ремонт на "Северен поток 1", който ще приключи до 22 юли. Но това не е компенсирано чрез увеличаване на доставките чрез алтернативни тръбопроводи, които минават през Украйна. Тъй като търговците смятат, че Путин умишлено намалява предлагането, цените за следващите две зими - до 2024 г., са четири пъти над нормалното ниво.

Ефектът върху цените

Потребителите, които използват газ директно за отопление и готвене, както и индиректно като електричество, нямат представа какъв удар може да получат. В момента много от тях са защитени от ценови тавани, субсидии и дългосрочни договори. Типичният германец плаща поне 70% по-малко от пазарната цена за газ. Индустриални потребители като фирми за производство на стъкло и химикали са в затруднение, както и широк списък от бизнеси, включително много германски шампиони. В цялата еврозона спирането на руския газ може да намали растежа на БВП с 3.4 процентни пункта и да повиши инфлацията с 2.7 процентни пункта според швейцарската банка UBS. В Германия ударът би бил още по-лош.

Може би си мислите, че рецесия и инфлация биха били поносими - в края на краищата през 2020 г. пандемията от ковид сви икономиката на Европа с 6%. Но енергийната заплаха е по-коварна. Недостигът може да предизвика поведение тип "проси от своя съсед", тъй като държавите трупат газ, спирайки преминаването му към следващата страна. Великобритания заплаши със същото. Разликите в цените на едро на газа в различните страни от ЕС показват, че фирмите се опасяват от срив на единния пазар. Дълговете на правителствата са по-високи от всякога. Стагфлационен шок може да породи страхове от неплатежоспособност или дори от италианска дългова криза, която би застрашила цялата еврозона. Популярната реакция срещу цените на енергията също може да подкопае обществената подкрепа в целия континент за противопоставянето на Путин.

Какво е добре да се направи

Поради всички тези причини европейските правителства трябва да се събудят, за да посрещнат енергийния шок сега. Както при ваксините, те трябва да надскочат националните разделения. Европейската комисия работи върху план, който да представи на извънредна среща на върха на 26 юли. Като се има предвид тяхната роля в търговията с газ, планът трябва да включва Великобритания и Норвегия. Снабдяването трябва да бъде максимално увеличено, поради което обичайните покупки на втечнен природен газ си струва да се увеличат и Нидерландия трябва да отложи затварянето на своето газово поле в Грьонинген през следващата година.

Необходимо е общо управление на доставките и въвеждането на лимити за целия континент: интензивните потребители на енергия трябва да понесат цената първи, потребителите - последни. Държавите трябва да споделят капацитет за съхранение и да гарантират свободно движение на газ. Колкото по-интегрирана е системата, толкова по-устойчива ще бъде тя. И накрая, политиците трябва да бъдат честни с обществото. Потребителските цени трябва да се повишат сега, за да се ограничи търсенето и да се помогне за изграждането на резерви. Помощ ще дойде следващата зима дори от малки доброволни промени в навиците на домакинството, като например поддържане на по-ниска температура на отоплението.

Наградата за Европа е не просто да издържи следващите месеци. Европа завинаги ще се освободи от руската енергийна заплаха. Освен това ще създаде съгласуван механизъм за енергийна сигурност за целия континент, който ще помогне за ускоряване на преминаването към по-чиста енергия. Европа има навика да се обединява по време на кризи. Време е да го направим отново. Ако четете това в Париж или Мадрид с включен климатик, намалете го малко.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар