Русия има два съюзника - армията и дефолта

Огромните загуби от войната вече се очертават в бюджета, казват руски икономисти

При запазване на сегашното ниво на руските военни сили в Украйна с нова мобилизация властите ще трябва да съкращават социалните разходи, да печатат пари и рязко да увеличат държавния дълг, смятат икономисти
При запазване на сегашното ниво на руските военни сили в Украйна с нова мобилизация властите ще трябва да съкращават социалните разходи, да печатат пари и рязко да увеличат държавния дълг, смятат икономисти
При запазване на сегашното ниво на руските военни сили в Украйна с нова мобилизация властите ще трябва да съкращават социалните разходи, да печатат пари и рязко да увеличат държавния дълг, смятат икономисти
При запазване на сегашното ниво на руските военни сили в Украйна с нова мобилизация властите ще трябва да съкращават социалните разходи, да печатат пари и рязко да увеличат държавния дълг, смятат икономисти
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Александър Широков в статия за "Новая газета - Европа"

Мобилизацията в Русия вероятно ще се възобнови през декември или в началото на новата година. Президентът Владимир Путин поръча да се създаде единна електронна база с имената на подлежащите на мобилизация, като данните ще се събират от различни ведомства - от данъчните до пенсионния фонд. Ако бойните действия продължат през 2023 г., общият бюджет на войната и окупираните територии може да достигне 7-8 трилиона рубли. При запазване на сегашното ниво на руските военни сили в Украйна скоро няма да останат пари за изплащане на компенсации за убитите и ранените. Властите ще трябва да съкращават социалните разходи, да печатат пари и рязко да увеличат държавния дълг, смятат икономисти.

Колко струва мобилизацията

През октомври Путин обеща, че мобилизираните редници, след като бъдат зачислени в частта, ще получават месечни издръжка в размер на 195 000 рубли (2900 евро). На по-старшите по ранг са обещани дори повече - 225-244 хил. рубли, но броят на тези нови попълнения не се разкрива.

Ако вярваме на Кремъл, че около 320 000 души са мобилизирани, и приемем, че властите ще се опитат да поддържат този брой през цялата година, тогава месечните разходи за заплати ще възлизат на 62 милиарда рубли. Това е повече от годишните бюджети на 20 региона на Русия. Два месеца плащания (124 милиарда рубли) са повече от годишните бюджети на половината региони на страната. Годишните разходи за заплати на мобилизираните ще възлязат на около 745 милиарда рубли - колкото са половината федерални бюджети за здравеопазване или образование.

Но заплатите на мобилизираните може да се окажат малка част в сравнение с обезщетенията за раняване и смърт. Обещани са по 6 милиона рубли на всеки ранен и по 12 милиона на близките на убитите.

В статия за икономическите и демографските ефекти от мобилизацията икономистите Олег Ицхоки и Максим Миронов отбелязаха, че поради слаба подготовка и мотивация загубите сред мобилизираните ще бъдат по-големи от тези на договорната армия. Ако вземем най-ниската прогнозна летва - 15% загинали (48 000 души) и 45% (144 000) ранени, и приемем, че тези загуби са само за една година, тогава за обезщетения ще са необходими 1.44 трилиона рубли. Ако държавата призове още 130 000 души, за да попълни личния състав, разходите ще нараснат до 2.2 трилиона рубли.

Според "песимистичния" сценарий - с повече ранени и загинали, бюджетът ще се нуждае от 3.2 трилиона. Дмитрий Полевой, инвестиционен директор на московската брокерска компания "Локо инвест", допусна пред Reuters още по-високи разходи. За сравнение - бюджетният дефицит за следващата година е планиран на ниво 2.9 трилиона рубли.

Какво друго включват военните разходи

Мобилизираната армия ще има нужда от повече оръжие, техника, храна, гориво и т.н. Към 2 ноември (след това Министерството на финансите класифицира информацията за оперативното изпълнение на бюджета) за контингент от около 200 хиляди души вече са изразходвани 1.97 трилиона рубли за купуване оръжия, 387 млрд. за ремонт на оръжия; фондът на Министерството на отбраната за заплати възлиза на 840 млрд., а държавната поръчка за храна, гориво, облекло, услуги и купуване на стоки е за 385 милиарда. И това не е пълна информация, тъй като много бюджетни разходи се отразяват документално в края на годината.

От увеличаването на разходите по перата "Национална отбрана" и "Национална сигурност" става ясно, че общо тази година е планирано да бъдат изразходвани 4.67 трилиона рубли за "Национална отбрана". Още 300 милиарда ръст са планирани за 2023 г. Средствата за "Национална сигурност" ще се увеличат с 58% през 2023 г. до 4.41 трилиона. Увеличението е за възстановяване на "реда" в окупираните територии на Украйна, смята икономистът Сергей Алексашенко.

Общо спрямо 2021 г. увеличението по тези пера е с 3.5 трилиона рубли. Други 140 милиарда са планирани за възстановяване на инфраструктурата на окупираните територии. Така заедно с разходите за заплати и компенсации на мобилизираните бюджетът за война и окупация през 2023 г. може да достигне между 5.5 и 6.5 трилиона рубли. Общо за тази и следващата година сумата е 7-8 трилиона. За сравнение - във федералния бюджет за 2022 г. бяха планирани 6.4 трилиона рубли за социална политика (пенсии и социално подпомагане).

