Какво означава голямото отваряне за Китай – и за света

Най-голямото икономическо събитие за тази година вече е в ход

Най-големият стимул за съседите ще дойде не от продажбата на стоки за Китай, а от продажбата на туристически пакети на китайските граждани
Най-големият стимул за съседите ще дойде не от продажбата на стоки за Китай, а от продажбата на туристически пакети на китайските граждани
Най-големият стимул за съседите ще дойде не от продажбата на стоки за Китай, а от продажбата на туристически пакети на китайските граждани    ©  Reuters
Най-големият стимул за съседите ще дойде не от продажбата на стоки за Китай, а от продажбата на туристически пакети на китайските граждани    ©  Reuters
Темата накратко
  • Брутният вътрешен продукт на Китай вероятно е нараснал с по-малко от 3% през 2022 г., доста под официалната цел от около 5.5%.
  • Повторното отваряне ще се отрази благоприятно и на изпитващия затруднения имотен сектор в Китай, макар че в каква степен - зависи от политическите решения.
  • Китайското възстановяване ще повиши глобалния растеж, но в дългосрочен план ще донесе и негативни ефекти.

Когато отвори границите си на 8 януари, Китай беше прекарал 1016 дни затворен за външния свят. Политиката за "нулев ковид" на страната беше безпрецедентен социален и икономически експеримент: мащабна кампания за обществено здраве, която до голяма степен удържа болестта; повод за гордост и радост на Си Цзинпин; и в крайна сметка кошмар за много от 1.4 млрд. души в Китай.

Армии в бели предпазни облекла бяха мобилизирани, за да събират десетки милиарди натривки от гърлата и носовете. Милиони бяха поставени под карантина или откарани в лагери за болни, често произволно. Страхът от изолацията накара хората да избягат от офисите и фабриките, където бяха открити случаи на болестта. Любителски видеоклипове заснеха как жители се хвърлят към смъртта си от жилищни блокове след седмици на изолация. В големите градове животът спря за месеци. Космополитна класа от млади, заможни китайци беше принудена да се примири с живот без международни пътувания. На чуждестранните предприемачи и мениджъри беше забранено да се връщат в домовете и предприятията си в страната.

Преди да бяха създадени ваксините, служителите можеха да твърдят, че този подход е необходим, за да се спасят хора. В крайна сметка експериментът предложи отчайващо съществуване на изключително висока цена.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай вероятно е нараснал с по-малко от 3% през 2022 г., доста под официалната цел около 5.5% - недостиг около половин трилион долара. Строгите ограничения върху движението затрудниха най-развитите вериги за доставки в света. През ноември печалбите на промишлените предприятия спаднаха с 9% на годишна база. В същото време обменът между Китай и външния свят достигна най-ниското ниво от десетилетия. Малко чуждестранни студенти останаха в страната. Туризмът в чужбина се срина. Самият Си едва наскоро възобнови пътуванията си в чужбина, след като остана в Китай в продължение на две години и половина.

Постоянството е история

Политиката на нулев ковид продължи по-дълго, отколкото някой първоначално е очаквал, след което се срина по-бързо, отколкото някой можеше да си представи. В рамките на седмици Китай премина от едни от най-строгите ограничения в света към почти никакви. За населението като цяло страхът от локдауни и карантина е изчезнал. След период на сътресения икономическата активност вероятно ще се възстанови рязко. Повишеното търсене на енергия и суровини ще бъде усетено по целия свят. Инвеститорите и ръководителите на мултинационални компании могат да се надяват, че ще могат да посетят колеги и заводи след болезнено дълга пауза. Голямото свързване на Китай към външния свят бележи края на една епоха - тази на пандемията.

Нормалността няма да настъпи веднага. Според една оценка 37 млн. души дневно се заразяват с ковид в Китай. Болниците са препълнени. Крематориумите също. Властите отчитат малко смъртни случаи - и са изправени пред огромното предизвикателство да поддържат производствените линии в действие. Американският производител на автомобили Tesla спря работа в завода си в Шанхай на Бъдни вечер. Местните власти могат да изолират градовете, за да намалят броя на случаите, опасява се един от ръководителите. Икономиката може да се свие през първите три месеца от отварянето, заявява Томи Ву от Commerzbank. Но възстановяването също ще настъпи по-рано, отколкото очакваха анализаторите. Мнозина смятат, че периодът на изключителна волатилност ще приключи до края на март. Тогава ще започне възстановяване, което би трябвало да набере сила с напредването на годината.

