🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Екзистенциалната криза на Републиканската партия

Последните месеци на Доналд Тръмп в Белия дом и последвалият процес по импийчмънт разделиха отвътре партията

Темата накратко
  • Последните месеци на Доналд Тръмп в Белия дом и последвалият процес по импийчмънт разделиха отвътре партията му.
  • Бившият президент остава популярен сред мнозинството републикански гласоподаватели.
  • Тези, които не го харесват обаче, не искат партията да има нищо общо с него.

Екзистенциалните кризи на политически партии не се различават особено от тези на отделните хора: те изискват шокиращо събитие, продължават неопределено време и в крайна сметка не е задължително да доведат до голяма промяна. Проблемът е, когато екзистенциалните кризи станат навик, какъвто е случаят с Републиканската партия в САЩ. След като преди пет години тя изживя една заради влизането на Доналд Тръмп в политиката, сега е време за втора. Този път заради излизането му от Белия дом - и потенциално от активната политика.

Последните месеци на Тръмп на власт направиха с републиканските конгресмени, сенатори и гласоподаватели това, което преживява и американското общество - поляризираха ги до краен предел.

Мнозинството републикански гласоподаватели все още подкрепя Тръмп, който през цялото време на мандата си държеше между 90 и 95% вътрешнопартийна популярност. Сега тя е между 75 и 80%. Въпросът е, че останалите не само не го подкрепят - те не искат да имат нищо общо с него. Или с други политици, които застават зад него. Така започва вътрешнопартийната борба за най-важното наследство на бившия президент - неговата база от поддръжници, която може да решава и първични, и директни избори.

"Партията на Тръмп"

"Тези вътре по-добре да се бият за Тръмп. Защото ако не се, познайте какво ще стане? Ще бъда в задния им двор след няколко месеца." Думите са на Доналд Тръмп-младши и бяха изречени на събитието, предшествало нахлуването в Конгреса на 6 януари. На практика синът на Тръмп - сам по себе си с немалко влияние, особено в социалните мрежи - заплаши републиканците, които не искаха да подкрепят последния опит на баща му да остане в Белия дом въпреки загубата на изборите, че ще ги свали още по време на вътрешнопартийните първични избори, които определят кои ще бъдат кандидатите на партията.

Малко по-късно той добави и друга реплика, станала далеч по-известна: "Това събиране трябва да изпрати послание към всички тях. Това вече не е тяхната Републиканска партия. Това е Републиканската партия на Доналд Тръмп."

Тръмп-младши е прав. През 2015 г., когато неговият баща обяви кандидатурата си за президент, подигравките летяха от всички страни, включително от републиканците. На преден план тогава бяха кандидатите Джеб Буш, Тед Круз и Марко Рубио. Всички те бяха пометени на първичните избори от Доналд Тръмп, а неговите "аутсайдерски" политики - като протекционизъм, спиране на незаконните мигранти по всякакъв начин и т.н. - се оказаха аутсайдерски само за републиканците във Вашингтон, но не и за избирателите.

В крайна сметка конгресмените и сенаторите също ги прегърнаха и програмата на партията днес кореспондира с политиките на Тръмп. По-важният въпрос е дали републиканските гласоподаватели се интересуват повече от партията или от самия човек. За избирателите е по-лесно да подкрепят нещо конкретно като човека Доналд Тръмп, отколкото нещо по-абстрактно като Републиканската партия.

Ситуацията щеше да бъде по-проста, ако не бяха всички събития от ноември насам. Тръмп изгуби президентските избори, но продължава да отрича загубата си. Той почти не е присъствал в публичното пространство след 6 януари, когато негови поддръжници атакуваха Капитолия в опит да спрат процеса по окончателно потвърждаване на Джо Байдън като следващия президент на САЩ.

