🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Газовата криза повишава вероятността за рецесия в еврозоната

Икономисти смятат, че е малко вероятно да има отчетливо възстановяване през 2023 г.

Руският държавен гигант "Газпром" обяви, че "Северен поток" ще работи само с 20% от капацитета си
Руският държавен гигант "Газпром" обяви, че "Северен поток" ще работи само с 20% от капацитета си
Руският държавен гигант "Газпром" обяви, че "Северен поток" ще работи само с 20% от капацитета си    ©  Reuters
Руският държавен гигант "Газпром" обяви, че "Северен поток" ще работи само с 20% от капацитета си    ©  Reuters

Очаква се еврозоната да отбележи почти нулев ръст през второто тримесечие на годината, а икономистите прогнозират устойчиво влошаване на икономиката на валутния съюз през следващата година на фона на риск от рецесия. Първата оценка на Eurostat за БВП през второто тримесечие, която ще бъде публикувана в петък, се очаква да покаже икономически растеж от едва 0.1% спрямо предишното тримесечие. Това е рязък спад спрямо ръста от 0.6% през предишните три месеца, пише Financial Times.

Войната на Русия в Украйна доведе до скок в цените на енергията и храните, подкопа покупателната способност на потребителите и заплашва с разразяването на още по-тежка газова криза преди идващата зима. Прогнозата на Катарина Утермьол, старши икономист в Allianz, е песимистична: "За разлика от случая с пандемията от коронавирус сега е малко вероятно да има отчетливо възстановяване през 2023 г."

Рекордна инфлация

Известен оптимизъм носи туристическият сектор, като икономиката в еврозоната вероятно ще получи стимул от факта, че повече хора това лято се възползват от разхлабените карантинни мерки и предприемат пътувания или се хранят по-често в ресторанти. Това обаче ще бъде компенсирано от нарастващите опасения на домакинствата заради покачилите се ежедневни разходи. Голяма част от потребителите в еврозоната усещат негативния ефект, тъй като заплатите не се вдигат с темпото на инфлацията, която в момента е рекордните 8.6%.

Тази седмица руският държавен гигант "Газпром" обяви, че "Северен поток" ще работи само с 20% от капацитета си, в резултат на което цената на природния газ в Европа продължи да се вдига и мина границата от 220 евро за мегаватчас. През последната година тя се е повишила деветократно.

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че продължително намаляване на руското газоподаване за Европа може да попречи на страните в региона да запълнят хранилищата си до целите от 80 - 90% преди предстоящия отоплителен сезон. И допълва, че пълно спиране на доставките "може да доведе до режим на енергията, който ще засегне индустриалния сектор и рязко ще свие растежа в еврозоната през 2022 г. и 2023 г.". Фондът намали прогнозата си за ръста на германския БВП за следващата година с 1.9 процентни пункта до 0.8%. Без прекратяване на газоподаването МВФ очаква икономиката на еврозоната да нарасне с 2.6% през тази година и с 1.2% през 2022 г.

Надолу, надолу

ЕС постави цели за повечето страни членки да намалят потреблението на газ с 15%, а германското правителство призова домакинствата и компаниите да пестят дори повече. Германският икономически министър Роберт Хабек заяви: "Намираме се в сериозна ситуация. Време е всички да разберат това."

Мерките на европейските правителства, включително намаляването на цените на горивото, електричеството и обществения транспорт, вероятно ще смекчат най-тежките проявления на инфлацията. Но същевременно се очаква потребителските цени да са се вдигнали до нов рекорд за еврозоната от 8.7% през юли.

През седмицата Goldman Sachs понижи прогнозата си за региона, посочвайки, че техническа рецесия от две последователни тримесечия на негативен ръст през тази година сега е по-вероятно да се случи, отколкото да не се случи, дори ако Русия не спре напълно енергийните доставки. Според американската инвестиционна банка "при едно още по-категорично затягане на газовите потоци или рецесия в САЩ" е възможно дори по-голямо икономическо понижение.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Само с преписване от FT не става, трябва и акъл - цитирам почти дословно култовата реплика от стар БГ филм.
    Но пък бруталните опити преразказани статии да се подписват като авторски не спират. Made in Капитал...

    Ясно като бял ден е, че с прогресивно намаляващите доставки по СП-1 руснаците извиват семенните торбички на германците и ги тикат да се сетят, че могат да си решат отведнъж всички проблеми, като сертифицират готовия за експлоатация СП-2. Германците и да не направят откритието, намалените доставки вдигат цените на газа в Европа, което за Газпром е Royal Flush: все по-малко газ за все повече...рубли.

    Мисля, че някой в Москва това го каза в прав текст. Ама не е kool да се слуша Москва.

    И, естествено, FТ такова нещо няма да напише (а Капитал да преразкаже), защото в следващото изречение ще трябва да обясни защо Германия - Шолц предпочита трайно да деиндустриализира страната си, за да изпълни повелята на гаулайтера на Вашингтон - фон Лайен.

    Имам отговор - победената в последната война Германия (както и Япония) реално се протекторати на САЩ, които продължават да поддържат и в двете по над 100 военни бази, и не могат да вземат самостоятелни решения.

    Както е и в случая.
    С ЕС.

    Нередност?
Нов коментар