🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

82-годишният Байдън срещу 78-годишния Тръмп - възможен ли е втори рунд (графика)

Двамата най-възрастни президенти на САЩ имат желание да се борят за втори мандат, но и пред двамата има сериозни спънки

Байдън възнамерява да се кандидатира за следващ мандат, но вероятността партията да не го подкрепи е голяма
Байдън възнамерява да се кандидатира за следващ мандат, но вероятността партията да не го подкрепи е голяма
Байдън възнамерява да се кандидатира за следващ мандат, но вероятността партията да не го подкрепи е голяма    ©  Reuters
Байдън възнамерява да се кандидатира за следващ мандат, но вероятността партията да не го подкрепи е голяма    ©  Reuters
Темата накратко
  • Рейтингът на президента Джо Байдън непрекъснато спада от април насам.
  • Под 30% от демократичните избиратели биха го подкрепили, като според мнозина възрастта му затруднява и работата му.
  • Тръмп също заяви намерението си да се бори за нов мандат през 2024 г., но много от републиканците са уморени от хаоса около него.

Двама възрастни мъже - единият на 78, а другият на 82 години, спорят разпалено за политика. Подобна сцена може да е нормална част от ежедневието на гръцките традиционни кафенета, италианските квартални прошутерии или пивницата на някой малък български град или село. Не е изцяло изключено обаче тази сцена да е част и от изборите за президент на САЩ през 2024 г. Tя вече бе факт през 2020 г., когато един срещу друг се изправиха 74-годишният Доналд Тръмп и 78-годишният Джо Байдън. Две години по-късно и двамата имат желание за втора серия въпреки напредналата им възраст - и пред двамата обаче ще има сериозни спънки.

В навечерието на наближаващите междинни избори през ноември избирателите на Демократическата партия се подготвят за "удар", като републиканците изглеждат готови да си върнат контрола над долната камара на Конгреса и да задържат този в Сената. Изправени пред мрачна перспектива за 2022 г., някои демократи вече гледат напред към 2024 г. и се питат дали Джо Байдън е най-добрият човек да ръководи партията и нацията.

Възрастта и лошото му представяне на поста са класирани като първите две причини, поради които демократите казват, че Байдън не трябва да се кандидатира отново през 2024 г. в анкета на New York Times от този месец. Според нея 64% от избирателите на партията биха предпочели друг кандидат за следващите избори. Сред хората под 30 години това число нараства до 94%. Още по-скорошна анкета на CNN от тази седмица пък показва, че 75% от избирателите в демократичния спектър предпочитат различен кандидат от Байдън, въпреки че той неколкократно е потвърждавал, че би се кандидатирал пак.

It's too late, Joe

Джо Байдън навършва 80 тази година. Когато 46-ият президент на САЩ встъпи в длъжност през януари 2021 г., той беше най-възрастният президент в историята на САЩ с известна разлика. Неговият предшественик Доналд Тръмп също беше най-възрастният президент при встъпването си в длъжност преди шест години (тогава той беше на 70). Ако Байдън бъде номиниран и спечели втори мандат, той ще бъде на 82 г. Тръмп, който се очаква да се кандидатира отново през 2024 г., ще бъде на 78 г.

New York Times миналата седмица излезе със заглавие "Джо Байдън е твърде стар, за да бъде отново президент". Според медиата проблемът надхвърля личността: "Ние сме в геронтокрация. Байдън е на 79. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси е на 82. Лидерът на мнозинството в същата камара Стени Хойер е на 83. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър е на 71. Често не става ясно дали разбират какво се случва е тази страна."

Разглеждайки възрастта на всички президенти към момента на встъпването им в длъжност от 1789 г. насам, не се вижда ясна тенденция. Преди Тръмп и Байдън възрастта на президентите всъщност е била доста под средната. Барак Обама встъпи в длъжност на 47 години и 169 дни, което го прави петия най-млад президент към момента на встъпването в длъжност. Бил Клинтън, който беше на 46 години, когато пое поста, беше третият най-млад.

"Ако съм в това здраве, бих се кандидатирал отново, разбира се", коментира Байдън наскоро. Ако спадът на доверие към него продължи обаче, партията може да не го подкрепи. Според The Advocate са изминали почти 170 години, откакто действащ президент е загубил номинацията на своята партия, като последният е бил демократът Франклин Пиърс през 1856 г. заради подкрепата му за робството.

Що се отнася до Доналд Тръмп, той потвърди желанието си да се бори за нов мандат в средата на юли и заяви, че обмисля кога да стартира кампанията си - преди или след междинните избори през ноември т.г. Дори процесът с новите обвинения към него за щурма на Капитолия да не доведе до никъде, пред това да бъде отново официален кандидат на републиканците има пречки. Медийни анкети сочат, че консервативните избиратели са разделени в подкрепата си, но важен знак е и настроението на спонсорите. Според анализ на The Washington Post по данни от WinRed - порталът, който събира дарения от републиканците, набирането на средства от бившия президент пада за сметка на други кандидати, особено за губернатора на Флорида ДеСантис, който в последните месеци събира повече дарения от Тръмп. Според анализа на медиата много републиканци са уморени от хаоса, който заобикаля бившия президент.

До изборите през 2024 г. обаче има цели две години и нито едно развитие не е напълно изключено, включително Тръмп и Байдън да се изправят отново лице в лице. При теоретичен сблъсък между двамата през 2024 г. в момента 44% от анкетираните от NYTimes казват, че биха избрали Байдън, a 41% - Тръмп.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Тръмпи младее за възраста си и е с акъла си , докато Бай Джо яко го тресе деменцията ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Подвеждащо е сравнението единствено по възраст.
    Ако това ще е критерият - много по-адекватно би било да им се сравнят медицинските картони.

    Макар и това да не е никакъв съществен довод, защото младенческата възраст на JFK изобщо не му попречи да набута страната си в най-срамната в историята на САЩ война, нали?

    По същество кандидатът за президент на САЩ е консенсусна фигура за определени лобита в политическия, икономическия, финансов елит. (Джоузеф, например, е откровена пешка на военно-промишления комплекс. ) Оттам насетне следват елементарни изборджийски номера, като тия, на които се нагледахме и наслушахме на последните избори. А след 20 януари е съществено тезата на кой съветнически тинк-танк ще бъде изчетена от аутокюто от "най-влиятелния човек на планетата" и възприета като политика на САЩ.

    В този ред на мисли, президентът на САЩ може да бъде заменен и с холограма.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    Тръмп вече си изгърмя фойерверките. Цял свят му се хили на дебилността.
    Байдън няма да се кандидатира отново.
    Но.. който и да е кандидат и после президент, САЩ ще се управлява от... Голдман Сакс... и корпорациите... Това е модела на американската демокрация, вкл. Канада и Мексико.. Корупция и алчност, метод за контрол над средната до бедна класа..
    Различна от европейската...

    Нередност?
  • 4
    fer15646844 avatar :-|
    fer15646844
    • + 2

    Това за Байдън некакъв виц ли е? Човекът буквално не знае къде се намира и го разкарват като чучело, ти за следващ мандат го гласиш. Не е само до възраст, Нанси Пелоси например също е на 82, но е адекватна и не се здрависва с въздуха като Байдън.

    Нередност?
Нов коментар