🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК представи план за управление на бизнеса при кризи

Брюксел обяви мерки за запазване на свободното движение и наличността на стоки и услуги в извънредни ситуации

Според Вестегер тези нови инструменти са необходими, за да "ни позволяват да реагираме бързо и единно".
Според Вестегер тези нови инструменти са необходими, за да "ни позволяват да реагираме бързо и единно".
Според Вестегер тези нови инструменти са необходими, за да "ни позволяват да реагираме бързо и единно".    ©  Reuters
Според Вестегер тези нови инструменти са необходими, за да "ни позволяват да реагираме бързо и единно".    ©  Reuters
Темата накратко
  • При криза ЕК ще може да препоръча на държавите да гарантират наличието на стоки от особено значение.
  • Целта е да се предотвратят проблемите с веригите на доставки, каквито се създадоха при ковид-19 и войната в Украйна.
  • Има притеснения, че предложението на ЕК може да превиши правомощията на съюза.

Европейската комисия (ЕК) ще има извънредни правомощия да накара базираните в Европа компании да приоритизират производството на ключови продукти и да държат на склад стоки. Брюксел предложи проект на правила, за да се справи с кризи във веригата на доставки. Той е в отговор на затрудненията, причинени от пандемията от ковид-19 и руската инвазия в Украйна. Целта е да се запази свободното движение на стоки, услуги и хора, както и наличността на стоки и услуги от основно значение в случай на бъдещи кризи. Брюксел твърди, че мерките ще осигурят по-добра координация с държавите - членки на ЕС, и ще спомогнат за ограничаване на влиянието на евентуална криза върху европейската промишленост и икономика.

Предложението, което следва подобни мерки, приети от САЩ и Япония, се очаква да срещне силен отпор от бизнеса и някои държави от ЕС, опасяващи се, че това са прекомерни действия от страна на Брюксел, пише Reuters.

Според изпълнителния заместник-председател на ЕК Маргрете Вестегер тези нови инструменти са необходими, за да "ни позволяват да реагираме бързо и единно". По думите й така в извънредна ситуация ще може да се гарантира, че "единният пазар ще остане отворен и ще има налични стоки от жизненоважно значение за защитата на европейските граждани".

Какви са мерките

Мерките включват създаване на структура за управление на кризи чрез нов механизъм за наблюдение на единния пазар, определяне на различни нива на риск и координиране на подходяща реакция на няколко етапа. "Рамката за планиране на действия ще позволи на Брюксел и на държавите членки да създадат координационна и комуникационна мрежа за повишаване на готовността", се посочва в прессъобщение на ЕК. В случай че бъде установена заплаха за единния пазар, комисията ще може да задейства режим на бдителност, а при криза с широкообхватни ефекти съветът може да активира режим на извънредна ситуация. Освен това ще бъде създадена консултативна група, съставена от ЕК и държавите членки, която да оценява дадена ситуация и да препоръчва най-подходящия начин за реагиране.

При криза с широкообхватни ефекти съветът може да активира режим на извънредна ситуация.

В режим на бдителност усилията ще бъдат насочени към наблюдаване на веригите на доставки на стратегически важни стоки и услуги, както и към създаване на стратегически резерви в тези области. Ако бъде задействан режимът на извънредна ситуация, свободното движение в единния пазар ще бъде запазено чрез черен списък на забранените ограничения и чрез засилен контрол на едностранните рестрикции. При криза ЕК ще може да препоръча на държавите членки да гарантират наличието на стоки от особено значение чрез улесняване на разширяването или промяната на предназначението на производствени линии, както и чрез ускоряване на издаването на разрешителни.

Освен това Брюксел ще може да препоръча на европейските правителства да извършат целево разпределение на създадените в режима на бдителност стратегически резерви. И в режима на бдителност, и в режима на извънредна ситуация ще се прилагат нови правила за улесняване на възлагането от страна на ЕК от името на държавите членки на обществени поръчки за стоки и услуги от особено значение.

Опасенията на бизнеса и на някои страни в ЕС

След като бъде активиран режимът на извънредна ситуация, ЕК ще може да приложи в някои случаи инструменти, за които ще се изисква отделна стъпка за задействане. В такъв случай ще може да се отправи към икономическите оператори специални искания за информация, които могат да станат задължителни. Също така ЕК ще може да поиска от тях да приемат поръчки с приоритет за стоки от особено значение при криза, които компаниите ще трябва да изпълнят или да представят сериозно основание за отказ. Чрез ускореното пускане на пазара на определени стоки посредством по-бързо изпитване и акредитация ще се цели гарантиране на наличността им по време на извънредни ситуации.

През лятото девет държави от ЕС - включително Белгия, Дания и Нидерландия, предупредиха, докато се изготвяше предложението на ЕК, че то може да превиши правомощията на съюза. Също така в началото на септември пред "Капитал" Мартинас Барисас, директор за вътрешния пазар в BusinessEurope, представляващ работодателите в блока, коментира: "Бихме били много загрижени, ако това предложение бъде прието в такава интервенционна форма."