За момента Украйна не разполага и с достатъчен капацитет за борба с иранските безпилотни летателни апарати
За момента Украйна не разполага и с достатъчен капацитет за борба с иранските безпилотни летателни апарати    ©  Reuters

Войната в Украйна | Игра на дронове

Иранските безпилотни летателни апарати-камикадзе Shahed-136 се опитват да са руския асиметричен отговор на HIMARS. Но макар успешно да тероризират Украйна, те не променят радикално ситуацията на фронта

За момента Украйна не разполага и с достатъчен капацитет за борба с иранските безпилотни летателни апарати    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато на 8 октомври мащабна диверсия унищожи едното от пътните платна на прословутия Кримски мост над Азовско море, отмъщението на Русия беше асиметрично: масирани удари не по въоръжените сили на Украйна, а по енергийната инфраструктура на територията на цялата страна. За целта този път бяха използвани не само балистични ракети "Искандер" и крилати "Калибър", но и рояци от по-малки дронове камикадзе, в по-голямата си част произведени в Иран.

Последните са актуалният руски отговор на използваните от украинците щатски системи за реактивен залпов огън HIMARS, т.е. офанзивно средство, срещу което противниковата страна трудно може да противодейства ефективно. Използването на бойни дронове от страна на Кремъл е доста обещаващо и от стратегическата гледна точка, тъй като за момента Украйна не разполага и с достатъчен капацитет за радиоелектрона борба с тях, а свалянето им обикновено означава изразходване на в пъти по-скъпи зенитни ракети. Така Путин се опитва да печели време и да спре устрема на украинската контраофанзива, преди тя да успее да концентрира огневата си мощ на още едно място.

И все пак армията на Киев демонстрира учудващо бърза приспособимост към новата заплаха. Според говорителя на украинските военно-въздушни сили (ВВС) Юрий Игнат до момента са били свалени над 300 броя от иранските дроновете камикадзе. По време на една от последните вълни противовъздушната отбрана е успяла да неутрализира 19 от 20 безпилотни апарата, което е завидна успеваемост. По всяка вероятност Украйна безшумно е започнала да получава помощ по въпроса и от страна Израел, който до момента се въздържаше да взима страна в конфликта, но активното включване на Иран може би е на път да промени това.

На практика иранските безпилотни апарати са оръжието, което за първи път от месеци насам дава възможност на руската армия да нанася сравнително прецизни удари дълбоко във вътрешността на Украйна, включително по цели от критичната инфраструктура. Защото Москва до голяма степен изчерпи арсенала си от модерни високоточни ракети в първите седмици на инвазията и сега е принудена да ги замества с по-стари модели боеприпаси от военновременните си резерви, включително такива, предназначени за съвсем други неща като обстрел на кораби и дори за противовъздушна отбрана.

Попълването на руския ракетен арсенал става по-трудно и заради международните санкции, ограничаващи доставката на западни високотехнологични компоненти и чипове, каквито масово се използват в руските оръжейни системи. Освен всичко друго иранските дронове са далеч по-малки, ниско летящи, трудни за засичане, а и евтини - по неофициални оценки стойността им е от порядъка на между 20 и 50 хил. долара. По този начин те постепенно обезкръвяват украинската противовъздушна отбрана, която в повечето случаи е принудена да ги сваля с далеч по-скъпи зенитни ракети.

Вероятно затова администрацията на САЩ взе решение да изпрати на Украйна своите по-стари зенитно-ракетни системи HAWK, които са предшественик на PATRIOT и от години стоят консервирани във военновременните складове на Пентагона. Испанската армия вече предаде на Киев няколко ПВО-установки от този тип, които вероятно ще са сравнително лоукост-решение за борба дроновете-камикадзе.

От Техеран - без любов

За предстоящото изпращане на ирански безпилотни апарати в подкрепа на руската армия в Украйна се говори от някъде средата на лятото. Първият доказан случай на използването им е на 13 септември по време на контраофанзивата срещу стратегическото селище Купянск в Харковска област. Обикновено става дума за безпилотни апарати от типа Shahed-136, които се появяват на фронта в Украйна под руското наименование "Герань-2". До момента и Иран, и Русия енергично отричат, че става дума за дронове, произведени в ислямската република. Визуалните доказателства и останките от използваните апарати камикадзе обаче безспорно опровергават тези твърдения.

Дронът Shahed-136 е от типа на т.нар. блуждаещи боеприпаси, т.е. може да кръжи във въздуха дълго време, докато получи заповед да атакува, забивайки се челно в целта. Теглото му е около 200 кг., а размахът на крилете - 2.5 метра. Максималната скорост, която развива, е около 185 км/ч, което на теория го прави сравнително лесен за прихващане. В повечето случаи обаче тези апарати атакуват под формата на по-големи рояци, което затруднява пълното им неутрализиране. Показателно е, че Украйна твърди, че прехваща в полет поне 50-60% от атакуващите апарати, но въпреки това те са успели да извадят от строя около 30% от енергийната система на страната.