Ли Пенгфей, доскоро продуктов мениджър във фирма за промишлен софтуер в Пекин, е сред тези, които отчаяно искат нещата да се нормализират. Ли загуби работата си миналия февруари, когато рестрикциите направиха почти невъзможни основни задължения, като например пътуванията за срещи с клиенти. Той прекарва част от миналата година при сестра си, но е принуден да се върне у дома в провинция Дзилин, в далечния североизток на Китай, където икономическите перспективи са били неблагоприятни още преди пандемията. "Нещата изглеждат толкова нестабилни, че дори големите компании съкращават персонал", казва той.

На други места по света шефовете се притесняват от "голямото напускане", при което работниците напускат работа или изобщо се отказват от трудовия пазар. В Китай това не е толкова проблематично. За разлика от САЩ, по време на пандемията правителството не раздаваше безразборно стимули. Икономистите смятат, че хората, които са загубили работата си като Ли, ще се върнат бързо на работа, когато се появи възможност, което ще спомогне за стабилизиране на промишленото производство.

Потреблението също ще се повиши. Доходите спаднаха, но нулевият ковид намали и разходите, тъй като хората избягваха да пътуват и да се хранят навън. Като цяло през изминалата година домакинствата са спестили една трета от доходите си. Тази година мнозина ще се изправят на крака след загуба на работа, застой в заплащането и спад в стойността на жилищата, което означава, че харчовете ще бъдат ограничени. Но Жаклин Ронг от банката BNP Paribas смята, че потреблението на домакинствата ще нарасне с около 9% през 2023 г. - значително подобрение спрямо темпа на растеж от предходната година.

Повторното отваряне ще се отрази благоприятно и на изпитващия затруднения имотен сектор в Китай, макар че в каква степен - зависи от политическите решения. През ноември, когато ковид ограниченията бяха облекчени, политиците улесниха достъпа на строителните предприемачи до финансиране. Това би трябвало да помогне на по-силните фирми да избегнат фалит и да завършат строителството на имоти, които вече са продали на купувачи. На Central Economic Work Conference на Китай през декември политиците обещаха да подкрепят "фундаменталното търсене", за разлика от спекулативните покупки. За тази цел те могат да намалят допълнително лихвените проценти по ипотечните кредити и изискванията за първоначална вноска.

Съществува широк спектър от прогнози за представянето на имотния сектор, който в широк смисъл включва строителството, услугите и обзавеждането. Според Дзин Лиу от HSBC активността може да нарасне с 3% през тази година - достатъчно, за да добави 0.9 процентни пункта към темпа на растеж на БВП на Китай. Според нея по-оптимистичният сценарий предвижда тя да се разшири с 5%, което ще добави 1.5% към ръста. Някои домакинства може да решат, че сега е подходящият момент да "купят понижението", преди цените да се повишат или да се върнат регулаторните ограничения за покупка на жилище.

Отвъд границата

Икономическите последици от повторното отваряне се простират по-далеч. Нулевият ковид ограничи китайското търсене на световни стоки, услуги и суровини. Например по време на затварянето на Шанхай през първата половина на миналата година търсенето на петрол в страната намаля с 2 млн. барела дневно. В миналото подобен спад на китайските разходи би лишил световната икономика от важен двигател на растежа. Икономическият спад заради ковид беше различен. Той съвпадна с прегряването на американската икономика и прекъсването на енергийните доставки в Европа. "Поне този път Китай не допринася за инфлацията", казва Луис Куйс от рейтинговата агенция S&P Global.

Китайското възстановяване ще повиши глобалния растеж по простата причина, че Китай е голяма част от световната икономика. HSBC смята, че след една година, през първото тримесечие на 2024 г., БВП на Китай може да бъде с 10% по-висок от този през първите три проблемни месеца на 2023 г. Според нашите груби изчисления възстановяващ се Китай би могъл да осигури две трети от световния растеж през този период.

