НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Хърватия се закани да сложи таван на цените на 100 стоки, ако не спаднат

Правителството и институциите опитват да се справят с нелоялни търговски практики, след като страната официално прие еврото от 1 януари

Shutterstock    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Магазини повишиха цените от 3 до 19% за основни продукти, а част от услугите нараснаха с до 80%.
  • Причината е високата инфлация в цяла Европа, но и неоправдана спекулация в първите дни след приемане на еврото.
  • За разлика от българския лев, куната не беше прикрепена към еврото, което също е фактор за повишение на цените непосредствено след приемане на единната валута. Правителството вече подготвя мерки за справяне с проблема.

Хърватия, най-новият член на Европейския съюз, прие еврото като своя валута на 1 януари и стана 20-ата страна в еврозоната. "Това поставя Хърватия в най-близкия кръг на европейската интеграция", коментира със задоволство премиерът Андрей Пленкович, след като заедно с председателя на комисията Урсула фон дер Лайен платиха кафето си в евро. И наистина - балканската страна с население около 4 млн. души влезе в ядрото на ЕС, правейки плащанията си по-лесни и по-евтини и осигурявайки на финансовата система по-голяма сигурност при бъдещи кризи.

Дотук добре, но дни след приемането на единната валута потребителите вече се оплакват, че новите цени в евро са по-високи, отколкото когато куната все още беше в употреба. Това се случва въпреки всички гаранции от правителството и централната банка на страната, че цените няма да се вдигнат неправомерно.

Каква е причината за скока в цените в Хърватия?

През последните месеци инфлацията в Хърватия се движи около 12-13% на годишна база по данни на Евростат, а при храните достига около 20%. Едва ли някой е очаквал, че с приемането на еврото цените изведнъж ще спрат да се покачват. Освен това от началото на новата годината влизат в сила някои индексации и актуализирани тарифи за различни стоки и услуги, което действително може да даде допълнителен еднократен тласък на инфлацията. Икономисти също така посочват, че през изминалата година държавата е предприемала мерки за ограничаване на инфлацията, за да се вмести в критериите за приемане на еврото. Затова сега може да се наблюдава известна "отложена" инфлация.

Действително обаче има и примери за нелоялни практики на търговци, за които потребители сигнализират. Асоциацията за защита на потребителите коментира, че купувачите съобщават за осезаем ръст на цените, особено за кафе и печива. Това се дължи най-вече на неправилно закръгляване на цените във вреда на купувачите. Например едно кафе, което е струвало 8 куни миналата седмица, сега трябва да е 1.09 евро, но често се закръглява до 1.20 или дори 1.50 евро. Тази практика е в нарушение на правилата, които правителството прие, за да гарантира гладко присъединяване към еврозоната. Според тях "потребителят не трябва да бъде в по-неблагоприятно финансово положение, отколкото би бил, ако еврото не беше въведено".

"В магазините някои субекти повишиха цените от 3 до 19% за шоколад, хлебни изделия, бира, масло, заквасена сметана, тоалетна хартия и др. Ако бъде установено, че е било неоснователно, съгласно Закона за защита на потребителите ще им бъде забранено да извършват нелоялни практики и ще бъдат обект на нарушения. При услугите увеличението на цените за съжаление варира от 10 до дори 80%", каза главният държавен инспектор Андрия Микулич. За два дни от 306 проверки са установени 96 нарушения, като проверките продължават.

Централната банка и правителството са предприели стъпки, за да предотвратят неправомерна инфлация, включително чрез задължително показване на цените в двете валути от септември и мониторинг "за минимизиране на риска от неоправдани скокове" с първите две седмици на адаптация. "Компаниите трябва да имат предвид вече отслабената покупателна способност поради инфлацията, така че неоправданите увеличения не биха били умно бизнес решение. Вече виждаме реакцията на потребителите на по-високите цени чрез отслабване на търсенето", коментират от банката.

Дуня Малетич, правен съветник на асоциацията за защита на потребителите, казва, че въпреки че потребителите са забелязали, че цените са по-високи, невинаги е лесно да се докаже защо, тъй като всяко покачване трябва да се проследява за всеки отделен случай.

Всъщност цените на стоките на дребно и някои услуги започнаха да се вдигат три месеца преди приемането на еврото, като инфлацията достигна 13.5% през ноември. "Еврото идва в момент, когато инфлацията вече е висока, така че изходната позиция е, че хърватските потребители са много чувствителни към цените", коментира Михал Сенчук, главен изпълнителен директор на Studenac, една от водещите вериги за хранителни стоки в Хърватия, пред Financial Times. "Това затруднява всеки търговец да налага неоправдани увеличения на цените, защото, ако го направите, купувачите ще отидат при вашите конкуренти."