Бойната глава на всеки Shahed-136 съдържа от порядъка на 30 до 50 кг експлозив. Това ги прави достатъчно разрушителни и опасни при удари по статични цели, но с не чак толкова голяма поразяваща мощ като балистичните или крилатите ракети. Освен това тези дронове са предназначени за атака срещу мишени по предварително зададени координати, което ги прави не особено ефективни за бой срещу модерна високомобилна армия. За сметка на това са идеални за терор на цивилното население.

На теория Shahed-136 може да измине много дълъг път до целта си - около 2500 км. По неофициална информация обаче използваната от него инерционна система за насочване ограничава обсега му до 500 - 550 км. Твърди се все пак, че в момента Москва активно е започнала да инсталира на дроновете своя система за насочване, базирана на руската сателитна навигация ГЛОНАСС, което ще позволи ефективно оползотворяване на пълния боен радиус на действие. Това би превърнало Shahed-136 в оръжие, което лесно ще може да се използва на много по-обширна територия отвъд границите на Украйна.

Според първоначалните разузнавателни данни от средата на лятото Москва и Техеран са договорили доставката на "стотици" дронове от този тип. По последна инфромация, цитирана от украинското военно разузнаване, споразумението предвижда придобиване на поне 2400 подобни апарата от страна на Русия.

Не само дронове камикадзе

Shahed-136 не е единственият модел ирански безпилотен апарат, който Москва получава. Южното командване на украинските въоръжени сили например обяви още на 23 септември, че е свалило дрон от типа Mohajer-6, който има много по-големи възможности. Той не е "камикадзе", като може да се използва многократно за разузнаване и огнева поддръжка. Въоръжен е с бомби с прецизно насочване Qaem или ракети Almas, закачени на две или четири точки в зависимост от модификацията на апарата.

Съществуването на Mohajer-6 е разкрито за първи път през 2017 г. Година по-късно той влиза в серийно производство. Създателите му твърдят, че може да прекара до 12 часа във въздуха, като за управлението са нужни двама оператори. Освен това за използването му са необходими още 5-7 души, които извършват техническото обслужване на дрона "на терен".

Други два типа по-мощни ирански дронове, които още не са виждани в Украйна, но евентуално може да се появят всеки момент, са Shahed-129 и Shahed-191. Първият е своеобразна реплика на израелския Hermes 450 UAV и американския MQ-1 Predator. Това е безпилотен апарат, предназначен да лети на средни височини и също изпълнява разузнавателни и ударни мисии. Иранската страна твърди, че може да остане във въздуха до 24 часа без прекъсване. Също както най-новата версия на Mohajer-6, той е способен да носи до 4 броя прецизни боеприпаси и да изминава разстояние в границите между 450 и 1500 км. Смята се обаче, че дронът не може да се отдалечава на повече от 200 км от базовата станция на операторите си, тъй като не използва сателитна комуникация.

Най-авангардният ирански модел, който може да очакваме да се появи в Украйна, е Shahed-191. Идеята, с който е проектиран, е да има минимална радарна сигнатура и стелт възможности. Съществуването му е разкрито за първи път през 2016 г. Предполага се, че е опит за реплика на американския безпилотен апарат RQ-170 Sentinel, който иранците пленяват през 2011 г. след аварийно кацане.

Според САЩ обаче приликите са само във външния вид на двата дрона, но не и при възможностите им. За разлика от другите си ирански "братовчеди", Shahed-191 съхранява боеприпасите си във вътрешни секции, което също намалява вероятността да бъде засечен от вражески радари. За сметка на това той има много по-малък престой във въздуха (от порядъка на 4.5 часа), както и радиус на действие - 450 км.

А също и ирански балистични ракети...

Доставката на ирански дронове може да се окаже само началото на по-мащабно военно сътрудничество между Москва и Техеран. Доста по-опасна е перспективата Иран да се опита да попълни и все по-оскъдния арсенал на Русия от ракети - били те балистични или крилати. Според публикация във френскоезично издание от началото на октомври нещо подобно дори вече може да се е случило, макар и експериментално - според авторите атака срещу селището Богородичне в Донецка област е носила всички белези за използване на иранската балистична ракета със среден обсег Kheibar-Shekan.

Търсенето на заместител на руските балистичните ракети с наземно базиране би било логична стъпка за Кремъл. Според неофициална информация от различни западни източници запасите от руски ракети "Искандер М" вече са намалели драматично и приближават критичната долна граница от 10%. Косвено доказателство за това е фактът, че през последните месеци Русия масово започва да използва и зенитни ракети С-300 за не особено точна стрелба по наземни цели - нещо, което постига по-скоро психологически, отколкото военностратегически ефект. Същото се отнася и за противокорабните ракети Kh-22 от времето на студената война, които се изстрелват от стратегически бомбардировачи. Сега те получават своеобразен "втори живот" и се използват с променлива ефективност не срещу морски, а срещу сухоземни мишени.

