Десет прогнози за света през 2023 г.

Войната в Украйна ще продължи без ясен изход, Иран ще бъде доминираща тема, а Япония ще стане първостепенен геополитически играч

Нито Москва, нито Киев ще успеят да постигнат пълна военна победа, ако победата се дефинира като надделяване на едната страна, така че да диктува условията на следвоенното териториално или политическо споразумение.
Нито Москва, нито Киев ще успеят да постигнат пълна военна победа, ако победата се дефинира като надделяване на едната страна, така че да диктува условията на следвоенното териториално или политическо споразумение.
Нито Москва, нито Киев ще успеят да постигнат пълна военна победа, ако победата се дефинира като надделяване на едната страна, така че да диктува условията на следвоенното териториално или политическо споразумение.    ©  Reuters
Нито Москва, нито Киев ще успеят да постигнат пълна военна победа, ако победата се дефинира като надделяване на едната страна, така че да диктува условията на следвоенното териториално или политическо споразумение.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ричард Хаас, председател на Съвета за международни отношения и бивш директор на политическото планиране в Държавния департамент на САЩ (2001 - 2003 г.), в анализ за Project Syndicate

На американския бейзболист Лорънс Бера често се приписва следният цитат: "Трудно е да се правят прогнози, особено за бъдещето". Независимо дали наистина го е казал, тази констатация е валидна. И все пак ето десет прогнози за света за 2023 г.

Първо, войната в Украйна, която бе доминиращата тема през миналата година, ще продължи, макар и на не толкова интензивно равнище. Нито Москва, нито Киев ще успеят да постигнат пълна военна победа, ако победата се дефинира като надделяване на едната страна, така че да диктува условията на следвоенното териториално или политическо споразумение. Нито пък дипломатите ще постигнат победа, ако победата се дефинира като постигане до договорка, която и двете правителства са склонни да подпишат и спазват.

Второ, въпреки че много политици са фокусирани върху опасността от още една война заради Тайван, този развой изглежда малко вероятен през 2023 г. Китайският лидер Си Цзинпин е зает с овладяването на новата вълна на Ковид-19, която затруднява здравната система в страната и поставя под съмнение компетентността на управляващата комунистическа партия - с допълнително забавяне на слабата икономика. Пекин в никакъв случай не е изоставил целта си да поеме контрола над Тайван и със сила, ако е необходимо. Но макар да увеличава натиска над Тайван, вероятно ще отложи агресивните си действия поне с няколко години.

Трето, интересната история през тази година ще бъде превръщането на Япония в първостепенен геополитически играч. Растежът в третата икономика в света бе ревизиран нагоре до 1.5%, а разходите за отбрана са на път да бъдат удвоени до 2 % от БВП. Страната също така ще се обвърже още по-тясно със САЩ, за да ограничи влиянието на Китай.

Четвърто, Северна Корея почти сигурно ще извърши седми ядрен тест в допълнение към честите си ракетни тестове. Нито Южна Корея, нито САЩ ще успеят да предотвратят подобни действия. Китай - единствената държава в позицията да го направи, ще се въздържи да използва лостовете си за контрол над Пхенян, а това може да задейства процеси на нестабилност по неговата периферия.

Пето, трансатлантическите връзки, които засега са подсилени от общата решителност за отпор на руската инвазия в Украйна, ще пострадат от търкания по други въпроси - като европейското недоволство от американския икономически протекционизъм и американското недоволство от продължаващата икономическа зависимост на ЕС от Китай. Отношенията може да се обтегнат и от различия относно мащаба на военната, икономическата и дипломатическата подкрепа за Киев, както и равнищата на разходите за отбрана.

Шесто, вероятно глобалната икономика ще отбележи по-слаб ръст от предвиждания. МВФ прогнозира общ растеж от 2.7%, но реалността може да бъде различна заради ефектите от китайското несправяне с коронавируса и действията на американския федерален резерв, който изглежда решен да продължи да вдига лихвите в опит да укроти инфлацията. Политическата нестабилност в части от Африка и Латинска Америка, екстремните проявления на климата и нарушенията във веригите за доставки също могат да бъдат забавящ фактор за глобалната икономика.

Седмо, годишната Климатична конференция на ООН - COP28, ще продължава да разочарова. Тъй като краткосрочните икономически притеснения засенчват дългосрочните климатични цели, ефектите от глобалното затопляне вероятно ще се влошат още повече.

Осмо, израелско-палестинските отношения ще станат още по-наситени с насилие, докато израелските незаконни селища продължават да се разрастват, а дипломацията не дава признаци, че може да доведе до палестинска държава с условия, които да са приемливи както за Израел, така и за палестинците. Бъдеще, което може да бъде описано като "една държава и никакво решение" изглежда по-близо до реалността.

Девето, Индия ще продължи да разочарова онези, които прогнозираха велики неща за нея. Страната ще продължава да купува оръжие и петрол от Русия и да поддържа "неутрална" позиция, дори когато ще търси по-голяма помощ от Запада срещу Китай. Във вътрешен план опасността е, че Индия ще става все повече нелиберална и все по-малко светска.

Последно, Иран вероятно ще бъде доминиращата тема през 2023 г. Протестите срещу режима ще набират инерция на фона на влошаващото се икономическо положение и задълбочаващото се разделение сред управляващите дали да се постигне компромис с демонстрантите или те да се арестуват и убиват. Ядреното споразумение от 2015 г. няма да бъде съживено заради иранската военна поддръжка за Русия и американското нежелание за икономически поощрения на един закъсал режим. Режимът в Техеран вможе да се опита да продължи развиването на ядрената програма на страната - с надеждата или да постигне пробив, или да предизвика израелски удар, който да послужи за национална консолидация след външна атака.

Друга възможност е отстъплението пред нещо, което наподобява граждански конфликт. За първи път от падането на шаха през 1979 г. бъдещето на ислямската република ще бъде поставено под сериозно съмнение.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petsy avatar :-|
    petsy

    Добре, но все пак и действията на Турция ще присъства в по-голямата геокартинка, а това някак се пропуска. Особено по оста Иран - Сирия - Русия, да не кажа и ЕС.

    Нередност?
Нов коментар