🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед вдигна лихвата с 0.75 пункта за втори пореден месец

Усилията на централната банка срещу рекордната инфлация в САЩ продължават въпреки сигналите, че икономиката се забавя

Председателят на Фед Джером Пауъл посочи, че производството и потреблението се забавят, но пазарът на труда остава стабилен и безработицата е на исторически ниски нива
Председателят на Фед Джером Пауъл посочи, че производството и потреблението се забавят, но пазарът на труда остава стабилен и безработицата е на исторически ниски нива
Председателят на Фед Джером Пауъл посочи, че производството и потреблението се забавят, но пазарът на труда остава стабилен и безработицата е на исторически ниски нива    ©  Reuters
Председателят на Фед Джером Пауъл посочи, че производството и потреблението се забавят, но пазарът на труда остава стабилен и безработицата е на исторически ниски нива    ©  Reuters
Темата накратко
  • Прогнозите са, че лихвата на Фед ще се повиши до 3.5% до края на годината и ще влезе в зоната, където активно потиска икономиката.
  • Въпросът колко резки ще бъдат покачванията ще става все по-труден за Фед предвид сигналите, че американската икономика вече се забавя.
  • Централната банка заяви, че трябва да са налице убедителни доказателства, че инфлацията тръгва надолу, за да преосмисли затягането.

Федералният резерв на САЩ предприе второ поредно повишение на лихвата от 0.75 процентни пункта в рамките на последните два месеца в опит да потуши рекордно високата инфлация в САЩ. Покачването беше очаквано, а институцията сигнализира, че предстоят още такива. Въпросът колко резки ще бъдат те ще става все по-труден за Фед предвид сигналите, че американската икономика вече се забавя. С последното повишение основната лихва на централната банка се установява в диапазона 2.25-2.50% и достига определената от нея дългосрочна неутрална стойност, която нито стимулира, нито забавя растежа.

Прогнозите са, че лихвата на Фед ще се повиши до 3.5% до края на годината и ще влезе в зоната, където активно потиска икономиката. Централната банка заяви, че трябва да са налице убедителни доказателства, че инфлацията тръгва надолу, за да преосмисли затягането. Икономистите са скептични, че това скоро ще се случи, предвид силно волатилните цени на енергийните ресурси и храните. През юни американската инфлация достигна нов връх за последните четири десетилетия от 9.1%. Макар продължаващото поскъпване да е очаквано, тези данни са изненадали неприятно Фед, призна председателят на институцията Джером Пауъл.

По-високите лихви на централната банка оскъпяват заемането на средства за американските бизнеси и домакинства, с което възпрепятстват потреблението и инвестициите. Покачванията също така подсилват долара спрямо чуждите валути и правят вноса по-евтин.

Настоящото затягане на паричната политика се определя като най-агресивното от 1981 г. насам. Централните банкери и преди са заявявали, че да позволят на инфлацията трайно да се установи би имало по-лоши последствия, отколкото рязкото покачване на лихвите. Последователните големи повишения целят бързо да охладят икономиката и да задържат под контрол инфлационните очаквания, които често се оказват самосбъдващо се пророчество.

Забавя се, но засега не спира

"Не мисля, че САЩ в момента са в рецесия", заяви Джером Пауъл на последвалата решението пресконференция. Изявлението идва ден преди да бъдат публикувани данните за ръста на американската икономика през второто тримесечие. Прогнозите на икономистите са той да е 0.4%, с което с малко да бъде избегната рецесия след отчетения спад от 1.6% за януари-март. Пауъл посочи, че производството и потреблението се забавят, но пазарът на труда е стабилен и безработицата е на исторически ниски нива. Последващи повишения на лихвата засега изглеждат подходящи, но Фед преминава към подход, при който няма предварително да се ангажира с конкретни числа, а ще решава по време на своите срещи на база на актуалните данни за икономиката. Следващите ходове вероятно ще са по-умерени, прогнозират анализатори.

Централната банка се опитва да си върне обратно инициативата, след като получи множество критики, че е действала твърде бавно с повишаването на лихвите, коментира пред FT Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Economics. Но ако продължат с повишения от по 0.75 пункта до есента би било прекалено, смята той.

Американските акции тръгнаха нагоре след решението, като индексите Nasdaq и S&P 500 се повишиха с по-3-4% в рамките на деня, а доходността по американския дълг също леко се покачи. Индексът на долара, който измерва силата му срещу набор от други валути, спадна с до 1%. Анализаторите на Bloomberg Economics смятат, че шансовете Фед да спре повишаването на лихвените проценти да края на годината, са малки. Следващата среща на банката е през септември.