Сред иранските ракети, които Кремъл потенциално може да получи, попадат моделите със среден и малък обсег Qiam-1 и Fateh-110, вече изпробвани срещу цели в Ирак през последните 2-3 години. Според западните отбранителни експерти въпросните оръжия "удрят тежко и с впечатляващо ниво на точност". Украйна за сметка на това разполага с изключително ограничени възможности за отбрана срещу атаки с балистични ракети.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3
    • + 4

    След войната в Арцах следя внимателно темата за военното приложение на БПЛА. Темата е доста по-обемна и сложна от представения ракурс към нея тук, което намира обяснение не в липсата на експертиза, а в желанието да се натика в пропагандния ракурс.

    Повече от странно е неспоменаването дори, че и Украина в края на 2021 г придоби десетки турски Байрактар В2, които използва активно в първите седмици на конфликта. Граждани събраха няколко млн.долара, с които купиха и подариха един на ВСУ. Зеленский и Ердоган дори се договориха в Украина да се построи завод на зетя на Реджеп - Байрактар - за производство на въпросните БПЛА.

    Не могат да не се припомнят успехите на тези апарати, които обърнаха хода на турско-азерската война за Арцах през 2020 г, както и в началото на руската инвазия: такива апарати бомбардираха завзетия от руснаците Змийски остров и - говорят - че са съдействали при успешната атака срещу крайцера Москва.

    Само че за успехите на украинските байрактари вече нищичко не се чува. Вероятно за разлика от арменската армия в Арцах, руската има начини да ги обезсмисли. С което се обяснява и неприсъствието им във военните комюникета отдавна.

    Що се отнася до иранските "въздушни мотопеди" (защото използват мотопеден двигател и така пърпорят, летейки към целта), чета, че цената им е около 5-6 хил. долара, могат да се сглобяват и в мазе и носят 50 кг взривно вещество, което се равнява на заряда на 3 снаряда от 152 мм гаубица, която обаче няма тяхната далекобойност.

    Шахидите за пръв път се изхолзваха изключително успешно от хуситите в Йемен срещу саудитско-емиратските нашественици. Дори преди две години един-два такива гаражни БПЛА минаха незабелязано под носа на американските ЗРК Пейтриът и се взривиха в най-голямата саудитска рафинерия, което я извади от строя за близо месец.

    В Украина дори се стигна до уникалн парадокс: наскоро шахид-136 свали украински МиГ-29! Просто пилотът прекалено се доближил до "мотоциклета", който се взривил във въздуха и нанесъл несъвместими с жизнените функции поражения на изтребителя. Пилотът катапултирал.
    https://colonelcassad.livejournal.com/7919618.html

    Военните твърдят, че борбата с "мотопедите" е трудна. Да, те са относително лесна цел, заради бавната си скорост, но пък и с повреден двигател или авионика, падайки, продължават да са си 50 кг бомба, която се взривява при съприкосновение със земята.
    Инфрачервените датчици не отчитат температурата на двигателя му с въздушно охлаждане, която е в пъти по-ниска от тази на двигателите на самолет или хеликоптер.

    Има разминавана по темата за намерен изход от иранско-руския пресинг между украински СМИ и израелския портал Debka.com. Едните се позовават на другите, твърдейки, че Тел Авив е изпратил в Украина своята система Smart Shooter, която може да противостои на дроновете.

    Официален Израел пази мълчание, защото ако това наистина е така, очаквано ще последва отговор.
    Най-първосигналното е Русия да излезе от негласното споразумение да се прави, че не забелязва полетите на изтребители на ЦАХАЛ над Сирия и ще ги сваля в момента, когато пресекат въздушното й пространство. При това под руския ПВО чадър попадат и иранските сили в Сирия, които непрестанно са обект на въздушни атаки, последната е от отзи ден. КСИР от своя страна ще активират отрядите на Хизболла в незаконно анексираните (!) от Израел Голански възвишения.

    С една дума - ако предаването на Smart Shooter на ВСУ се потвърди, рискът конфликтът Западът vs РФ да излезе от границите на Украина става съвсем реален.

    Прибутваме ли все по-близо световната?

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-?
    D.r D
    • - 2
    • + 2

    Я пак да попитам: защо текстовете само в този раздел, които се списват само от този писател, са единствените свободни за четене от неабонати?
    Безплатно е само сиринцето в капана, знаете, нали?

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    Тази сутрин ВСУ атакуваха с дронове Севастопол.
    Просто за сведение на "писателя".

    Нередност?
Нов коментар