Щурмът разкъса Републиканската партия, която все още се позиционира като партията на твърдите конституционалисти и привърженици на строгия ред. Затова, макар базата на Тръмп да е апетитна хапка, цената за достигането до нея може да се окаже прекалено висока. Самият Тръмп знае това и неофициално се говори, че може да направи своя собствена "Патриотична партия", която би разцепила вота на републиканците и би довела до сигурни победи за далеч по-монолитния блок на демократите. Засега тази идея е замразена и Тръмп даде обещание на лидера на републиканците в долната камара Кевин Макарти, че ще помага по време на междинните избори за Конгрес за спечелването на мнозинство.

Голямото броене

В часовете след щурма на Капитолия изглеждаше сякаш републиканците няма да имат друг избор, освен да изоставят Тръмп напълно. Вълната от напускания на Белия дом и превесът на критичните мнения сочеше в тази посока. Но когато димната завеса се вдигна, се оказа, че почти нищо не се е променило. Нещо повече - огромната част от републиканските конгресмени, както и няколко сенатори, гласуваха против утвърждаването на победата на Байдън, дори след като работното им място бе завзето за няколко часа от привърженици на Тръмп.

"Фактът, че 150 републиканци в Конгреса - над половината от цялата им делегация - отново отказа да сертифицира победата на Байдън, дори след щурма на Капитолия, ни казва, че тръмпизмът вероятно ще надживее Тръмп. От друга страна обаче, някои републиканци вече са по-чувствителни по отношение на опасността от следването на някои по-авторитарни политики на Тръмп", коментира пред "Капитал" Лорънс Дъглас, професор по право в Amherst College.

Само 20 дни след Капитолия и дори без Тръмп в нито един медиен канал повечето републиканци вече са насочени към наказване на тези, които решиха да се изправят срещу него. За втория му импийчмънт гласуваха едва 10 републиканци в Камарата на представителите в Конгреса, водени от третата в партията Лиз Чейни, дъщерята на бившия вицепрезидент Дик Чейни. Вместо похвала останалите републикански конгресмени поискаха свалянето на Чейни от нейния пост, което в крайна сметка не се случи.

После в Сената първо 45-има републикански сенатори гласуваха, че процесът по импийчмънт на вече бивш президент е противоконституционен, а след това 43-ма от тях го определиха за невинен. И все пак процедурата породи още напрежение. Малко след като гласува за оневиняването на Тръмп, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви, че бившият президент е "морално и практически отговорен" за нахлуването в Капитолия. Три дни по-късно Тръмп в официално изявление нарече Макконъл "намусен, мрачен и неусмихващ се човек, превзел партията за лични цели", а след това предупреди, че "ако републиканските сенатори продължат да бъдат с него, няма да спечелят отново".

Сблъсъкът между двамата носи и немалко символика. Тръмп може да е най-влиятелният републикански политик сред гласоподавателите, но Макконъл е безспорният републикански цар във Вашингтон - практичен и често скучен опортюнист, който донесе всички законодателни победи на бившия президент по време на мандата му и най-вече назначаването на трима върховни съдии в рамките на четири години.

Идват избори. Не едни

Системата в САЩ е такава, че избори винаги идват - следващите ще бъдат за Конгрес през 2022 г. Това прави ситуацията за повечето кандидати за пост сложна. От една страна, републиканската база държи на Доналд Тръмп, което е ключово при първичните избори. От друга, всички нерепубликански гласоподаватели са обединени против Тръмп, което би било пагубно при същинските избори. Както казва пред "Капитал" проф. Робърт Шапиро от катедрата по политология на Columbia University, "промяната в партията би била трудна, ако Тръмп запази подкрепата на базата си в бъдеще".

Разбира се, дотогава е възможно тези настроения да се уталожат, но е възможно и да се изострят допълнително. Продължителна липса на Тръмп от екраните вероятно би го направила поне частично по-привлекателен за гласоподавателите, податливи на носталгия - ефект, който се наблюдава при почти всички американски президенти досега. Малцина обаче биха заложили на дълго отсъствие от общественото внимание, когато става дума за Доналд Тръмп. Изявлението за Макконъл показва, че Тръмп няма намерение да мълчи, просто ще се съобразява с факта, че вече не може да ползва Twitter.

