🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ ускоряват покупката на оръжия за армията заради войната в Украйна

Пентагонът може да получи правомощия за военновременни поръчки

В момента Lockheed е подготвена да произвежда 60 пускови установки HIMARS годишно, но договорът, сключен в началото на октомври, ще позволи на компанията да увеличи производството до 96 годишно
В момента Lockheed е подготвена да произвежда 60 пускови установки HIMARS годишно, но договорът, сключен в началото на октомври, ще позволи на компанията да увеличи производството до 96 годишно
В момента Lockheed е подготвена да произвежда 60 пускови установки HIMARS годишно, но договорът, сключен в началото на октомври, ще позволи на компанията да увеличи производството до 96 годишно    ©  Reuters
В момента Lockheed е подготвена да произвежда 60 пускови установки HIMARS годишно, но договорът, сключен в началото на октомври, ще позволи на компанията да увеличи производството до 96 годишно    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Армията на САЩ ускорява процеса на покупки на оръжия, за да сключи повече договори, необходими за попълване на американските запаси от оръжия, изчерпани от доставките за Украйна. Пентагонът проучва покупките на кои боеприпаси са най-подходящи за дългосрочни контракти, стига Конгресът да одобри двупартиен законопроект, представен миналия месец пред Сената.

Законопроектът предлага на Пентагона да бъдат предоставени правомощия за военновременни поръчки, което ще му позволи да използва многогодишни договори за закупуване на огромни количества високоприоритетни боеприпаси, за да помогне на Украйна и да попълни запасите на САЩ.

Програмите за боеприпаси, за които е най-вероятно да се приложи този подход, ще бъдат тези, които военното министерство вече купува в големи мащаби и с натоварени производствени линии, заяви Дъг Буш, началник на отдела за снабдяване в армията, цитиран от Defense News. Управляемите ракетни системи за многократно изстрелване (GMLRS) и ракетите Patriot са на първо място сред оръжейните системи, произвеждани в големи количества, каза той. Освен това пусковите установки на високомобилната артилерийска ракетна система HIMARS биха могли да бъдат кандидат за дългосрочен договор, отбеляза Буш.

"Това би било необичайно за армията, но това може да е обстоятелство, при което е добра идея, но все още работим по това и всичко, което правим, ще изисква специално одобрение от Конгреса както от възложителите, така и от изпълнителите", каза той. Буш добави, че Конгресът "подкрепя многогодишните подходи, стига данните да се потвърдят".

Ще трябва да докажем, че във всеки отделен случай многогодишният договор ще спести разходи и ще осигури стабилно производството, обяснява Буш. Като добавя, че този подход може да бъде добавен за няколко прогрома за въоръжаване на армията, но не за всички.

Попълване на запасите, изпратени в Украйна

През последния месец американската армия е сключила с Lockheed Martin договор на стойност 521 млн. долара за попълване на американските запаси от GMLRS, доставени на Украйна. На 17 ноември компанията е сключила договор с армията на стойност 14.4 млн. долара за увеличаване на производствения капацитет за бързо попълване на американските запаси от HIMARS. През октомври производителят също така е спечелил договор на стойност 179 млн. долара за замяна на системите HIMARS, изпращани в Украйна, заедно с поръчка на GMLRS.

В момента Lockheed е подготвена да произвежда 60 пускови установки HIMARS годишно, но договорът, сключен в началото на октомври, ще позволи на компанията да увеличи производството до 96 годишно, заяви говорител на компанията пред Defense News. Компанията е направила инвестиции в инфраструктурата на завода и ще може да увеличи производството в рамките на същото предприятие, добави говорителят.

Миналия месец Буш заяви пред Defense News, че армията използва множество методи за ускоряване на договорите, които ще попълнят доставките, насочени към Украйна. Към октомври американската армия е сключила договори за въоръжение и оборудване, свързани с Украйна, на стойност около 3.4 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар