🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Необикновеното световно първенство в Катар

Всичко е различно - от спечелването на домакинството до климатиците на стадионите и изживяването за феновете

Световното първенство в Катар започва въпреки редицата проблеми, които го съпътстват.
Световното първенство в Катар започва въпреки редицата проблеми, които го съпътстват.
Световното първенство в Катар започва въпреки редицата проблеми, които го съпътстват.    ©  Reuters
Световното първенство в Катар започва въпреки редицата проблеми, които го съпътстват.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Катар печели домакинството си по нечестен начин и политически игри
  • Страната е похарчила поне 250 млрд. долара за организирането на турнира
  • Най-малко 7 хил. работници са починали по време на строителството на обектите за световното

Изборът на Катар беше грешка и аз нося отговорност като президент в онзи момент. Признанието е на бившия ръководител на ФИФА Сеп Блатер дни преди откриването на най-големия футболен форум. Той посочи тогавашния президент на УЕФА Мишел Платини като главен инициатор за обръщането на вота в полза на малката азиатска страна с население 3 млн. души. И напомни, че бившият президент на Франция Никола Саркози е оказвал натиск на ФИФА в подкрепа на катарската кандидатура, а малко след избирането Катар купи от Франция бойни самолети "Мираж" за 14.6 млрд. долара.

Това е кратката предистория как Катар беше предпочетен пред САЩ за домакин на световното първенство по футбол, което е най-големият спортен турнир.

Разбира се, обвиненията в корупция, засегнали и избора на Русия за домакин през 2018 г., не закъсняха. Те доведоха до отстраняването на Сеп Блатер и Мишел Платини. Новината, че ФИФА не играе по правилата, макар че прокламира честната игра на терена, не беше изненада за никого, но решението световното да бъде дадено на страна с едва няколко стадиона и пълна липса на съпътстваща инфраструктура доведе до много въпроси, останали без отговор и до днес.

Заради парите ФИФА жертва интересите на футболистите и феновете. Турнирът за пръв път ще се проведе през късната есен, в средата на водещите първенства в Европа. Сгъстеният календар доведе до по-чести контузии на футболистите и редица от най-големите имена в спорта няма да пътуват за Катар. А феновете, които ще подкрепят отборите там, е твърде вероятно да не се чувстват като у дома си

Защо Катар иска да е домакин?

Катар, както и останалите страни от Арабския полуостров, са изградили икономиките си на основата на продажбите на природни ресурси. Диверсификацията на икономиките е ключова за дългосрочното развитие на тези страни на фона на амбицията на ограничаване на използването на фосилни горива. Обединените арабски емирства (ОАЕ) избраха да се превърнат в туристически център, като тази стратегия вече дава резултат - Дубай е един от най-посещаваните градове в света. Саудитска Арабия избра пътя на технологичен хъб, макар и искането на властта в Джеда все още да не се е превърнало в реалност.

За Катар най-лесният начин за демонстриране на предимствата на страната се оказа футболът. Qatar Sports Investments купи един от спящите френски гиганти в началото на миналото десетилетие - ПСЖ, и веднага инвестира огромни средства, за да превърне отбора в един от водещите в Европа. Домакинството на световното е просто част от стратегията за дългосрочно развитие на Доха, като местните власти смятат, че провеждането на най-големия футболен турнир ще увеличи сериозно чуждите инвестиции.

Човешки живот без стойност

Липсата на нужната инфраструктура означаваше, че трябва бъдат хвърлени колосални суми за изграждането й. Така Катар изхарчи в пъти повече от който и да е друг домакин на световното. Русия, която прие първенството през 2018 г., вложи 12 млрд. долара за провеждането на турнира. Организаторите в Катар са инвестирали поне 250 млрд. долара. Тези средства са били насочени към най-различни проекти, като стадионите са само малка част от тях. Проучване на Reuters показва, че световното първенство и свързаните с него съоръжения са открили поне 1.5 млн. работни места. Финалът на първенството ще се проведе в напълно новоизграден град.