В дългосрочен план обаче възстановяването на Китай може да има неблагоприятни странични ефекти. В други големи икономики основният ограничител на икономическото разрастване е паричната политика, тъй като централните банки повишават лихвените проценти, за да потиснат инфлацията. Ако повторното отваряне на Китай може да доведе до повишаване на глобалното търсене и съответно до ценови натиск в неприятна степен, централните банки ще затегнат политиката, за да неутрализират заплахата. При такъв сценарий въздействието на отварянето на Китай върху останалата част от света може да се прояви не в по-висок растеж, а в по-висока инфлация или лихвени проценти.

Най-прекият канал за влияние на Китай е чрез суровините. Страната употребява почти една пета от световния петрол, над половината от преработените мед, никел и цинк и повече от три пети от желязната руда. На 4 ноември само слухът за възобновяване на дейността доведе до 7% увеличение на цената на медта до края на деня. Китайското търсене на метали, зърнени култури и енергия ще помогне на износителите на суровини, ще навреди на вносителите и ще даде на световните централни банки още едно главоболие в борбата им с инфлацията.

Китайското търсене на метали остана силно по време на нулевия ковид, тъй като правителството насърчаваше разходите за електрически автомобили, възобновяема енергия и зелена инфраструктура, които изискват много алуминий, мед и други метали. Но купувачите нямаха достатъчно увереност, за да се запасят: запасите от мед спаднаха до най-ниското ниво от 15 години. Повторното отваряне ще насърчи попълването на запасите. През ноември Goldman Sachs прогнозираше, че цената на медта ще се повиши до 9 хил. долара за тон в рамките на 12 месеца. Сега тя смята, че цената ще достигне 11 хил. долара.

Енергийното търсене се оказа много по-неустойчиво, особено към края на нулевия ковид. Вносът на втечнен природен газ (LNG) в Китай е намалял с около една пета през първите 11 месеца на 2022 г. в сравнение със същия период на предходната година. Това позволи на Европа да увеличи покупките, за да компенсира загубата на руския газ. По този начин китайската политика за нулев ковид подейства като противовес на руската инвазия в Украйна - едната грешка помогна на Европа да се спаси от другата.

Анализаторите предполагат, че през тази година китайският внос на LNG ще нарасне слабо, основавайки се на договорите, които купувачите вече са подписали, и на нежеланието им да купуват LNG, когато цените са високи. Ако вносът се възстанови по-бързо, Европа може да изпита затруднения. В неотдавнашен стрес тест Международната агенция по енергетика (IEA) предположи, че търсенето в Китай ще се увеличи с около една четвърт през следващата година, като се върне на нивата от 2021 г.; Русия ще прекъсне изцяло доставките на газ по тръбопроводите за Европа; а зимата ще започне навреме. При такъв сценарий Европа ще се сблъска с недостиг от 27 млрд. куб.м газ, което се равнява на 7% от годишното търсене, дори след като се вземат предвид настоящите усилия за увеличаване на доставките. IЕА предупреждава, че ако не се предприеме нищо друго, Европа може да бъде принудена да въведе лимит на потреблението.

Въздействието върху петрола също може да бъде значително. Ако китайската икономика се възстанови напълно през 2023 г., тя постепенно ще увеличи вноса на суров петрол през цялата година, докато не добави средно 1 млн. барела дневно, смята Сони Кумари от банката ANZ. Това ще компенсира намаленото търсене в Европа и Америка, които са изправени пред рецесия. Действително Goldman Sachs прогнозира, че повишеният апетит на Китай може да доведе до повишаване на цените на петрола с около 15 долара за барел. Цената на сорта Brent може отново да надхвърли 100 долара през третото тримесечие на годината, което ще направи световната борба с инфлацията още по-трудна.

По-високите цени на суровините ще бъдат от полза за износители като Чили и Бразилия, но ще навредят на съседите на Китай, които внасят енергия. За Индия загубите от по-високите цени могат да неутрализират печалбите от увеличения износ за континента. Други държави, които са по-тясно свързани с китайската производствена верига, изглеждат в по-добра позиция да се възползват от тях. Но необработените статистики могат да бъдат измамни. Въпреки че износът на стоки от Тайван за континента е равностоен на повече от 15% от БВП през 2021 г., много от тях са компоненти за продукти, които в крайна сметка се продават на клиенти извън Китай, и следователно може да не бъдат засегнати от промяната на политиката.