"Това е безумна конструкция"

Бюджетният дефицит през следващата година може да бъде значително по-висок от първоначално предвидения не само заради мобилизацията, но и защото включва твърде оптимистични прогнози за приходите, казват икономистите Сергей Алексашенко и Игор Липсиц. Това се потвърждава и от руската Сметна палата, която разкритикува документа. Според одиторите заради санкциите обемът на енергийните доставки за износ и цената на руския петрол Urals може да бъдат по-ниски от планираните в бюджета.

През април приходите от петрол и газ достигнаха рекордни нива - заради увеличените цени на енергията. През юли, август и септември обаче бяха под предвоенните нива и бюджетът изпадна в дефицит. Общо в бюджета за тази година разходите ще надхвърлят приходите с 1.3 трилиона рубли. Но най-вероятно сумата ще бъде още по-висока заради "новите задачи", каза финансовият министър Антон Силуанов.

В бюджета за 2023 г. правителството неочаквано предвиди ръст на всички други приходи (извън петрола и газа). "Това е необоснована прогноза. И е безумна конструкция - приходите извън петрола и газа е по-вероятно да намалеят", каза Липсиц. Той смята, че поради мобилизацията приходите от подоходните данъци ще намалеят, което ще се отрази на бюджетите на регионите.

Предвиденият ръст на всички други приходи (извън петрола и газа) в бюджета за 2023 г. е необоснована прогноза и безумна конструкция, смята икономистът Игор Липсиц.

Сметната палата също не се съгласи с оптимистичните прогнози за потребителското търсене, инфлацията и вноса, като посочи липсата в документа на такива значими показатели като нивото на бедността и средната годишна пенсия.

Откъде ще е вземат пари за войната

Правителството планира да покрие бюджетния дефицит основно с помощта на Фонда за национално благосъстояние (ФНБ), замислен като фонд за бъдещите поколения. Към него се добавят и свръхпечалби от петрол, част от които са инвестирани в различни проекти. Ликвидната му част (неинвестирана в проекти или акции) беше 7.5 трилиона рубли през септември - спад с повече от 2 трилиона от началото на войната. Още почти 2 трилиона са планирани да се изразходват през 2023 г. Ако правителството харчи резервите с този темп, те ще се изчерпят бързо, така че ще трябва да търси други източници за покриване на дефицита. "В бюджета е планирано да се запази половината от ФНБ. Те се страхуват да го похарчат напълно, защото той се използва и за попълване пенсионния фонд", отбелязва Липсиц.

В същото време Министерството на финансите не може да продаде чуждестранна валута на стойност около 4 трилиона рубли от ликвидната част ФНБ заради замразяването на активите на централната банка. "Правата върху тази валута са на Министерството на финансите. То продава този мъртъв продукт на централната банка, която се преструва, че го е купила и плаща на Министерството на финансите в рубли. За целта централната банка емитира пари. Това е абсолютно безумна и безсмислена емисия и чисто счетоводна измама", смята Липсиц. Той припомня също, че прекомерното печатане на пари води до растяща инфлация и очаква тя да се ускори в близко бъдеще.

Освен това правителството очаква допълнителни приходи от увеличаване на експортните мита и данъка върху добиването на полезните изкопаеми, включително на газа; по-високи данъци върху петролната индустрия; въвеждане на експортно мито върху торове и въглища; увеличаване на събираемостта на акцизите върху тютюна и въвеждане на акциз върху сладките напитки.

Тарифите за комунални услуги ще бъдат индексирани осем месеца по-рано от планираното. Вместо от юли 2023 г. те ще поскъпнат от 1 декември тази година, което е втората им индексация за една година.

Какво ще реже правителството не е ясно, но така или иначе ще се съкращава, на първо място инвестиционните разходи, казва Сергей Алексашенко.

"Дупките в бюджета ще бъдат закърпени с продажбата на облигации на федерален заем (ОФЗ) и инфлацията чрез прекомерното емитиране на пари", посочи Липсиц.

Преди мобилизацията беше предвиден ръст на публичния дълг през 2023 г. до 25.3 трилиона рубли, а през 2025 г. - до 29.5 трилиона. Според плана когато държавният дълг нарасне до тази сума, обслужването му ще струва 1.8 трилиона рубли годишно, което ще надхвърли разходите на федералния бюджет за образование и здравеопазване.

Но цената на обслужването на дълга може значително да нарасне. Правителството заема пари при над 10% доходност, така че разходите за обслужване на дълга потенциално могат да нараснат много повече, смятат експерти. Те припомнят емитирането на краткосрочни държавни облигации, което доведе Русия до фалит през 1998 г.

Според Липсиц облигациите на федералния заем ще бъдат купувани главно от банки, на които им е трудно да печелят пари от друг бизнес. Ако търсенето от тяхна страна е недостатъчно, държавата има механизъм, който ще ги принуди да го направят. За купуване на ОФЗ банките ще използват парите на своите вложители, което означава, че има риск за спестяванията на гражданите.

Министерството на финансите все пак ще настоява да не се допуска голяма дупка в бюджета. " Какво ще реже Силуанов, за да не се случи това, не знам, но така или иначе ще се съкращава, на първо място инвестиционните разходи", смята Алексашенко. Картината ще стане по-ясна през февруари-март 2023 г. "Вече виждаме първите признаци на този проблем, но все още не виждаме окончателните контури", посочи икономистът.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fju1512411717542560 avatar :-|
    Dimitar Milkin

    Щеше да е една идея по-удобно, ако бяхте превалутирали трилионите рубли в долари...

    Нередност?
Нов коментар