🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Реваншът Байдън - Тръмп започва да придобива очертания

Бившият държавен глава обмисля обявяване на нова кандидатура за Белия дом след междинните избори в САЩ

Американските медии пишат, че официалното обявяване на кандидатурата на Тръмп може да бъде на 14 ноември
Американските медии пишат, че официалното обявяване на кандидатурата на Тръмп може да бъде на 14 ноември
Американските медии пишат, че официалното обявяване на кандидатурата на Тръмп може да бъде на 14 ноември    ©  Reuters
Американските медии пишат, че официалното обявяване на кандидатурата на Тръмп може да бъде на 14 ноември    ©  Reuters
Темата накратко
  • Вотът за Конгрес може да даде инерция на плановете на Тръмп да се върне на президентския пост.
  • В момента той обикаля страната, за да провежда кампания за републиканските кандидати.
  • Резултатът от изборите във вторник ще определи каква част от работата ще успее да свърши Байдън за остатъка от мандата си, посочва експерт от университета Quinnipiac.

"За да направя нашата страна успешна, безопасна и славна, аз много, много, много вероятно ще го направя отново. Много скоро. Подгответе се". С тези думи по време на митинг в Айова Доналд Тръмп направи един от най-силните си намеци до този момент, че може отново да се кандидатира за президентския пост през 2024 г. В момента той обикаля САЩ, за да провежда кампания за републиканските кандидати на предстоящите междинните избори следващия вторник.

Американските медии пишат, че официалното обявяване на кандидатурата му може да бъде на 14 ноември. Същевременно се появи информация, че президентът Джо Байдън се е срещал със свои съветници, за да обсъди потенциалната си кампания за преизбиране, като така започва да придобива очертания вероятният реванш Байдън - Тръмп.

Имената нито на настоящия, нито на бившия държавен глава са в бюлетината за вота за американски Конгрес на 8 ноември, но междинните избори ще определят политическия пейзаж в страната преди президентската надпревара след две години, обобщава британската ВВС. В навечерието на гласуването във вторник шансовете на демократите са засегнати от притесненията на американците от високата инфлация, а одобрението за Байдън според скорошно изследване на Reuters/Ipsos е 40%. И популярността на Тръмп обаче не е по-висока - 41%, след един разединяващ 4-годишен мандат, който приключи с щурма на Капитолия, извършен от негови поддръжници.

Залогът в ноемврийския вот

Според анализатори Тръмп досега устоява на изкушението да обяви кандидатурата си за Белия дом, тъй като това би отклонило вниманието от републиканските кандидати на междинните избори. Очакванията са, че той вероятно ще използва вота за Конгрес, за да набере инерция за плановете си да се върне на президентския пост. Негови съветници, цитирани от Reuters, посочват, че бившият държавен глава цели да се възползва от победата, която се очаква републиканците да постигнат във вторник. Социологическите проучвания сочат, че е много вероятно Републиканската партия да спечели мнозинство в Камарата на представителите и също така да има добри шансове да поеме контрола над Сената, което би й позволило да блокира законодателните инициативи на Байдън до края на мандата му.

На брифинг на Нюйоркския чуждестранен пресцентър, в който участват редица международни медии, сред които и "Капитал", Дъг Шуорц, директор на Института за проучвания към университета Quinnipiac, казва, че само трябва да се погледнат всекидневните заглавия в американската преса, за да се добие представа какъв е залогът в ноемврийските междинни избори. "Изходът от вота ще определи обществената политика и каква част от работата ще успее да свърши Байдън за остатъка от управлението си", коментира експертът.

Той посочва, че съществува историческа тенденция, според която при вота за Конгрес партията на власт губи места в Камарата на представителите по време на първия мандат на новия президент. "Това по принцип дава предимство на републиканците, но тази година тази традиция е подложена на тест заради решението на Върховния съд на САЩ да премахне конституционната защита за абортите. В резултат социолозите започнаха да виждат условия за подобряване на представянето на демократите, което направи надпреварата по-конкурентна", заявява Шуорц.

И допълва, че обикновено междинните избори се смятат за референдум спрямо настоящия държавен глава. "Байдън все още е непопулярен, но през последните няколко месеца рейтингът му бележи съществено подобрение. Той достигна подкрепа от около 40%, което обаче продължава да е ниско число и традиционно не се отразява добре на президентската партия при междинните избори", казва директорът на Института за проучвания към университета Quinnipiac.

