🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Могат ли демократите да осуетят републиканска победа на междинните избори в САЩ

Инфлацията остава основното притеснение на американските гласоподаватели преди вота на 8 ноември

Одобрението за Байдън е 42%, което бележи слаба промяна спрямо 44% през миналия месец и е леко подобрение спрямо 38% през юли
Одобрението за Байдън е 42%, което бележи слаба промяна спрямо 44% през миналия месец и е леко подобрение спрямо 38% през юли
Одобрението за Байдън е 42%, което бележи слаба промяна спрямо 44% през миналия месец и е леко подобрение спрямо 38% през юли    ©  Reuters
Одобрението за Байдън е 42%, което бележи слаба промяна спрямо 44% през миналия месец и е леко подобрение спрямо 38% през юли    ©  Reuters
Темата накратко
  • Междинните избори ще дадат представа как се справя държавният глава и какви са настроенията към него.
  • При всички случаи това ще има отражение върху президентската надпревара през 2024 г.
  • Анализ на Gallup посочва, че одобрението към Байдън остава под границата от 50%, което обикновено води до съществени загуби за президентската партия на ноемврийския вот.

Междинните избори в САЩ, насрочени за 8 ноември, традиционна са референдум за представянето на настоящия президент и обикновено неговата партия губи места. Скорошни събития обаче разтърсиха републиканците и подсилиха надеждите на демократите, че могат не само да задържат Сената, но и немислимото преди няколко месеца - да запазят мнозинството си в Камарата на представителите. Смята се, че гневните реакции след решението на Върховния съд на САЩ за премахване на конституционната защита за абортите може да стимулират поддръжниците на президента Джо Байдън, докато Доналд Тръмп е изправен пред все разрастващи се законови неприятности.

В момента Демократическата партия контролира Камарата на представители, но с малко, а Сенатът е разделен поравно, като вицепрезидентът Камала Харис държи решаващия глас. Сега експертите прогнозират, че след 8 ноември Сенатът може да се наклони леко в полза на Републиканската партия. Някои нейни кандидати обаче се представиха не толкова добре в ранните етапи на кампанията и мнозина в партийните редици се опасяват, че няма да успеят да спечелят мнозинството, което искат. Всъщност републиканците са по-обнадеждени за Долната камара на Конгреса, където демократите държат мнозинство от едва три места.

Дългата сянка на Тръмп

Междинните избори ще дадат представа как се справя държавният глава и какви са настроенията към него - едно републиканско мнозинство или минимална преднина ще означават, че за него ще стане по-трудно да управлява. Освен това кандидатите за изборите през 2024 г. все още не са обявени и междинният вот може да повлияе на решението дали Байдън ще се кандидатира отново. Надпреварата тогава се заформя между Байдън и Тръмп, като републиканецът още не е обявил официалното си намерение, а настоящият президент тогава ще бъде на 81 години, което сериозно тревожи демократите. Но в крайна сметка междинните избори може да се окажат преиграване на вота от 2020 г. и превю за възможен реванш през 2024 г.

Както обобщава пред в. Guardian Селинда Лейк - социолог, работил за президентската кампания на Байдън през 2020 г.: "Идеята, че ако искаш да биеш Тръмп през 2024 г., трябва да го биеш през 2022 г., е много ясна за демократите." Същевременно опитите на Демократическата партия да сложи ноемврийския вот в контекста на Тръмп вместо на инфлацията или престъпността, или сигурността на границата получиха подкрепа от самия бивш президент, който макар да е въвлечен в законови битки, отново провежда митинги и доминира медийните заглавия, както едно време.

Като основни теми за изборите на 8 ноември се очертават високата инфлация, абортите, правата за гласуване, разследването на щурма на Капитолия, имиграцията и други. Според изследване на Gallup от август абортите са се изкачили напред в списъка с най-важните въпроси за американците и вече са само под икономическите притеснения и проблемите, свързани с управлението и лидерството. Но проучване след проучване след проучване показват, че инфлацията остава основна грижа за гласоподавателите преди ноемврийския вот. И макар индексът на потребителските цени за юли да подсказва, че поскъпването е достигнало своя пик, икономистите твърдят, че то не намалява толкова бързо, колкото Белият дом се надява. А това би било съществен проблем за всяка управляваща партия в изборна година. Изследване на New York Times/Siena, публикувано на 16 септември, показва, че за 49% от анкетираните "икономическите въпроси като работни места, данъци и поскъпване на ежедневните разходи" вероятно ще определят за кого ще дадат гласа си през ноември в сравнение с 31%, за които решаващи са "социални теми като абортите, притежанието на оръжие и демокрацията".

