🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над половината от българите отчитат влошаване на стандарта си на живот заради растящи разходи

Над 70% от европейците одобряват подкрепата на ЕС за Украйна. В България - 49%, показва проучване на Евробарометър

Едва една пета от анкетираните в България и Гърция успяват без проблем да посрещат разходите си с настоящите си доходи, което нарежда двете държави на дъното по този показател
Едва една пета от анкетираните в България и Гърция успяват без проблем да посрещат разходите си с настоящите си доходи, което нарежда двете държави на дъното по този показател
Едва една пета от анкетираните в България и Гърция успяват без проблем да посрещат разходите си с настоящите си доходи, което нарежда двете държави на дъното по този показател    ©  Лили Тоушек
Едва една пета от анкетираните в България и Гърция успяват без проблем да посрещат разходите си с настоящите си доходи, което нарежда двете държави на дъното по този показател    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Мерките на държавата за справяне с кризата срещат негативна оценка от 76% от българите.
  • Най-често посочваното предимство на членството в ЕС са по-големите възможности за работа.
  • Бедността и социалното изключване, опасността от разрастване на войната в Украйна и риска от ядрени инциденти са сред най-големите притеснения за българите.

Кризата с покачващите се разходи за живот, предизвикана от войната в Украйна и пандемията, е най-голямото притеснение както за българите, така и за европейците като цяло. Близо половината от жителите на ЕС споделят, че стандартът им на живот вече се е влошил вследствие на растящите разходи, а в България този дял достига 51%, показва актуално проучване на Евробарометър.

На този фон над три четвърти от българите са недоволни от мерките, които държавата предприема, за да смекчи кризата. Подобни са нагласите и сред останалите жители на ЕС, макар негативните оценки да са малко по-умерени (64%). Недоволството срещу отговора на европейските институции е по-слабо, което може да се отдаде на тяхното непознаване (делът на хората без мнение по този въпрос е по-голям). Проучването е проведено през октомври-ноември миналата година сред 26 хил. души от 27-те страни от съюза.

Сред най-засегнатите от кризата

Едва една пета от анкетираните в България и Гърция успяват без проблем да посрещат разходите си с настоящите си доходи, което нарежда двете държави на дъното по този показател. За сравнение, в северните страни като Швеция, Дания, Финландия и Нидерландия, които водят класацията, над 80% от жителите са удовлетворени от своите доходи. Именно в Гърция и България най-голяма част от хората изпитват и затруднения да плащат битовите си сметки.

Бедността и социалното изключване, опасността от разрастване на войната в Украйна и риска от ядрени инциденти са следващите най-големи притеснения за българите. Общо сред жителите на съюза тревогите са идентични, с тази разлика, че при тях климатичните промени се изкачват в топ 3 на проблемите.

Европейците стоят твърдо зад Украйна, българите се колебаят

Въпреки покачващите се разходи за живот, причинени от руската инвазия, или пък донякъде благодарение на тях, над 70% от европейците са настроени положително към подкрепата, която ЕС оказва на Украйна, и към санкциите срещу Русия. Най-силни тези настроения са във Финландия и Швеция с по над 90% одобрение. Междувременно у нас едва 49% подкрепят позицията на ЕС спрямо конфликта в Украйна, макар да остават с малък превес над неодобряващите.

Малко повече евроскептицизъм

Подкрепата за ЕС остава стабилно висока във времето, като 62% от европейците считат, че членството в съюза е добро за страната им, а едва 10%, че то е лошо. В България обаче този дял пада малко под 50%. За две трети от европейците е важно тяхната държава да е част от ЕС, но за България този дял е сред най-ниските - 54%. В крайна сметка във всяка от 27-те държави мнозинството от хората смятат, че ползите от членството са повече от вредите, като в повечето страни този дял надхвърля 70%.

Като най-голямо предимство на ЕС се посочва поддържането на мира и укрепването на сигурността в региона. Сред ползите са още сътрудничеството между страните, засилването на икономическия растеж и това, че чрез ЕС думата на европейците има по-голяма тежест на световната сцена. Сред българите обаче най-често посочваното предимство на ЕС са по-големите възможности за работа. Жителите на Хърватия, Словакия, Унгария и др. също изтъкват това като най-голяма полза. Проблеми обаче остават, че отделните хора чувстват, че имат малко въздействие върху решенията на европейските институции, а мнозина също така смятат, че някои въпроси най-добре се решават от националните власти.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    umv16206834451053261 avatar :-|
    Peter Tomov
    • + 1

    неусетно, за 3 години 5ети поред избори. Цената на безотговорните политически каламбури е над около 400 милиона лева. Ако някой може да му хване края, тези пари можеше да се използват за социално подпомагане. Не мога да си представя, че в България има хора, които се оплакват, че са бедни и гласуват за неграмотни недоразуемения, които нямат потенциала да направят нещо положително за страната.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 2

    До коментар [#1] от "Peter Tomov":

    Тия 400 млн, както ги смятате, не се хвърлят през прозореца, а освен цената на хартията се изсипват в потребление- заплати, гр,договори и т.н. При първото превъртане тия 400 млн генерират 77 млн ДДС.
    Не там е проблемът, а че трябват още много ялови избори, за да се смени яловата полит.класа.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Постижимо е спиране развитието на сегашната инфлация.

    Накратко:
    Сега държавната власт осъществява метод за държавни финанси със силно влияние за неустойчива покупателна способност на официалната валута. Сгрешеният метод за държавни финанси е водещата причина за сегашната инфлация. Всеки е с щети.
    Задържането на слабостта увеличава щетите. Поради недостатъкът в държавното управление, колкото повече e икономическия растеж – толкова повече възникват щети. Министър-председателят е с подсигуряван политически провал.
    Финансовата грешка е враг на националното стопанство. За отлагане на икономически крах – с пари от заеми, държавната власт заплаща щети от управленския порок. Заради лошия метод за държавни финанси, правителството има сегашните дългове.
    Постижимо е устойчиво развитие. В съответната държава, прекратяването на финансовата грешка спира развитието на сегашната инфлация.

    Нередност?
Нов коментар