Други експерти коментират, че инфлацията не е по-висока от тази в Унгария например, където нямат дори намерение за приемане на еврото. Д-р Пламен Иванов, гл. асистент и лектор по банково дело в University of Winchester, коментира пред "Капитал": "Високите цени в Хърватия в момента са комбинация от енергийната криза в цяла Европа, проблемите с веригите доставки, но, разбира се, и до известна степен спекулацията в първите дни след приемането на еврото. Също, за разлика от българския лев, куната не беше прикрепена към еврото, което е нормално да доведе до малко по-висока инфлация непосредствено след приемането на единната валута. Много скоро спекулацията ще бъде адресирана от правителство и институции, а хърватите ще се възползват от всички предимства (търговски, финансови и икономически), които предоставя общата валута на ЕС." Той допълва, че за разлика от Хърватия, именно България се намира в неизгодна позиция, защото нямаме собствена монетарна политка (заради валутния борд), а в същото време изоставаме с реформите и законодателството за присъединяване към еврозоната в поставения срок в началото на 2024 г. От това страда изключително икономиката ни, която има задължения от това левът да е прикрепен към еврото, но не може да се възползва ползите от общата валута на ЕС.

Мерките, които ще предприеме правителството

Високите цени по една или друга причина са факт, което предизвика бързи реакции в правителството на страната. Хърватският премиер Андрей Пленкович осъди необоснованото вдигане на цените, като каза, че правителството ще се противопостави на това с мерки, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

Пленкович подчерта, че някои хора "са се възползвали от смяната (на хърватската куна с евро) и необосновано са вдигнали цените, за което не съществува никаква причина, нито оправдание".

Министърът на икономиката Давор Филипович представи пред правителството предложение за забрана на неоправданото повишение на цените и каза, че всички обекти, които са повишили цените на стоките и услугите в разрез със закона за въвеждането на еврото, са задължени да ревизират цените на дребно, така че да не бъдат по-високи от цените, които са били посочени в последния ден от миналата година. "Ние силно ще се противопоставим на това с мерките на правителството в следващия период, започвайки с днешното заседание", каза още Пленкович. Ако това не се случи, държавата разполага с инструменти, които ще използва, като например таван на цените на около 100 продукта, целодневни проверки, отмяна на помощите за ток, дори нови данъци.

"С днешното правителствено заключение се задължават компетентните държавни институции и органи да извършват непрекъснат и засилен надзор, за да допринесат за разкриването на онези, които по време на конвертирането на куната в евро са се опитали да работят в сивата зона и неоснователно са повишили цените", каза Филипович. Той не изключва и други ходове, които по думите му могат да се отнасят до замразяване на цените на широка гама от продукти, отмяна на субсидиите за електроенергия, дори въвеждане на "различни данъчни тежести".

По отношение на т.нар. черен списък на нарушители на цените той посочи, че на сайта на икономическото министерство има достъпни отчети, които проследяват движението на продукти от девет хърватски града, около 800 търговски обекта и които, каза той, показват аналитично цената на отделните продукти. По думите му през следващите дни тези анализи ще бъдат засилени още повече, за да могат гражданите да следят движението на цените на големите търговски вериги за отделни артикули.

Справянето с нелоялните практики ще бъде тест дали държавата освен с покриването на формалните критерии е подготвена и за практическите предизвикателства от приемането на еврото.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvg08393766 avatar :-|
    kvg08393766
    • + 2

    Много странна теория. Хърватия е близо до Унгария, с обща граница са. През последната поне половин година Унгария пробва всички възможности за контрол върху цените, с таван, таван върху особено социолно значими цени и много други ценови рестрикции. Това бе определено като особено непродуктивно, реално то бе такова. Сега започваме същата песен на нов глас по отношение на Хърватия в контекст еврозона. Същите коментари и рестрикции не би трябвало да се прилагат отново и да се коментират по различен начин от случая с Унгария. Това не се случва. Не вярваме на коментари по отношение на таван на някаква цена. Това е контрапродуктивно. Това не е истина и това вече е изпробвано от Унгария и доказано не работи. Защо при Хърватия би работило, зъщото цените са еврови ли. Това не е сериозно.

    Нередност?
  • 2
    pba321088732 avatar :-|
    Йосиф Давыдович
    • - 1

    Гледайте инфлацията в Хърватско и си правете сметката, какво ще у нас . У нас търговците са по-големи дяволи отколкото там... Една началн аинфлаьия от поне 20% не ни мърда , ако влезем в т. нар. клуб на богатите...

    Нередност?
Нов коментар