Американските банки се подготвят за "сложни времена"

Кредитирането ще намалее в резултат на затягащите се условия, което ще забави растежа на икономиката

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Банките откриха сезона на отчетите в САЩ с тревожни резултати, регистрирайки значителни спадове в печалбите в сравнение с 2021 г.
  • Лидерите на финансовите институции смятат икономическата обстановка в момента за твърде сложна, за да се прогнозира бъдещето на пазарите и инфлацията.
  • Въпреки задаващата се рецесия банките се намират в по-добро състояние от финансовата криза през 2008 г., което може да омекоти падането.

Шест от най-големите банки в САЩ публикуваха финансовите си резултати за последното тримесечие, с което откриха корпоративния сезон, в който публичните компании се отчитат. В случая за второто тримесечие на годината. Обикновено банките задават тона, под който преминава сезонът на отчетите, тъй като първи от големите компании оповестяват резултатите си. Корпоративния сезон е важен, тъй като отчетите са първият индикатор за случващото се в икономиката, но с прогнозите си дават и посока накъде може да тръгне бизнесът, пазарите, а от там и доходността. Всъщност именно отчетите на банките показват как по-високите лихви ще се отразят в охлаждане на кредитирането, а от там и на икономическата активност.

JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley, Wells Fargo и Goldman Sachs обявиха общо приходи 115 млрд. долара за април, май и юни, като печалбите им са около 28 млрд. На пръв поглед резултатите изглеждат внушителни, но приложени в контекст, цифрите се оказват притеснителни.

Банките с обща пазарна капитализация над 1 трлн. долара регистрират значително по-ниски печалби в сравнение със същия период през миналата година. Понижението варира от 20% до 50%, като причината е, че институциите отново се подготвят за рецесия, заделяйки буфери срещу потенциалното неизпълнение на кредити, изплашени инвеститори, които се отдръпват от пазарите, и по-малко кредити поради повишаването на лихвите.

Лошите резултати

От една страна, след като през 2021 г. финансовите институции отписаха провизиите за кредитни загуби, които се вляха като печалби в балансите на банките, след като стана ясно, че ковид не е засегнал толкова икономиката, година по-късно кредиторите отново заделят пари за черни дни. JP Morgan през второто тримесечие на 2021 г. отписа провизии за кредитни загуби на стойност над 2 млрд. долара на фона на утихваща пандемия, но година по-късно отново заделя над 1 млрд. Останалите банки също заделят в различни размери - от 2 млрд. (Bank of America) до 100 млн. (Morgan Stanley).

Същевременно на фона на отстъплението на борсовите пазари от началото на годината съвсем логично е, че и потоците от инвестиционно банкиране също пресъхват. Шестте банки регистрират спад между 40% и 60% в приходите от инвестиционните си звена. "Aктивността на капиталовите пазари намаля драстично", коментира пред инвеститорите Дейвид Соломон, изпълнителен директор на Goldman Sachs. Тук се включват таксите от публични предлагания на акции и от търговия с финансови инструменти, които логично се понижават.

Джейми Даймън обърна внимание на покачващите се регулаторни изисквания за буферен капитал, които според него може да доведат до ограничен поток от кредитиране в бъдеще. Според лидера на JP Morgan банката ще управлява капитала си така, че да намали буферите, дори и това да означава по-малко кредити като ипотеки. "Това има лоши последици за икономиката, защото току-що казах, че ще намалим това (ипотеките), и то драстично. Което не е добре за икономиката на САЩ", допълва Даймън пред инвеститорите след отчета на банката.

Повече загуби в бъдеще?

Въпреки обезпокоителните отчети и очакванията за рецесия банките отбелязват няколко позитивни тенденции. "Потребителите са в добра форма, харчат пари, имат повече доходи. Работните места са в изобилие. Потребяват с 10% повече от миналата година, почти 30% плюс повече от времето преди ковид. От разговорите ни с бизнеса - и той е в добра форма", каза изпълнителният директор на JP Morgan Джейми Даймън. "Никога през живота ни не сме виждали бизнес кредитите в по-добро състояние. Това е настоящата среда", споделя пред инвеститорите Даймън, но бъдещето според него не е толкова розово.

"Бъдещата среда включва повишаване на лихвите, може би с повече, отколкото хората си мислят, поради инфлацията", казва Даймън, като според банкера все още не е ясно какъв ще бъде крайният ефект върху икономиката. "Просто казвам, че има набор от различни потенциални резултати - от меко до твърдо приземяване (за пазарите), които зависят от това с колко се повишават лихвите", допълва лидерът на JP Morgan.

