🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлация и аборти: САЩ избират между две реалности

Междинните избори на 8 ноември засилват още повече виждането, че САЩ се разделят на два лагера, които нямат общо помежду си

Разделението между гласоподавателите достига критично висока точка, сочат социологическите проучвания
Разделението между гласоподавателите достига критично висока точка, сочат социологическите проучвания
Разделението между гласоподавателите достига критично висока точка, сочат социологическите проучвания    ©  Reuters
Разделението между гласоподавателите достига критично висока точка, сочат социологическите проучвания    ©  Reuters
Темата накратко
  • Републиканската партия залага на икономически послания за междинните избори на 8 ноември, а Демократическата - на абортите.
  • Разделението в страната расте, а изборите ще изиграят и традиционната си роля на референдум за президента.
  • Социолозите очакват убедителна победа на републиканците в долната камара и по-ожесточена битка за горната.

Американската политика винаги е била хаотична и разделяща, но по-оптимистично настроените хора се надяваха, че след президентството на Доналд Тръмп обстановката ще се успокои. Междинните избори на 8 ноември оставят тези надежди в праха. Двете големи партии, Републиканската и Демократическата, заедно с техните твърди ядра се отдалечават все повече една от друга като позиции, дебатът е централизиран около президента Джо Байдън, а броят на разделителните линии става все по-голям.

Основните са ясни: инфлация и аборти. Настрана от тях вървят и евъргрийн дебатите около оръжията например. Има ги и културните войни като какво е определението за жена, които за няколко години преминаха от интернет караници до съвсем истински дебати и които може да решат няколко ключови надпревари за сенатски места. Наред с тях има и стотици други локални казуси в различни щати и окръзи, които могат да повлияят на резултата в отделните състезания за 435 места в Камарата на представителите и 35 места в Сената. Това прави прогнозите по-сложни, особено на места със сравнително малко гласоподаватели.

Към средата на октомври двата големи агрегатора на социологически проучвания в САЩ показват следното: според модела на FiveThirtyEight републиканците имат 81% шанс да спечелят долната камара на Конгреса, по всяка вероятност с убедително мнозинство. Същевременно демократите имат 55% шанс да спечелят мнозинство в Сената, като разчитат основно, че в някои от нерешените състезания кандидатите на републиканците са слаби и прекалено крайни поддръжници на бившия президент Тръмп. През последните седмици републиканците значително повишиха шансовете си и в двете камари - в долната само преди седмица те бяха 70%, а в горната - 33%. Те водят и при т. нар. проучвания на "общата бюлетина", т.е. прост въпрос за коя от двете партии са по-склонни да гласуват запитаните.

Според модела на RealClearPolitics републиканците ще спечелят мнозинство и в двата законодателни органа, като прогнозата е за солидно мнозинство в долната камара и още три места в Сената, т.е. 53 срещу 47 сенатори.

Прогнозите пораждат две хипотези - и двете до голяма степен нефункционални. В първата републиканците печелят мнозинства и в Камарата на представителите, и в Сената. Това е патова ситуация, защото в такъв случай президентът Байдън просто ще налага вето на законодателните им инициативи. В другата хипотеза би могло да има повторение на резултатите от изборите през 2018 г., но с обратен знак. Тогава заради ниския рейтинг на Тръмп демократите спечелиха мнозинство в долната камара, но не и в горната. И в този случай обаче законодателната инициатива ще бъде силно ограничена.

Както посочват някои коментатори и стратези в САЩ, партиите не само слагат като приоритет различни проблеми, но и не дефинират общо кое е проблем и кое - не. "Обичайно имаш общи проблеми - почти винаги икономиката, през 90-те и престъпността, която беше голям въпрос и не можеше да се избегне. Едните казваха - това е нашият подход, другите - това пък е нашият. Имаше общи проблеми и различни подходи. Сега изборите са като различни реалности", казва Джон Зогби, автор и социолог.

Така например основното послание на демократите през тази година е за абортите. Същевременно този проблем е определян за най-важният проблем в страната от едва 7% от хората. При инфлацията и работните места, върху които се фокусират републиканците, това са съответно 29 и 15%

В този смисъл управлението в САЩ става все по-трудна задача. Единственият вариант е една от партиите да има президент плюс мнозинства в двете камари, но дори и тогава може да се стигне до патова ситуация, ако шепа сенатори са несъгласни с конкретно предложение - така както в момента демократите на теория имат мнозинства, но на практика двама сенатори, Джо Манчин и Кристен Синема, са в състояние да спрат плановете им отвътре.

Референдум за Джо Байдън

Междинните избори обичайно играят ролята на референдум за президентите в първия им мандат. В случая на Джо Байдън тази оценка е по-скоро отрицателна: неговият рейтинг се срина през лятото на 2021 г., като основната причина тогава беше злополучното изтегляне на САЩ от Афганистан. В началото на 2022 г. рейтингът му падна още повече, до около 35-37% средно одобрение, заради повишаващите се цени и свиването на икономиката.

След няколко победи на Байдън - като приемането на климатичен пакет за 369 млрд. долара през август (след като сенатор Джо Манчин най-накрая склони) и частично опрощаване на дълговете на студенти, рейтингът на президента се възстанови до между 40 и 43%. Дори така обаче популярността му е на практика същата, каквато беше и за Доналд Тръмп по време на по-голямата част от четиригодишния му мандат.