След това идват и други избори: тези за президент през 2024 г. Всички потенциални кандидати на републиканците са малко или много свързани с Тръмп - от Майк Пенс, през Ники Хейли до Майк Помпео и дори Тед Круз. Истинското редене на кандидати за президенти обаче ще изчака поне междинните избори две години по-рано. А и не може да се изключи вероятността за кандидатура с името Доналд Тръмп - може би старши, а може би и младши.

Фамилията Тръмп е тук, за да остане

Доналд Тръмп-младши далеч не е единственият с тази фамилия, който очевидно има политически амбиции и след мандата на баща си. Иванка Тръмп вече е сериозно спрягана за републикански кандидат за сенатор във Флорида, където се премести цялото семейство. Тя би спорила за мястото на Марко Рубио, с когото са приятели. Потенциална кандидатура на Иванка Тръмп е с големи възможности да успее - нейният баща е особено популярен във Флорида, щат, който за четири години премина от смесен към червена крепост, а самата тя е вероятно най-малко поляризиращият представител на фамилията.

Лара Тръмп, съпругата на по-малкия син на Доналд Тръмп, Ерик, вече обяви, че ще се бори за сенаторското място в Северна Каролина. Лара Тръмп е сред по-малко известните представители на фамилията, но в случая дори самото име може да се окаже достатъчно, за да я сложи пред останалите републикански кандидати в първичния вот. Същото не може да се каже за същинските избори, където фамилното име може да изиграе обратна роля.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    ...Тези, които не го харесват обаче, не искат партията да има нищо общо с него... Демократите ще ги лапнат като топъл хляб !

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#1] от "SS":

    Не си прав, защото разсъждаваш по БГ схемата "ако не си от СДС, си от БСП". В Америка нещата са доста по-стандартни: всяка от двете партии си има достатъчно социално обусловен електорат, който се нахъсва за избори и в зависимост от вътрешната икономическа ситуация печели или губи.

    За разлика от всяка друга държава, националната държава САЩ е гостоприемник на глобален финансово-идеологически паразит (тения), който използва националната икономика/геополитика/армия за своите си НАДнационални цели. Неин идеологически адепт е Демократическата партия.

    Ето това е фундаменталното противоречие в САЩ: национална държава с наднационален елит, който има наднационални интереси и в момента управлява.
    Бай Тръмп (и националните американски сили, които го издигнаха), се опита да стопира тоя туморен процес, но бе сготвен и отстранен.
    Зад националното промишлено лоби не стои Републиканската партия. Реално нейните основни спонсори подкрепиха националната политика, чиито изразител бе Тръмп, а не партийният апарат.
    От друга страна средната класа, малоимотните (не най-бедните, които са на социални помощи!), работниците, дребните собственици, белите хетеро мъже: т.н едноетажна Америка, са историческия електорат на РП.

    За четирите си години Тръмп спечели тези американци не като лидер на РП, а в лично качество. И ако пожелае да направи своя партия извън РП, тези хора ще го последват, защото при дедо Джо те вече нямат политическо представителство в родината си.

    Появи ли се Тръмп партия, от това сътресение ще се оибезкърви РП и хептен ще се маргинализира и ДП, в която ще останат само мигрантите латиноси, феминистките, ЛГБТГЗ, Холивуд и Бил Гейтс...

    Тръмпството ще върне САЩ в национална държава.
    Ако се случи...

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Aми най вероятно ще се случи щото за разлика от мигрантите латиноси, феминистките, ЛГБТГЗ, Холивуд и Бил Гейтс...зад тях е NRA (National Rifle Association) и тръмпистите са и най големите фенове !!!

    Нередност?
  • 4
    zko171137587 avatar :-|
    zko171137587
    • + 1

    Хаха! Екзистенциална е кризата в Демократическата партия.

    Нередност?
Нов коментар