Историческа тенденция или прецедент

Според Шуорц сега въпросът е дали вотът във вторник ще последва историческата тенденция или ще постави прецедент. "Републиканците имат историята на своя страна, когато партията извън властта разполага с предимство в печеленето на места в Конгреса по време на междинни избори. Имаме и рейтинга на Байдън, който се подобри, но недостатъчно. И инфлацията продължава да бъде голямо притеснение за гласоподавателите, което не помага на настоящия държавен глава и неговата партия. От друга страна, демократите имат предимство по отношение на темата за абортите", коментира той.

Заради темата за абортите социолозите започнаха да виждат условия за подобряване на представянето на демократите.

Шуорц не пропуска и фактора "Тръмп". "Бившият президент не фигурира в бюлетината, но разследването за класифицираните документи, иззети от имението му във Флорида, както и разследването за щурма на Капитолия го поставиха под светлините на прожекторите. Той подкрепя няколко републикански кандидати, като същевременно съществува и възможността за нова кандидатура за Белия дом. Така че въпросът е как ще се отрази този фактор на предстоящите междинни избори", обобщава експертът.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1

    Войната м/у ултраглобалистите и Марионетката им с демократична демеция прокарващи Новия Посткапиталистически Ред и здравите традиционни Тръмпистки сили почва с втория рунд за Америка !

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Всъщност реванш Байдън-Тръмп няма. И не разбирам защо се подхваща съвсем изкуствено темата
    Противопоставянето би го имало, ако на 8 ноември 2022 г. се състояха президентски избори, на които двамата дядовци биха се кандидатирали.

    Сега, за инфо на авторката, става въпрос за МЕЖДИННИ ИЗБОРИ за Конгрес, за Сенат и за част от губернаторите на щати.
    А Д.Д.Тръмп просто се използва като плашило от US демократите и техните евросурогати. Дали той ще е следващият президент е въпрос. Сигурно е само, че следващият президент няма да е Бидън и че няма да е от Демпартията.

    Притеснението (меко казано) на местната БГ неолиберална кохорта е, че парите ще секнат, защото Демпартията категорично ще загуби контрола над Конгреса и има голям риск републиканците да вземат (макар и малък, но напълно достатъчен им) превес и в Сената.

    За това говорят предварителните проучвания на авторитетния US сайт Five Thenty Eight :

    https://projects.fivethirtyeight.com/2022-election-forecast/

    Диаграмите се променят в реално време, така че сайтът може да се ползва в оставащите два-три дни като барометър. От който желае, разбира се.

    Съвсем логично е след катастрофалното и във вътрешен, и във външен план управление на дълбоката US държава ЧРЕЗ демократите, американските гласоподаватели да изразят недоверие към тази властова гарнитура и да дадат доверие на другите.

    Не че и републиканците не са зависими от дълбоката, проста те са консервативното крило в американската политика за разлика от социалистическото в лицето на Демпартията. Реппартията по ндефиниция е партията на американския национален промишлен капитал. Т.е. на тези, които реално произвеждат нещо, за разлика от Демпартията, която е изразитен на интересите на транснационалния финансов капитал. Който не стига, че нищо не произвежда, а печели от местенето на едни виртуални пари, ами и е привнесен на територията на САЩ и използва ресурсите на държавата за собственото си (и това на дълбоката държава) благополучие.

    Демпартията е тази, която чрез данъците на американците ударно помпа бюджета на USAID и дъщерните й НПО и фондации (като Америка за еди-какво си ), които финансират отхранването на глобалистично-неолиберално настроени местни "елити" във възлови държави (най-често в Източна Европа).
    Така че очакваната катастрофа на Демпартията на предсрочните избори в САЩ говори за две неща:
    1. За принудително омъдряване на американските гласоподаватели;
    2. За краха на неолибералния глобълизъм, от който цицат разни суроганти малцинствени партийки (и медии) в рОдината.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    Геронтокрация, докторе. Както по времето на любимците ти Андропов и Черненко. Хайде да идва следващият Горбачов и да видим какво ще се случи. Знам че много ти се иска САЩ да се разпаднат и на тяхно място да се появи някакво уродливо подобие на Китай или СССР, но се моли това да не стане наистина.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    А финансовият сектор си е сектор като всеки друг от икономиката и не виждам защо трябва да бъде демонизиран. Нещо повече, в държави с развит финансов сектор производителността но икономиката е най-висока, такова е и качеството на живот на хората. Случайност? Не мисля, както казват любителите на конспиративни теории.

    Нередност?
Нов коментар