🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Литовската енергийна компания Ignitis ще дари 10% от свръхпечалбата си на Украйна

Изпълнителният директор на държавното дружество призова и големите играчи в бранша да направят същото

Русия нанесе сериозни ракетни удари на енергийната инфраструктура на Украйна през зимата.
Русия нанесе сериозни ракетни удари на енергийната инфраструктура на Украйна през зимата.
Русия нанесе сериозни ракетни удари на енергийната инфраструктура на Украйна през зимата.    ©  Reuters
Русия нанесе сериозни ракетни удари на енергийната инфраструктура на Украйна през зимата.    ©  Reuters

Литовската енергийна компания Ignitis Group обяви, че ще предложи на акционерите си да дари 10% от свръхпечалбата си за 2022 г. за преизграждането на украинската енергийна мрежа. Очаква се предложението да бъде прието, като изпълнителният директор на държавното предприятие Дариус Майкштенас призова и останалите компании в бранша да последват техния пример. За целта компанията е изпратила официален апел към 56 различни компании в бранша. Общата печалба на Ignitis за изминалата година от зеления производствен сегмент възлиза на 114 млн. евро, като именно от нея ще бъдат дарени средствата за Киев.

"Призоваваме ви да последвате този пример и да разпределите част от печалбите от 2022 г. на Украйна. Вярваме, че споделянето на печалбата със страната, в която се води войната и е довело до появата на тази печалба, е морално правилна стъпка", заяви Майкштенас в публично съобщение. Идеята за даряване на известна част от непланираните печалби не е нова, като тя се обсъжда от края на миналата година. Въпреки това енергийните компании, независимо дали публични като Chevron, ConocoPhillips, Equinor and TotalEnergies, или държавни като Ignitis, отказваха подобен ход.

"Всички заедно можем повече. Ако всеки от нас даде своя принос, можем значително да помогнем на изпадналата в затруднение държава и да ускорим нейното възстановяване... Войната, която Русия започна в Украйна преди година, имаше катастрофални последици, преди всичко върху народа на Украйна", пише директорът.

Той добавя, че голямото увеличение на печалбите се дължи не на "инвестиции или бизнес стратегии, а на по-високи цени заради войната".

Големите компании в енергийният сектор като BP, Shell, ExxonMobil and Equinor имаха изключително успешна година, което се дължеше на неочакваните покачвания на цените на петрола и природния газ заради руската инвазия в Украйна. Общата им печалба надхвърля 200 млрд. долара, а голяма част от компаниите отчетоха рекордни постъпления.

Литовската компания направи публичното предлагане през 2020 г. на борсата във Вилнюс, като директните постъпления от продажбата на акции бяха около 500 млн. евро. Министерството на финансите на Литва има мажоритарен дял от 74.99% в компанията, което е далеч над нужното за контрол върху дейността.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 2

    Тия досъщ като нашето Nexo - даряват ли, даряват. Що ли?..

    Нередност?
Нов коментар