🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайските инвестиции в Холивуд приключват

Студиата се радваха на сериозни инвестиции от страна на китайски бизнеси в последните години

Британският принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Кейт заедно с Том Круз по време на премиерата на "Топ гън" в Лондон
Британският принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Кейт заедно с Том Круз по време на премиерата на "Топ гън" в Лондон
Британският принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Кейт заедно с Том Круз по време на премиерата на "Топ гън" в Лондон    ©  Reuters
Британският принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Кейт заедно с Том Круз по време на премиерата на "Топ гън" в Лондон    ©  Reuters
Темата накратко
  • В последните 10 години редица големи китайски компании финансираха студиа и различни проекти в Холивуд
  • В един момент тези инвестиции достигнаха 37% от общите китайски ПЧИ в САЩ
  • Влошаването на отношенията между САЩ и Китай сложи край на връзката във филмовата индустрия

Холивуд е един от най-големите американски символи въобще. Филмите, чиято тематика варира от супергерой до лични истории на роби, служат като един от най-ефективните начини за разпространяване на американската култура по света. Противно на очакванията, в последните години голяма част от финансирането на големите филмови студиа идваше от китайски компании.

Този процес обаче вече приключи. В последните години китайската власт започна да спира редица американски филми от излъчване в страната. Друга широко приета практика е филмите да бъдат преобработени, като специфични кадри или сцени не биват излъчвани в Китай. Така например Top Gun, който излезе през 2013 г., не стана достъпен за местните зрители, защото филмът служи като пропаганда за американската армия. В момента обаче компаниите са притеснени от продължаване на отношенията си с американските студиа, след като Пекин започна да променя мнението си относно инвестициите в САЩ.

По-любопитен е случаят на филма Christopher Robin, който също не беше допуснат за показване в местните кина. Макар и официална причина за решението да не беше посочена, бързо може да се направи връзка с предполагаемата неприязън на китайския президент Си Цзинпин към героя на Мечо Пух. Снимките с лика на мечката, която обича мед, са забранени в страната от 2017 г., след като в интернет те започнаха да бъдат използвани като начин за шега с президента.

Кои са компаниите с най-сериозни инвестиции в Холивуд

От 2010 г. насам редица китайски компании започнаха да наливат пари във американската филмова индустрия. Tencent през 2018 г. закупи дял от студиото Skydance, което стои зад франчайзите "Мисията невъзможна", "Терминаторът" и "Топ гън". Tencent дори съфинансира последното издание на "Топ гън", но в последния момент компанията се отказа от решението си. Причината беше несигурността на ръководните лица как комунистическата партия би реагирала на това местна компания пряко да участва в пропагандирането на американската армия.

Въпреки това Tencent запазва миноритарния си дял в Skydance, като това е едно от малкото все още активни отношения между холивудско студио и китайска компания. Друга такава активна връзка е тази между Huayi и студиото зад един от най-успешните режисьорски тандеми - AGBO, което продуцира филмите на братята Русо.

Партньорствата, които останаха в миналото

Началото на същинските китайски инвестиции във филмовия сектор в САЩ е през 2012 г. Тогава тези компании вложиха общо 2.7 млрд. долара в продукции и студиа, което според данни на изследователската компания Rhodium Group представлява 37% от общите китайски инвестиции в САЩ.

Размерът на капиталовите вложения достига върха си през 2016 г., когато общата сума достига около 4.8 млрд. долара. По-голямата част от тези средства тогава дойдоха от Dalian Wanda, група за имоти и развлечения, която плати 3.5 млрд. долара за продуцентската компания Legendary Entertainment. Студиото продуцира куп хитови филми, сред които франчайзите "Джурасик Парк", "Последният ергенски запой", 300, както и трилогията за Батман.

Компанията освен това придоби най-голямата верига от киносалони в света - AMC за 2.6 млрд. долара. Уанг Йън Лин, изпълнителният директор на Dalian Wanda, дори обяви намерението си да купи едно от големите холивудски студиа. Желанието му обаче не се сбъдна, след като опитът му за придобиване на Paramount не сполучи.

Решението на Пекин да наложи нови регулации върху китайските инвестиции на Запад обаче промениха плановете на Лин. Компанията му трябваше да изостави опита си да купи Dick Clark Productions, като се очакваше сделката да надмине границата от 1 млрд. долара. Освен това Dalian продаде дела си в AMC Cinema. Собствеността в Legendary беше значително намалена.

Други значими сделки включват инвестицията от 500 млн. долара от страна на Perfect World във филмовите продукти на Universal и партньорството между филмовия бизнес на Alibaba и Amblin Partners на Стивън Спилбърг, като миноритарният дял на китайската компания й донесе и място в борда на директорите на студиото.

Защо приключи китайският интерес към Холивуд

Китайското финансиране на Холивуд "излезе извън контрол и рязко спря", казва пред Financial Times Бенет Позил, ръководител на отдела за корпоративно банкиране в East-West Bank, която беше активен посредник на редица китайски компании през периода. То никога не се възстанови и няма изгледи някога да го направи, добавя той.

Размерът на разходите започна да се забавя, след като китайските регулатори решиха да спрат изтичането на капитали от страната и въведоха нови правила за "ирационални" инвестиции през 2017 г. Те ограничиха разходите в няколко сектора, включително този на развлеченията. "Това предизвика голям спад на изходящи преки чуждестранни инвестиции в [развлекателния] сектор и по-широко", казва Марк Вицке, старши анализатор в Rhodium пред английското издание.

Геополитиката също изигра немалка роля в промяната на икономическия пейзаж. Доналд Тръмп и непрестанните му коментари по адрес на Китай, както и митата върху китайски стоки след избирането му за президент на САЩ през 2016 г. ескалираха напрежението между двете страни. Си Цзинпин не остана по-назад, като измести търговския фокус на страната от износа и търговията към насърчаване на по-самостоятелна икономика, като това включваше и местната филмова индустрия.

Според Позил моментът, в който китайските филмови индустриалци са решили, че нямат нужда от поддържането на толкова сериозни инвестиции в Холивуд, е излизането на филма "Вълкът войн 2" през 2017 г. Филмът наподобява Рамбо като стилистика и методика на разказване на историята, като основният мотив на продукцията според Позил е, че "ние нямаме нужда от вас. Можем да го направим и сами". "Това беше моментът, в който [Китай каза] "Наистина нямаме нужда от вас, момчета. Това промени нещата", убеден е той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grogro avatar :-|
    grogro

    Ами това е хубава новина. Колкото по-малко китайски инвестиции в САЩ толкова по-добре за Америка. Америка трябва да насърчава по-близки отношения с Индия.

    Нередност?
Нов коментар