Какво да очакваме в икономиката, технологиите, геополитиката през 2023 г. (инфографика)

Световни експерти предвиждат инфлацията да се забави, а изкуственият интелект да стане все по-важна част от ежедневието

Експертите са сравнително добри в прогнозирането на период от една година, въпреки че те също са в силна позиция да помогнат за оформянето му чрез влиянието, което имат
Експертите са сравнително добри в прогнозирането на период от една година, въпреки че те също са в силна позиция да помогнат за оформянето му чрез влиянието, което имат
Експертите са сравнително добри в прогнозирането на период от една година, въпреки че те също са в силна позиция да помогнат за оформянето му чрез влиянието, което имат    ©  Shutterstock
Експертите са сравнително добри в прогнозирането на период от една година, въпреки че те също са в силна позиция да помогнат за оформянето му чрез влиянието, което имат    ©  Shutterstock

В края на годината и началото на следващата е време за равносметки и време, в което експерти от всички сфери опитват да прогнозират какво ни очаква в следващите 12 месеца. Последните години са по-динамични от всякога и желанието на хората да са информирани също се повишава. За поредна година и американската медиа за визуално съдържание Visual Capitalist прави своя прогноза за 2023 г. на база повече от 500 статии, доклади, подкасти и интервюта на експерти в различни области.

По-позитивно за икономиката

Експерти от цял свят предвиждат с напредването на настоящата година ръстът на инфлацията да се забави, въпреки че е малко вероятно тя да се върне в обичайните стойности от около 2% на годишна база. По-вероятно е стойностите й да останат по-високи от тези преди ковид пандемията. Високата инфлация бе водещата икономическа новина през миналата година и много анализатори смятат, че тя ще остане във фокуса и в следващите месеци. Ръстът на световния БВП през 2023 г. също вероятно ще се забави, става ясно от експертните статии. Световната банка очаква глобалният икономически растеж да се свие до 1.7%, което е спад с близо три на сто само за последните шест месеца.

Повечето изследвания по темата предвиждат световната икономика да нарасне с 1.5-2%. В края на миналата година широкото мнение сред финансовата индустрия гласеше, че рецесията е почти неизбежна за развитите пазари. През първите седмици на януари обаче все повече анализатори смятат, че САЩ - и вероятно Европа - биха могли да избегнат рецесията.

Експертите са предпазливи оптимисти и за пазарите тази година. След най-лошата година в историята за облигациите през 2022 г. повечето анализатори сега заявяват, че "облигациите се завръщат".

Изкуствен, но все повече интелект

Очаква се изкуственият интелект да окаже значително влияние върху икономиката. Изземването на работни места от автоматизацията не е нова тема, но като се имат предвид експоненциалните подобрения в "машинното обучение" през последните години, рискът за цели индустрии се усеща все по-значително. Само един пример - AI инструменти като Midjourney позволяват на потребителите да генерират висококачествено изкуство в безброй стилове само с няколко кликвания, което може да доведе до сътресения в индустрията на изкуството и дизайна.

Има и много положителни аспекти на този технологичен напредък - например инструментите за автоматично генериране на идеи и функционални фрагменти от код. AI системи като AlphaFold отключват свят от възможности в научните области. Стартиращите AI компании все по-често ще принуждават Big Tech да правят иновациите си бързо, а служителите да намират нови начини да използват инструменти, базирани на технологията, за да увеличат производителността си. Анализи прогнозират, че системите с изкуствен интелект ще влияят на живота на хората много по-осезаемо през 2023 г., отколкото през изминалите години.

Китайският фактор

Всяко събитие във втората по големина икономика в света и опората на световната търговия оказва голямо влияние върху международните пазари. Отмяната на ограниченията покрай COVID-19 трябва драстично да промени траекторията на икономиката на страната, твърдят експерти. "Отварянето" ще отприщи поток от разходи и потребление на домакинствата, което освен на националната икономика ще се отрази и върху световния бизнес. Например възобновяването на пътуванията ще бъде от полза за дестинациите, предпочитани от китайските туристи. Бизнес центърът Хонконг също ще усети огромна полза - БВП на района може да скочи с над 8% след падането на всички ограничения.

В САЩ се задава буря около изключително популярното приложение за видеосподеляне TikTok. Много експерти прогнозират, че регулаторите или ще забранят китайската платформа напълно през 2023 г., или ще принудят собственикът й ByteDance да продаде приложението на американско дружество. Тази заплаха обаче в същото време в факт още от 2020 година и досега не се е сбъднала. Независимо как се развива тази ситуация, тя подчертава влошените отношения между двете страни.

Енергетиката

Заради геополитическата обстановка темата за производството и потреблението на енергия и през 2023 г. ще е център на новинарските заглавия. Преходът към по-чисти енергийни източници през следващите месеци изглежда неизбежен, ако държавите искат да придобият енергийна независимост. Експертите смятат, че това ще има положително въздействие върху околната среда и икономиката. Увеличеното потребление на електрически превозни средства и развитието на нови технологии като водородни горивни клетки също ще играят важна роля в този преход.

Напрежението в икономиките, геополитическата обстановка, борбата на либералните демокрации, енергийната зависимост могат все пак да обърнат всяко от допусканите предположения. Динамичната 2022 г. определено оставя вратата отворена за 2023 г. и предстои да видим какво ще се случи.