🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Катар трудно ще си върне инвестициите в мондиала

Имотният сектор, хотелиерството и хранително-вкусовата промишленост може да изпитат трудности и да се наложи държавата да им помага

Доха се изпразни още преди финала в неделя.
Доха се изпразни още преди финала в неделя.
Доха се изпразни още преди финала в неделя.    ©  Reuters
Доха се изпразни още преди финала в неделя.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Инвестициите за подготовка на турнира се разглеждат като част от усилията за намаляване на зависимостта на икономиката от петрола и газа чрез създаване на други източници на растеж.
  • Бизнесмени и инвеститори на място обаче твърдят, че неенергийната икономика може да се нуждае от държавна помощ, за да бъде предпазена от проблеми.
  • Страната си е поставила за цел до 2030 г. да бъде посещавана от 6 млн. чуждестранни туристи годишно, което е почти три пъти повече от броя им през 2019 г.

Докато Катар се завръща към по-нормалния начин на живот, след като Аржентина триумфира в неделя в запомнящ се финал с Франция на световното първенство по футбол, пред страната с население от 3 млн. души вече стои следващото предизвикателство - как да предотврати превръщането на метрополиса в най-забележимия бял слон в Персийския залив след десетина години бурно строителство.

"Винаги съм им казвал, че се притеснявам за 19 декември, когато турнирът приключи", казва пред Bloomberg Бертолд Тренкел, главен оперативен директор на "Катар Туризъм", припомняйки си годините на дискусии с организационния комитет на мондиала. "Защото тогава ще се върнем към нормалното".

С огромни запаси от природен газ, Катар изпробва схващането, че с пари може да се купи всичко, независимо дали става въпрос за недвижими имоти в Лондон и Ню Йорк, притежание на френския футболен отбор ПСЖ или домакинство на световното първенство. Богатството на страната обаче стимулира и вътрешен план за мащабно строителство, който далеч надхвърля настоящите нужди на емирството в областта на бизнеса и туризма.

300 млрд. долара инвестиции

Инвестициите от над 300 млрд. долара в инфраструктура за подготовка на турнира се разглеждат като част от усилията за намаляване на зависимостта на икономиката от петрола и газа чрез създаване на други източници на растеж. Бизнесмени и инвеститори на място обаче твърдят, че неенергийната икономика може да се нуждае от държавна помощ, за да бъде предпазена от проблеми.

Особено уязвими са имотният сектор, хотелиерството и хранително-вкусовата промишленост, казва Чираг Доши, главен инвестиционен директор в Qatar Insurance Company в Доха. "Капацитетът, създаден за това мегамащабно събитие, ще се нуждае от време, за да бъде усвоен, което ще доведе до икономическо забавяне или спад", предвижда той. Това може да окаже натиск върху кредиторите на тези проекти, но въздействието ще бъде смекчено от доброто финансово състояние на Катар и увеличените разходи за увеличаване на добива на газ, обяснява Доши.

Доха се изпразни дни преди финала в неделя. По-малко мачове означаваха по-малко фенове, които си почиваха в новопостроените плажни клубове в града. Fitch Ratings прогнозира, че населението на страната ще намалее с 8% през 2023 г. и ще се стабилизира на около 2.7 млн. души, след като хората, заети в проектите за Световната купа, се завърнат у дома. При преброяването през 2020 г. близо половината от населението на страната са нископлатени работници, живеещи в общински трудови лагери.

Икономическите цели

Катар вижда икономически тласък от турнира, който също така ускорява инициативите на страната за диверсификация, заяви пред агенцията правителствен служител. Страната си е поставила за цел до 2030 г. да бъде посещавана от 6 млн. чуждестранни туристи годишно, което е почти три пъти повече от броя им през 2019 г., каза още той. Катар вече въведе и реформи в областта на недвижимите имоти и пребиваването, за да укрепи икономиката. "Световното първенство по футбол беше уникален маркетингов трамплин за повишаване на осведомеността за нашата страна", смята още служителят.

За няколко седмици обикновено празните сгради, които са разположени в бизнес и жилищните квартали на Катар, се напълниха с чуждестранни посетители. Подготовката за посрещането им доведе до покачване на цените на жилищата. Споразуменията между ФИФА и организационния комитет на Катар принудиха много от хотелите в страната да се освободят от дългогодишните си гости.

В същото време Катар е отдал под наем 60 хил. апартамента за фенове, което е довело до повишаване на наемите с 20-30%, според оценка на Cushman & Wakefield от октомври. Този "безпрецедентен скок" в търсенето обаче неминуемо ще бъде последван от спад през първото тримесечие на 2023 г., смятат от компанията. Сега, когато туристите си тръгват, наемодателите се стремят да ограничат загубите си. Групите на емигрантите във Facebook са пълни с разкази на наематели, които твърдят, че наемодателите искат подписване на двугодишни договори на завишени цени.

В лудата надпревара с времето за завършване на строителството на хотели и жилищни сгради преди Световното първенство по футбол много проекти бяха завършени, но много не бяха. Луксозният хотел Andaz Doha трябваше да бъде завършен в края на 2022 г., но забавянето на веригата за доставки означава, че той ще отвори врати едва през следващата година. Недостигът на приходи от първенството може да се окаже проблем за някои от тези нови обекти. По оценка на един хотелиер, ако по време на турнира са били пълни, новите хотели са можели да си възвърнат 15% или повече от разходите за строителство. Собствениците на апартаменти в търсените жилищни квартали можеха да очакват да ги отдадат под наем за около 1000 долара на вечер.

Но дори имотите, които са били отворени по време на футболния турнир, сега трябва да се борят с пренаситения пазар. Само през последните няколко месеца са открити около 14 хил. - 15 хил. нови хотелски стаи, според Катарския туристически портал. Преди Световната купа процентът на заетост е бил под 60%.

Повечето компании за кредитен рейтинг и инвеститори вярват, че правителството в крайна сметка ще се намеси, за да намали част от негативните ефекти. Финансовото състояние на страната се подобрява, тъй като Европа гледа отвъд Русия, за да задоволи енергийните си нужди. Катар разширява капацитета си за доставка на втечнен природен газ с повече от 60% и вече е сключил сделки за дъргосрочни доставки за Китай и Германия.

"Усилията на политиците да продължат да диверсифицират и развиват невъглеводородната икономика получиха драматичен тласък от домакинството на най-големия спектакъл в света", заявява Акбер Хан, старши директор по управление на активи в катарската компания Al Rayan Investment. Скоростта и успехът на бъдещите мерки ще определят колко силно ще продължи тази тенденция.

Най-интересното от мондиала

- Аржентина вдигна световната титла за трети път, след като победи Франция след изпълнението на дузпи;

- Лионел Меси задмина Пеле по голове на световно първенство - Франция не успя да защити титлата си, но пък Килиан Мбаппе стана голмайстор на мондиала;

- Мароко стана първият африкански отбор, който достига полуфиналите, макар и да загуби мача за третото място;

- Хърватия се нарежда в челната тройка на второ поредно първенство след второто място през 2018 г.

- Турнирът беше пълен с изненади, като Япония, Австралия и Сенегал преодоляха груповата фаза за сметка на Германия, Белгия и Дания;