Работниците обаче не са катарски граждани - страната внася евтина работна ръка от близки държави, където заплащането е минимално. Така Катар успява да спести сериозни средства, но си създава проблеми. Работниците често са на обектите между 15 и 20 часа на ден, а заплащането в много случаи не надхвърля долар на ден, пише Guardian. Все пак Катар трябваше да реформира системата "кафала" - това означаваше, че повечето работници мигранти могат да сменят работата си или да напуснат Катар без разрешението на работодателя си.

Още по-големият проблем е, че поне 7 хил. души от работната сила за световното първенство са починали, показват изчисления на Guardian, като това се дължи както на преумора, така и на мизерните условия, в които са оставени да живеят. Английското издание е успяло да събере данни единствено за наетите от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка. Общият брой на смъртните случаи е значително по-висок, тъй като не се включват жертвите от редица страни, които изпращат голям брой работници в Катар, включително Филипините и Кения.

Зад статистиката се крият безброй истории на опустошени семейства, които са останали без основната си прехрана, борят се да получат обезщетение и са объркани относно обстоятелствата при смъртта на техните близки. На фона на бруталната реалност за работниците козметичните проблеми бледнеят. Един такъв е фактът, че всеки стадион за първенството е климатизиран и на него ще се поддържа постоянна температура. Това ще стане с цената на огромни количества енергия на фона на глобалната енергийна криза в момента.

Преживяването на феновете

Обещанието на Катар да организира уникално компактно световно първенство е спазено: футболните фенове няма да имат проблеми да гледат повече от един мач на ден, защото стадионите са на близко разстояние. Усилията на домакините обаче не изглеждат толкова впечатляващи, ако се мръдне леко встрани от стадионите. Селището на феновете al-Khor обещава на стотици гости "приятен и разкошен престой" с плувен басейн и ресторант, а цените на стаите започват от 1512 риала (415 долара) на вечер.

При посещението на екип от списание Economist в края на октомври обектът не изглежда нито приятен, нито разкошен, нито завършен. Разположен сред огрени от слънцето пясък и пръст, той не прилича толкова на луксозен курорт, колкото на пустинен лагер, в който арабските режими обичат да настаняват дисиденти.

Като мюсюлманска държава пиенето на алкохол в Катар е забранено. Феновете ще могат да си купуват бира извън стадионите, но вътре ще има само безалкохолна. Това не е нещо необичайно (много европейски страни имат подобни правила). Далеч от стадионите те ще могат да пият в по-добри хотели и на "определени места", но организаторите са предпазливи относно това къде са те. Така че няма да е изненада да има търкания и дори арести на чужди фенове заради неспазване на правилата.

Друг проблем, който може да се окаже ключов, е отношението на местната власт към хомосексуалността. Тя е незаконна в страната, като наказанието варира от затвор до смърт в зависимост от провинението. Тук личи и огромната доза лицемерие от страна на ФИФА. Организацията от години предприема различни кампании за приемане на гей футболисти и се опитва да окуражи хомосексуалните играчи да признаят ориентацията си. В същия момент обаче най-големият футболен форум е даден на страна, където хомосексуалността е незаконна.

В началото на миналата седмица посланикът на Световното първенство по футбол в Катар и бивш футболист Халид Салман каза, че хомосексуалността е "увреждане на съзнанието" в интервю за германската телевизия ZDF. Изказването му само наля масло и в без това бушуващия огън от недоволство.

Още след избора на Катар за домакин беше ясно, че провеждането му ще е белязано от редицата проблеми. В последната година се чуваха редици призиви за бойкот на първенството. Не е изненада, че ФИФА е твърде благосклонна към домакините, и предупреди участниците да се въздържат от показни действия срещу Катар. Световната футболна централа се интересува основно от приходите. Организацията записва постъпления между 500 и 900 млн. долара на година, когато няма световно първенство. Когато има, те надхвърлят 4 млрд. долара. Мнението на феновете, обществото и играчите няма значение, защото те са просто средство за трупане на печалба за една от организациите в света, за които усещането за корупция е най-голямо.