🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката е основно притеснение за американците на днешните междинни избори

Външната политика не е сред водещите приоритети, посочва експерт от университета Quinnipiac

Според американския Politico републиканците ще спечелят мнозинство в Камарата на представителите, но Сенатът ще е обект на оспорвана битка
Според американския Politico републиканците ще спечелят мнозинство в Камарата на представителите, но Сенатът ще е обект на оспорвана битка
Според американския Politico републиканците ще спечелят мнозинство в Камарата на представителите, но Сенатът ще е обект на оспорвана битка    ©  Reuters
Според американския Politico републиканците ще спечелят мнозинство в Камарата на представителите, но Сенатът ще е обект на оспорвана битка    ©  Reuters
Темата накратко
  • Проблемът с инфлацията подкопава шансовете на демократите, които и без това водят трудна борба да задържат малкото си предимство в Конгреса.
  • Поскъпването постоянно се нарежда като най-спешният въпрос от март насам в националните проучвания.
  • На преден план в съзнанието на американците, когато гласуват, са теми, засягащи пряко ежедневието им.

Икономиката остава основно притеснение за гласоподавателите на днешните междинни избори в САЩ. Според последните данни инфлацията е достигнала 8.2% през септември на годишна база. Темата подкопава шансовете на демократите, които и без това водят трудна борба да задържат хлабавата си хватка над Конгреса. Според последната прогноза на американския Politico републиканците ще спечелят мнозинство в Камарата на представителите, но Сенатът ще е обект на оспорвана битка.

"Инфлацията постоянно се нарежда като най-спешният въпрос от март насам в нашите национални проучвания, като избирателите са недоволни от състоянието на икономиката. Това не се отразява добре на партията на власт", казва Дъг Шуорц, директор на Института за проучвания към университета Quinnipiac.

На брифинг на Нюйоркския чуждестранен пресцентър, в който участват редица международни медии, сред които и "Капитал", Шуорц посочва, че друг фактор, който се проявява постоянно по време на кампанията за междинните избори, е огромната разлика между партиите относно най-належащите проблеми. "Републиканците последователно отбелязват инфлацията като най-спешен въпрос, докато при демократите това са абортите. По темата с абортите две трети от гласоподавателите смятат, че абортът трябва да бъде законен във всички или повечето щати, а повече от половината казват, че е много важно политическият кандидат да споделя тяхната гледна точка за абортите", коментира експертът. Въпросът придоби такова значение след решението на Върховния съд на САЩ да премахне конституционната защита за абортите, в резултат на което социолозите започнаха да виждат условия за подобряване на изборното представяне на демократите.

Има огромни различия между партиите относно най-належащите проблеми.

Що се отнася до външната политика, Шуорц обяснява, че когато в провежданите от неговия институт социологически изследвания на анкетираните се дава списък с важни теми, сред които и руската инвазия в Украйна, тя обичайно получава много нисък процент като "най-важна тема, пред която днес е изправена страната". "Тоест външната политика не е сред водещите приоритети. Американците не я следят отблизо и тя не е на предно място в съзнанието им, когато гласуват. В този случай по-скоро става въпрос за неща, които засягат ежедневието им, като например инфлацията", казва Шуорц.

Колко голяма ще е червената вълна

Директорът на Института за проучвания към университета Quinnipiac посочва, че преди шест месеца повечето политически анализатори са очаквали голяма републиканска вълна, подобно на случилото след две години от управлението на Доналд Тръмп през 2018 г. - голяма демократическа вълна, или при Барак Обама през 2010 г. - голяма републиканска вълна. "Тогава повечето експерти си казваха - ниско одобрение за Джо Байдън, висока инфлация, историческа тенденция, значи ще има голяма републиканска вълна. На този етап повечето политически наблюдатели казват, че тя няма да бъде толкова голяма, но републиканците се нуждаят само от пет места, за да спечелят Камарата на представителите, което в действителност не е много", коментира Шуорц.

По думите му основното схващане сега е, че предимството е на страната на Републиканската партия по отношение на долната камара на Конгреса. Но ситуацията не е 100% сигурна. "Няколко фактора помагат на демократите. Единият е решението за отмяна на федералното право на аборт, което имаше огромно влияние. Повечето американци са против това решение и всъщност за демократите това е въпросът, изискващ най-спешно внимание. Тук наблюдаваме големи разлики по полов признак - жените са много по-склонни да гласуват за демократически кандидат в сравнение с мъжете", заявява Шуорц.

Друг фактор е Тръмп, който преди дни направи един от най-силните си намеци до този момент, че може отново да се кандидатира за президентския пост през 2024 г. "Той продължава да е възприеман негативно от повечето американци и сега е в светлините на прожекторите заради разследването за класифицираните документи, иззети от имението му във Флорида, както и заради разследването за щурма на Капитолия. Така че Тръмп е фактор, което е необичайно за междинни избори, защото те традиционно са референдум за представянето на настоящия държавен глава и на неговата партия", казва Шуорц. Този път обаче много хора си мислят и за Тръмп и затова социолозите твърдят, че това са едни необичайни избори с много смесени сигнали.

Ще познаят ли социолозите

Сега въпросът е дали ще има още едно несъответствие в социологическите прогнози като това от президентските избори през 2020 г., когато беше подценено колко добре ще се представи Тръмп. "След вота нямаше ясна причина за този пропуск, но това, което мога да ви кажа от изследванията на Quinnipiac, е, че регистрирахме необичайно висок брой избиратели, които не ни отговориха как са гласували в края на кампанията. Оттогава ние променихме процедурата си. Ако хората не ни дадат отговор как ще гласуват, измислихме няколко нови последващи въпроси, които да ни помогнат да получим отговор", посочва Шуорц.

Сега социолозите твърдят, че това са едни необичайни избори с много смесени сигнали.

Той казва, че през 2020 г. близо 10% от гласоподавателите не са отговорили за кого са пуснали бюлетина, като обичайно процентите са един или два и спадат до края на октомври, когато хората са взели вече окончателно решение. "Сметнахме, че това е много изненадващо. И накрая, когато погледнахме прогнозите за различните щати, открихме, че на практика сме уцелили процентите за Байдън. Бяхме подценили вота за Тръмп и имахме този висок брой недадени отговори. Така че много от тези хора по някаква причина не бяха пожелали да ни кажат, че са гласували за Тръмп", заключава експертът.