🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мондиалът се очаква да има краткосрочен ефект върху катарската икономика

Поне 1.2 млн. души ще посетят световното, но след това напливът към страната ще спадне значително

Очакванията на експерти са, че катарската икономика да нарасне с 4.6% тази година, но бумът ще е кратък.
Очакванията на експерти са, че катарската икономика да нарасне с 4.6% тази година, но бумът ще е кратък.
Очакванията на експерти са, че катарската икономика да нарасне с 4.6% тази година, но бумът ще е кратък.    ©  Reuters
Очакванията на експерти са, че катарската икономика да нарасне с 4.6% тази година, но бумът ще е кратък.    ©  Reuters

еСветовното първенство в Катар е в разгара си, голям е и напливът от фенове, които искат да наблюдават мачовете на живо. Първоначалните очаквания на организаторите бяха, че поне 1.2 млн. души ще посетят страната, за да подкрепят отборите на стадионите, като това представлява малко повече от една трета от общото население на страната.

Подобен ръст в населението, макар и временно, неизбежно ще доведе до ръст в редица икономически отрасли. Това беше и една от главните причини кралското семейство на Катар толкова силно да иска домакинството на турнира - подпомагане на местната икономика чрез провеждането на световното.

Очакванията на експерти са, че мондиалът ще донесе около 17 млрд. долара на Катар. Най-бързите приходи са тези от продажбата на билети, като изчисления на GlobalData показват, че приходите от директните посещения на мачовете ще бъдат около 360 млн. долара. След това идват средствата от спонсорските договори, като изследователската компания предвижда, че около 1.7 млрд. долара ще бъдат вкарани в катарската икономика.

Всичко това сочи към по-голям от обикновеното ниво ръст на БВП в страната за тази година. Данните на GlobalData показват, че катарската икономика ще нарасне с поне 4.6% тази година при 1.5% през миналата. Сериозно влияние оказват и нарасналите доставки на енергийни суровини към Европа заради войната в Украйна и опитите на ЕС да намали използването на руски ресурси.

Въпреки това очакванията на експерти са, че това ще има краткосрочен ефект. Такова мнение споделят и анализаторите от S&P Global, като причината за това са огромните инвестиции, които местните власти направиха. Голяма част от тях са пряко зависими от потока на хора в страната, което поставя Катар в позицията на Бразилия след мондиала през 2014 г. и олимпийските игри през 2016 г. Тогава бяха хвърлени десетки милиарди долари за изграждането на куп различни съоръжения и инфраструктурни подобрения, които опустяха след края на форумите.

Друг фактор е и фактът, че туристическият наплив ще намалее рязко след края на турнира. Причините за това са традиционно неособено големият интерес към страната, както и редицата скандали, които съпътстват турнира.