🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аржентина и Меси станаха световни шампиони след епична битка

Гаучосите спечелиха финала срещу Франция, Хърватия взе бронза след успех над Мароко

Аржентина стана за трети път световен шампион
Аржентина стана за трети път световен шампион
Аржентина стана за трети път световен шампион    ©  Reuters
Аржентина стана за трети път световен шампион    ©  Reuters

Аржентина стана световен шампион по футбол, след като победи на финала Франция след продължения и дузпи в Катар. Гаучосите спечелиха титлата за трети път - след 1978 г. като домакини и през 1986 г., когато лидер на тима беше Диего Марадона. Капитанът на Аржентина Лионел Меси вкара два гола и спечели единственото отличие, което липсва в знаменитата му кариера.

През първото полувреме аржентинците вкараха два гола и напълно обезличиха атаката на французите, които дори не отправиха удар. През второто полувреме французите промениха стила си на игра и в рамките на три минути изравниха. Така мачът влезе в продължения, където Меси изведе Аржентина отново напред, но Мбапе изравни с третия си гол в мача. При дузпите аржентинците бяха по-точни и вдигнаха купата, на края на мач, който всички определят като "исторически". Шест гола и непрекъснати обрати в 120-минутната среща вдигнаха адреналина на всички по света, които следяха срещата.

С успеха Аржентина сложи край на 20-годишното чакане отбор от Южна Америка да стане световен шампион. Последният, който го стори, беше Бразилия през 2002 г., след което последваха три изцяло европейски финала (2006, 2010 и 2018 г.) от общо четири проведени. Аржентина отстъпи срещу Германия през 2014 г.

Франция на успя да стане третия отбор в историята, защитил титлата си. Преди четири години французите стъпиха на световния връх след победа над Хърватия. Така "петлите" се наредиха до Италия (1934 и 1938 г.) и Бразилия (1958 и 1962 г.), като единствените с две поредни титли.

Хърватия сложи край на приказката на Мароко и взе бронза

Хърватия спечели малкия финал за третото място в събота след победа с 2:1 над Мароко. Това е трети медал на световни финали за страната след бронза през 1998 г. и среброто преди четири години. Мароко, който беше приятната изненада на турнира в Катар, завърши без медал. Отборът стана първия от Африка, който стига до полуфиналите и се класира сред най-добрите четири. И двата отбора не бяха сред големите фаворити преди началото на първенството, така че достигането им до мача за бронзовите медали е голям успех.

Първенството се проведе за пръв път през зимата и за последен път на мондиала участваха 32 отбора. От следващия турнир през 2026 г., който ще се проведе в САЩ, Мексико и Канада, отборите ще са 48. Надпреварата в Катар предизвика много негативни коментари - около съмнителния избор на страната за домакин, за условията на труд за мигрантите и отношението към LGBT общността, както и заради политическите послания. Президентът на Световната футболна федерация ФИФА Джани Инфантино обаче определи първенството като най-доброто в историята.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 2

    Извод 1 - играта спечели !
    Извод 2 - Франция живна едва когато Дешан извади почти всичко бяло (щото немаше негър вратар) и го замени с яки двуметрови негри като Мбапе остана най светлото момче полеви играч !!

    Извод 3 - Един е футболния Бог и това е неговия Месия на земята (скромно бяло хетеросексуално момче с нормална физика и традиционно семейство) !!!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 2

    Колониална Франция/Европа катастрофира пред националната държава.
    Многозначителен разгром.
    Следва продължение.

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Многозначителен разгром с 3:3..

    Ватниците ставате отчаяни и се хващате за много тесни сламки. Я си кáжи за Бахмут, че да не спира пропагандата.

    Нередност?
Нов коментар