🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американската икономика влезе в рецесия

БВП се е свил изненадаващо през второто тримесечие, след спад и през първото.

Данните са удар за Белия дом, а икономически неуспех може да струва на Демократическата партия контрола над Конгреса след междинните избори през ноември
Данните са удар за Белия дом, а икономически неуспех може да струва на Демократическата партия контрола над Конгреса след междинните избори през ноември
Данните са удар за Белия дом, а икономически неуспех може да струва на Демократическата партия контрола над Конгреса след междинните избори през ноември    ©  Reuters
Данните са удар за Белия дом, а икономически неуспех може да струва на Демократическата партия контрола над Конгреса след междинните избори през ноември    ©  Reuters
Темата накратко
  • БВП на САЩ регистрира спад с 0.2% за тримесечието спрямо предходното заради спад на инвестициите и потреблението на стоки.
  • След като се сви и през периода януари - март, технически икономиката вече е в рецесия.
  • Пазарът на труда засега е стабилен и данните едва ли ще променят плановете на Фед за повишение на лихвите, смятат анализатори.

Американската икономика регистрира изненадващ спад с 0.2% през второто тримесечие спрямо предходното и технически изпадна в рецесия, след като се сви с 0.4% и през периода януари - март. Брутният вътрешен продукт на САЩ е намалял с годишен темп от 0.9% на фона на рекордно високата за последните четири десетилетия инфлация, която изяжда покупателната способност на домакинствата. Част от спада е в резултат и на покачващите се лихви, които удариха потреблението, инвестиционната активност и търсенето на жилища.

Въпреки общото свиване частното потребление е нараснало с 1%, което е показателно, че бюджетите на домакинствата са все още стабилни. Частните разходи се изместват от стоките, при които има спад, към услугите, които компенсират. За цялостния лош резултат най-много допринася понижението в инвестициите с 13.5%, в основата на което стоят запасите. По-ниски са и правителствените разходи, като свързаните с отбрана растат за сметка на останалите.

Данните на Бюрото за икономически анализи (BEA) са предварителни и представляват най-ранната моментна картина на икономиката. Впоследствие те често биват ревизирани. Макар рецесията формално да се определя като спад на БВП през две последователни тримесечия, дали такава е настъпила последната дума има Националното бюро за икономически изследвания (NBER), което трябва да вземе предвид дълбочината на спада и други индикатори. По всичко обаче личи, че американската икономика не е в най-добрата си форма.

Спадът едва ли ще промени плановете на Фед

Регистрираният спад е неочакван, тъй като повечето анализатори прогнозираха БВП да нарасне с годишен темп 0.4-0.5% през тримесечието. Данните идват ден след като Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с още 0.75 пункта като част от усилията си да потуши инфлацията. "Смятаме, че е необходимо растежът да се забави", каза в сряда председателят на централната банка Джером Пауъл, "за да може предлагането да навакса". Макар ефектът до известна степен да е търсен, балансът става все по-труден за банката. Анализаторите по-скоро не очакват разочароващите данни на накарат Фед да се отклони от плановете си за по-нататъшно затягане на паричните условия.

Икономическото възстановяване на САЩ следва интересна траектория с отслабващо производство, но силен ръст на работните места и стабилен пазар на труда. Нивото на безработица, ключов индекс за състоянието на икономиката, се задържа стабилно ниско на 3.6% през последните четири месеца, а работодателите продължават да наемат с бързи темпове. Повечето икономисти в допитванията на The Wall Street Journal очакват ръст на БВП през третото тримесечие, макар прогнозите напоследък да стават все по-умерени.

"БВП е една мярка за икономическа активност, но колкото и пълна да изглежда, пазарът на труда ще бъде най-добрият показател за това дали наистина сме се насочили към рецесия и дали бизнесът наистина намалява наемането на служители", коментира пред FT Грегъри Дако, икономист от EY-Parthenon.

Въпреки това последните данни са удар за Белия дом, а икономически неуспех може да струва на Демократическата партия контрола над Конгреса след междинните избори през ноември.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Винаги могат да си напечатат още зелено ...

    Нередност?
Нов коментар