Чарли Шарф, изпълнителен директор на Wells Fargo, споделя мнението на Джейми Даймън. "Ангажиментът на Федералния резерв за агресивен цикъл на повишаване на лихвените проценти като средство за укротяване на високата устойчива инфлация продължава да подхранва нестабилността на пазара и се очаква да забави икономиката", сподели пред инвеститорите след отчета на банката Шарф.

Сложна среда

"Средата - ако трябва да използвам една дума, за да я опиша, е сложна", лаконично описа настоящата ситуация Джеймс Горман, изпълнителен директор на Morgan Stanley. От една страна, ситуацията в Украйна, от друга, исторически ниските нива на лихвите с огромни темпове на увеличение в целия свят, политическата несигурност, ковид, инфлация и отношенията между Вашингтон и Пекин. Всичко това допринася за несигурността според Горман. "Да, много е сложно, но е важно да се отбележи, че не е сложно както през 2008 г.", споделя банкерът пред инвеститорите.

"Това е различен вид финансов стрес в системата. И, честно казано, банковият сектор е много по-силен, отколкото беше последния път, когато преминахме през голямо нулиране през 2007-2008 г.", смята Горман като признава, че светът се е насочил към рецесия. "Честно казано, на този етап само предполагаме, но мисля, че е малко вероятно поне да е дълбока и драматична рецесия в САЩ, мисля, че Азия е малко по-назад. Зависи как се разпространи ковид, тъй като някак си се появява отново малко в някои страни. Европа очевидно води най-голямата борба в момента заради войната в Украйна, заради натиска върху цените на газа и т.н.", завършва изпълнителният директор на Morgan Stanley.

Лидерът на Goldman Sachs също е на мнение, че глобалната икономическа среда е твърде сложна в момента. "Няма съмнение, че пазарната среда се е усложнила (през последните месеци) и комбинацията от макроикономически условия и геополитика оказва съществено влияние върху цените на активите, пазарната активност и доверието. Виждаме, че инфлацията е дълбоко вкоренена в икономиката", споделя Дейвид Соломон след отчета на банката.

"Това, което е необичайно за този конкретен период, е, че както търсенето, така и предлагането са засегнати от външни събития, а именно пандемията и войната в Украйна. В моя диалог с изпълнителни директори, управляващи големи глобални бизнеси, те ми казаха, че продължават да виждат постоянна инфлация във веригите си за доставки", допълва Соломон, но твърди, че икономистите на Goldman Sachs, от друга страна, очакват по-ниска инфлация през втората половина на тази година. "Виждаме промени в паричната политика и тези промени ще продължат да затягат икономическите условия. Очаквам, че ще има повече нестабилност и ще има повече несигурност", прогнозира специалистът.

Високата волатилност

Устойчивостта е новият приоритет както за правителствата, така и за корпорациите според Джейн Фрейзър, но "всичко това допринася за инфлационния натиск, който от своя страна е посрещнат с по-яростен отговор от Фед и други централни банки", смята изпълнителният директор на Citigroup. По-високите лихвени проценти ще понижат доверието на потребителите и поддържат волатилността висока на пазарите, смята Фрейзър.

"Въпреки това и въпреки че настроенията се промениха, малко от данните, които виждам, ми казват, че САЩ са на прага на рецесия. Потребителските разходи остават доста над нивата преди ковид, като спестяванията на домакинствата осигуряват буфер за бъдещ стрес", споделя пред инвеститорите икономистът. Фрейзър не очаква повече "резки спадове" в САЩ, но според нея в Европа ситуацията е различна. "Очакваме да дойде много тежка зима и това се дължи на смущения в енергийните доставки", споделя пред анализатори банкерът.

"Налице е също нарастваща загриженост за вторичните ефекти върху индустриалното производство и как това ще се отрази на икономическата активност в целия континент", смята Фрейзър, като според лидера на Citigroup настроението на Стария континент е допълнително помрачено от притесненията, че войната в Украйна няма да свърши скоро. "В Азия възстановяването в Китай също е изправено пред някои ограничения предвид потенциала за бъдещи блокирания, размера на ливъриджа в китайската икономика и напрежението в техния сектор на имотите", заключва Фрейзър.

Истинският разгар на корпоративния сезон ще е през следващата седмица - тогава близо 1000 компании, листвани на борсите в САЩ, сред които и чуждестранни, ще публикуват своите отчети. В четвъртък напрежението ще се увеличи с данните за растежа на БВП на САЩ за второто тримесечие и ако той е отрицателен, то най-голямата икономика ще е официално в рецесия. Което ще освети малко повече бизнеса и икономиката за последните месеци.