Рейтингът на Байдън

На брифинг на Вашингтонския чуждестранен пресцентър, в който участват редица международни медии, сред които и "Капитал", Мохамед Йонис, главен редактор на Gallup, казва, че темата за лидерството трудно печели доверието на обществото в САЩ. "Това не е нещо, пред което е изправена единствено администрацията на Байдън, а го наблюдаваме още от годините на Барак Обама. В страната има огромно двупартийно разделение и неудовлетворението към националните институции е най-ясно изразено в случая с Конгреса - 18% от американците одобряват работата му, което е най-ниското одобрение спрямо всяка друга институция в САЩ. Но е важно да се отбележи, че гласоподавателите са много по-склонни да одобрят своя собствен представител в Конгреса, отколкото органа в неговата цялост", коментира Йонис.

Изследване на Gallup, проведено между 1 и 16 септември, показва, че одобрението за Байдън е 42%, което бележи слаба промяна спрямо 44% през миналия месец и е леко подобрение спрямо 38% през юли, когато числото е в най-ниската си точка до този момент. И въпреки че 56% от американците са недоволни от начина, по който президентът си върши работата, позициите на Байдън са сравними с повечето други държавни глави в същия период от управлението им. "Виждаме, че спадът започва от относително висок процент на одобрение - 57%, и оттогава е постоянен. Но рейтингът на Байдън не се променя значително от тези 40%, така че като цяло той не се справя феноменално. Важно е обаче да имаме предвид, че траекторията му е много подобна на тази на Обама", казва Йонис. Все пак анализ на Gallup посочва, че одобрението към работата на Байдън остава под границата от 50%, което обикновено води до съществени загуби за президентската партия на междинните избори.

Йонис обръща внимание на проблема с поляризацията в САЩ. "Политическата поляризация сред анкетираните - тоест демократите да кажат, че Байдън се справя добре, спрямо републиканците, които е по-вероятно да твърдят, че той се справя зле, е също толкова ясно изразена днес, колкото беше в пика на разделението по време на управлението на Тръмп. Така че, макар сега риториката да е променена, това политическо разделение поне по отношение на преценяването на работата на държавния глава не се е изменило съществено", заявява главният редактор на Gallup.

Като основни теми за изборите на 8 ноември се очертават инфлацията, абортите, правата за гласуване, разследването на щурма на Капитолия, имиграцията и други.

Най-важната тема във всички избори

Йонис подчертава: "Икономиката винаги е най-важната тема във всички избори в страната. Когато попитаме американците кое най-вероятно ще повлияе на техния глас, винаги това са икономиката, тероризмът и националната сигурност, а напоследък се прибавят пандемията и притесненията за общественото здраве." Главният редактор на Gallup казва, че макар сега повечето американци да твърдят, че моментът е добър за намирането на работа и безработицата не е висока, икономическото им доверие остава ниско. "То малко се подобрява, но със сигурност последните събития в Европа и всички свързани икономически реакции, както и влиянието върху цената на природния газ е малко вероятно да вдигнат това число много нагоре в следващите няколко месеца или в непосредственото бъдеще", прогнозира той.

И допълва: "Когато се погледне цялостната икономическа картина, хората имат много притеснения. И те основно се фокусират върху инфлацията." Когато Gallup пита американците дали смятат, че през следващите шест месеца инфлацията ще се повиши, ще остане същата или ще спадне, 8 от 10 анкетирани казват, че очакват повишаването й.

Всичко това се отразява съществено на междинните избори, които на практика ще определят кой ще контролира Конгреса през втората половина от управлението на Байдън. Мнозинство на демократите би му позволило да се съсредоточи върху амбициозните си цели, докато републиканско мнозинство може да го остави сериозно обезсилен. При всички случаи това ще има отражение върху президентската надпревара през 2024 г.