Тази непопулярност води до странни явления в партийната политика. Така например в края на август Washington Post публикува обширна статия относно нежеланието на много от кандидатите от Демократическата партия президентът да посети тяхно събитие и да ги подкрепи публично. Едно от малкото потвърдени събития на Байдън ще бъде седмица преди изборите, на 1 ноември, във Флорида. Формално то ще бъде в подкрепа на Чарли Крист, кандидатът на демократите за губернатор на щата, но на практика Байдън за пръв път ще се яви на събитие, директно насочено срещу настоящия губернатор Рон Десантис, соченият за възможен кандидат на републиканците за президент през 2024 г.

Друга въпросителна около Джо Байдън, която вече се обсъжда и сред самите демократи, е възрастта му и менталното му състояние. Байдън ще навърши 80 години две седмици след изборите, което го прави най-старият президент в историята на САЩ. Понякога той губи мисълта си или се запъва по време на речи, което притеснява избирателите на партията, мнозинството от които не искат той да се състезава за втори мандат през 2024 г. Републиканците използват подобни кадри с Байдън като доказателство, че той не е в нужната форма, за да изпълнява задълженията си като президент.

Всичко е скъпо

Вероятно най-голямата тежест пред демократите в момента е инфлацията, която към септември е 8.2% на годишна база, а базовият показател, без цените на храните и енергията, е на най-високото ниво от 40 години. Републиканците твърдят, че всичко в програмата на демократите - включително и пакетите за справяне със самата инфлация, я захранват допълнително. Това е и ключовият въпрос, на който републиканците разчитат, за да спечелят изборите - недоволството на бензиностанцията да се превърне в глас за републиканските кандидати.

В тези обвинения има истина, но вината е по-скоро споделена между двете партии. Администрацията на Доналд Тръмп беше тази, която даде начало на "хеликоптерните пари" след началото на пандемията през 2020 г., когато Федералният резерв даде началото на голямото печатане. Впоследствие практиката беше продължена и от Байдън, макар макроикономическите показатели на САЩ да се бяха възстановили значително по-бързо от първоначалните очаквания.

Това положение води до някои странни ситуации. Докато според проучване на Associated Press 46% от американците през октомври казват, че финансовото им състояние е лошо, в средата на месеца Байдън нарече икономиката "изключително силна". И макар технически САЩ вече да са в рецесия, след като брутният вътрешен продукт на страната се сви две поредни тримесечия, според президента, "ако има рецесия, тя ще бъде много кратка".

Изявленията на Байдън дават муниции на републиканците, които използват изказванията му като доказателство, че президентът е скъсал с реалността и не се интересува от проблемите на гражданите. След един от туитовете на Байдън, в които казва, че администрацията му е "прогресирала" по отношение на инфлацията, републиканският сенатор Тед Круз му отговори: "Още малко "прогрес" и всички ще сме разорени".

Абортът като спасение за демократите

Ако икономиката е големият залог на републиканците за убедителна победа, то за демократите надеждата за по-добро представяне от очакваното се крие в абортите. През юни Върховният съд, доминиран от съдии, избрани от Доналд Тръмп, отмени решението от 1973 г., което даваше право на аборт във всички щати. В момента абортът е легален само в щатите, в които има прието законодателство в тази насока.

Абортът е една от най-тежките и поляризиращи теми в американската политика. И винаги е бил. Според повечето социологически проучвания разделението е около 60/40 в полза на подкрепящите правото на аборт, но те са силно концентрирани в щати като Ню Йорк и Калифорния, където демократите обичайно печелят и без този въпрос да е на дневен ред.

Надеждата на демократите е, че отмяната на федералното право на аборт, особено с гласовете на съдиите, назначени от Тръмп, ще доведе до по-добри резултати, които в най-добрия случай ще позволят на партията да изработи федерален закон за абортите. За момента това изглежда, меко казано, слабо вероятно, но темата със сигурност послужи зареждащо на кампанията на демократите - поне до един момент. През лятото решението на Върховния съд изглеждаше като възможност за партията да задържи поне Сената, но сега тежестта му е намаляла значително. Една от причините е, че абортът все пак не е ежедневен проблем за хората, както инфлацията.

Тактиката на демократите да се фокусират почти изцяло върху абортите може да носи надежда на партията, но изглежда като неразбираема за някои политически стратези на републиканците, според които това ще им коства места на изборите.

"Републиканците говорят за четирите вечни проблема на всички избори: икономика, престъпност, образование и имиграция. Демократите имат само абортите и обиди - ти си фашист, ти си нацист, ти си екстремист. Не мога да повярвам, че демократите изоставиха четирите големи проблема. Те просто не говорят за тях", казва Ед Роджърс, политически консултант, работил в администрациите на Роналд Рейгън и Джордж Буш-старши.

На този фон, каквито и да са резултатите от изборите, разединението в страната по всяка вероятност ще продължи. Има обаче и въпроси, по които има единодушие - според социология на Quinnipiac University, 69% от демократите смятат, че политическата система в страната е "в опасност от колапс". Точно същият процент републиканци отговарят по същия начин. Разликата е само в едно - обяснението кой е опасността. Според демократите това са радикалните тръмписти, завзели Републиканската партия. Според републиканците - Байдън и Демократическата партия, която виждат като все по-екстремистка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-P
    amidala

    Я! И в Америка били гласували с машини! Ти да видиш! Не било само във Венецуела...

    Нередност?
Нов коментар