🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Киноревю: "Как се научих да летя" на Радивое Андрич

Семейна комедия за порастването и първата целувка

Сцена от филма "Как се научих да летя" на Радивое Андрич
Сцена от филма "Как се научих да летя" на Радивое Андрич
Сцена от филма "Как се научих да летя" на Радивое Андрич
Сцена от филма "Как се научих да летя" на Радивое Андрич
★★★★☆

Още от същото: "Когато порасна, ще стана кенгуро".

Филм за всички възрасти, държи те усмихнат, но и с тайна сълза. С оня балкански поетичен реализъм от времето на ранния Кустурица. По книгата Leto kada sam naučila da letim на популярната в Сърбия и Хърватия детска писателка Ясминка Петрович. Завръщане в игралното кино на сръбския майстор на провокативни комедии Андрич след пауза от почти две десетилетия, в които работи реклами и сериали. Копродуценти от българска страна са Стефан Китанов и Мира Сталева, Стефан Щерев е с малка колоритна роля.

Цветовете са слънчеви, картината е шарена и игрива, през очите и с гласа зад кадър на 12-годишната София (с ударение на О). Модерно момиче от Белград с постоянно заета майка зъболекар и планове за ваканцията, включващи палатков лагер, нови готини приятели и евентуално първа целувка. Списъкът с книгите за лятото е само за заблуда. В първата си главна роля е Клара Хърванович, която камерата обича, откритие с бъдеще.

Вместо бляновете София се оказва с опаката си и мърмореща баба (Олга Оданович) и нейната блага по-голяма сестра (Снежана Синовшич) на иначе райския хърватски остров Хвар. В родната къща на семейството, което войната е разделила преди 25 години. Тя дори е далеч от морето, без обхват за телефона, остава списъкът с книгите и "разговорите" с паячета през нощта и двете гущерчета в градината през деня. Но морето и лятото действат със своя магия, уловена говореща риба подсказва на София бягството от бабешкия "затвор". То включва весела тайфа връстници и важно споделяне на сладолед с две момчета. Едното приятелско, другото с надежда за онази целувка в здрача, след която избухват рой светулки.

Порасването на София минава и през тъгата на познанието. Отвъд ведрината и смеха Андрич прокарва деликатно ехото от разпада на Югославия. Помирението на човешко ниво и в семейството предхожда голямото помирение между държавите.

Все още няма коментари
Нов коментар