🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо са важни предстоящите междинни избори в САЩ

Разделението по партийни линии се превръща в доминиращ фактор в американската политика, посочва експерт от института Pew

Рейтингът на Байдън не е задоволителен от около година
Рейтингът на Байдън не е задоволителен от около година
Рейтингът на Байдън не е задоволителен от около година    ©  Reuters
Рейтингът на Байдън не е задоволителен от около година    ©  Reuters
Темата накратко
  • Междинните избори на 8 ноември ще повлияят на президентския вот през 2024 г.
  • Те могат да подсилят или да разбият надеждите на Доналд Тръмп за завръщане в Белия дом.
  • Според института Pew в навечерието на гласуването се наблюдават съществени различия между републиканците и демократите в почти всяка политическа област.

Името на президента Джо Байдън не е в бюлетината на предстоящите на 8 ноември междинни избори в САЩ. На тях се решава дали демократите или републиканците ще контролират Конгреса. Но те ще имат съществено отражение върху посоката на страната, както и ще повлияят на президенския вот през 2024 г. и особено на възможността Доналд Тръмп да се кандидатира отново.

Междинните избори се смятат за референдум за първите две години от мандата на настоящия държавен глава, като партията на власт често претърпява поражение. Рейтингът на Байдън не е задоволителен от около година, а макар демократите да възстановиха донякъде перспективите си, високата инфлация и притесненията за икономиката означават, че те все пак са изправени пред трудна битка, за да задържат Камарата на представителите и Сената. Британската ВВС обобщава, че до този момент Байдън е успял да прокара съществено законодателство относно оръжейния контрол, климатичните промени и инфраструктурните инвестиции въпреки малкото си мнозинство в Конгреса, но ако контролът на една от двете камари се прехвърли към републиканците, президентът ще бъде ограничен откъм възможности до края на мандата си.

Последиците може да са следните - призиви Байдън да отстъпи на друг демократ кандидатурата за президентския вот през 2024 г. и допълнителен стимул за Тръмп. Изглежда, че бившият държавен глава все още има интерес да се върне в Белия дом въпреки законовите си проблеми и междинните избори могат да подсилят или да разбият надеждите му - неговото име също не е в сегашната бюлетина, но избрани от него кандидати се състезават във високопрофилни битки из страната.

Типология на републиканците

На брифинг на Вашингтонския чуждестранен пресцентър, в който участват редица международни медии, сред които и "Капитал, старши експертът Брадли Джоунс от института Pew говори за нагласите на американците преди междинните избори. "Разделението по партийни линии се превръща в доминиращ фактор в американската политика", посочва Джоунс. И допълва, че при последното проучване на института 97% от всички демократи са били по-либерални от средностатистическия републиканец, а 95% от всички републиканци са били по-консервативни от средностатистическия демократ. "В широк спектър различни политически позиции и области наблюдаваме огромно разделение между републиканците и демократите. То е най-голямо при теми като мерките за оръжията, расовите въпроси и климата. По-малко е, що се отнася до външна политика и религиозни ценности. Но като цяло се виждат съществени различия между републиканците и демократите в почти всяка политическа област", заключава експертът.

Институтът Pew е разработил типология на симпатизантите на двете американски партии в опит да разбере разделенията в тях и между тях. Джоунс обяснява на какви групи се делят републиканците. "Идентифицираме група, която наричаме "твърди консерватори". Те имат силна връзка с Доналд Тръмп, дълбоко ентусиазирани са спрямо неговото оставане в политиката и са доволни от нещата, които е направил по време на президентския си мандат", коментира специалистът от Pew. Друга група са "отдадените консерватори", които също са много консервативни, но имат някои резерви относно Тръмп. Те са малко по-фокусирани върху икономическите въпроси и спадат към някоя от другите консервативни групи във възгледите си за имиграцията. Смятани са за по-традиционни републиканци отпреди ерата на Тръмп.

"Групата на "популисткото дясно" е с много твърдолинейни възгледи спрямо имиграцията, но възприема известен скептицизъм относно икономическата система, което е необичайно за републиканците. Те са склонни да мислят, че икономиката е несправедлива, подкрепят облагането на богаташите и следват някои по-икономическо популистки нагласи", посочва Джоунс. И допълва, че последната група е "амбивалентната десница": "Това е най-младата група, ориентирана към републиканците, и всъщност значителна част от тези хора не се идентифицират като републиканци. Те, изглежда, са по-слабо фиксирани в отношението си и се отличават от някои от по-традиционните консервативни групи по отношение на възгледите за раса, пол и някои други социални въпроси. Но все пак клонят към Републиканската партия в голяма част от позициите си. Лъвският дял от тази група гласува за Тръмп".

На какви групи се делят демократите

В редиците на демократите има група, наречена "прогресивно ляво", която съответства на "твърдите консерватори" и е категорично лява в своите въгледи. "Това са високообразовани бели либерали и те са склонни да възприемат доста екстремна позиция по отношение на подкрепата за бързата промяна в много различни области. Когато ги попитаме за климатичните въпроси, те са готови да изоставят изкопаемите горива, и казват, че институциите в САЩ трябва да се изградят наново, тъй като в тях има расизъм. Докато някои от другите демократически групи защитават по-предпазлив подход", заявява експертът от института Pew.

Друга група са "либералите на статуквото", които са ядрото на Демократическата партия. Те подкрепят повече компромиса и според изследване от 2021 г. са предимно оптимистично настроени. Тази група по много начини прилича на "прогресивното ляво", но се различава по отношение на това колко бързо иска да настъпи промяната. "Имаме група, която сме нарекли "демократическа основа" и тя е с по-възрастни членове. Спрямо външната политика те са малко по-ястребски настроени, както и са по-малко ентусиазирани относно имиграцията и имат по-традиционни позиции по отношение на някои социални въпроси, което отразява тяхната възраст и демография", казва Джоунс.

И допълва, че последната група са "аутсайдерското ляво". "Те са много либерални в своите позиции, но не са ентусиазирани от Демократическата партия. От онези, които гласуваха, голямата част избраха Байдън, но на първичните избори много повече симпатизираха на Бърни Сандърс. Те клонят към политическото ляво, но до известна степен са разочаровани от партията", заключава Джоунс.

Все още няма коментари
Нов коментар