Най-големият стимул за съседите ще дойде не от продажбата на стоки за Китай, а от продажбата на туристически дестинации на китайските граждани. Преди пандемията Ни На, майка на две деца от Шанхай, пътуваше в чужбина около пет пъти годишно, като често прекарваше по три-четири месеца годишно извън страната. През 2022 г. тя се опитва да пътува веднъж в Китай, но се отказва заради ограниченията. Когато изискванията за входяща карантина бъдат отменени, Ни На ще се върне на пътя. В очакване на това тя е подновила паспорта си и документите за пътуване на двамата си синове.

Тайланд, който е популярна дестинация, може да се радва на 3% скок на растежа, след като Китай напълно се възстанови, смятат Goldman Sachs. Това ще премахне несигурността, която оказва влияние върху цените на местните активи, включително валутата, казва Аруп Раха от изследователската компания Oxford Economics. Това от своя страна ще намали натиска върху централната банка на Тайланд да повишава лихвените проценти - желана свобода в страна, в която производството все още е под потенциала. Но най-големият победител от повторното отваряне ще бъде Хонконг. Увеличеният износ, включително и туризмът, може да увеличи неговия БВП с почти 8% след пълното отваряне. В миналото градът е привличал над 4 млн. посетители от континенталната част на страната месечно. Без тях той се чувства по-просторен, но по-беден.

Си продава обратен завой

Комунистическата партия умее да пренаписва историята според нуждите си. Въпреки това Си ще се бори да се справи с щетите, нанесени на репутацията му през 2022 г. Неумелото прилагане на политиката за нулев ковид, последвано от прибързаното отказване от нея, ще остане в историята като грешка на вековете. Много инвестиционни компании коригираха оценките си за риска в Китай и ще отделят по-малко средства за страната през следващите три години, освен ако не получат компенсация за това. Около 18 млрд. долара чуждестранна валута изтекоха от Китай през ноември в сравнение с 11 млрд. долара през октомври. Очаква се тези изходящи потоци да се обърнат, когато китайската икономика се стабилизира през 2023 г., но бързото връщане към притока на валута, наблюдаван преди пандемията, е малко вероятно.

Дълбоки щети са нанесени на части от китайската верига за доставки. Избухването на епидемия от ковид, последвана от протести, в завод, произвеждащ iPhone 14 на Apple в Централен Китай, забави поръчките. За чуждестранните компании кризата беше първият случай, когато централната политика се намеси в ангажимента на местните власти да поддържат работата на заводите. Много компании вече са готови да плащат по-високи разходи, за да произвеждат другаде. Да вземем за пример процеса на пускане на нови продукти, който изисква почти непрекъснат поток от изследователи и учени между централите на компаниите, обикновено на Запад, и заводите в Китай. Годините на ковид направиха този танц невъзможен. Инженерите престанаха да посещават Китай и в страната бяха пуснати по-малко нови продукти. Мултинационалните компании бяха принудени, често с неохота, да пускат нови продукти на други места.

След три години на нулев ковид ръководителите се чувстват комфортно с това отдалечаване от Китай. Според някои мерки входящите инвестиции в нови заводи "на зелено" рязко са се забавили. В същото време броят на фирмите, които решават да преместят дейността си извън Китай, е скочил, казва Алекс Брайънт от East West Associates, консултант по веригата на доставки. Повечето от преместванията, за които фирмата на Брайънт е съдействала през изминалата година, са били изходящи. Той смята, че повторното отваряне на Китай едва ли ще доведе до незабавен обрат в посоката на движение.

Политиците се събуждат за опасността. Делегации от длъжностни лица и бизнесмени от Фуцзян, Гуандун, Дзянсу, Съчуан, Джъдзян и други региони планират пътувания в чужбина, за да "вземат поръчките" и да си върнат инвеститорите, според доклад на държавната медиа. "Една среща струва колкото хиляда имейла", се казва в него. В началото на декември китайските лидери обявиха, че се фокусират върху привличането на чуждестранни инвестиции, като подчертаха, че местните власти трябва да дадат приоритет на намирането на инвеститори. Подобен език не е използван на заседание на Политбюро от много години, отбелязва Робин Син от Morgan Stanley. "Те очевидно искат да запазят мястото си в глобалната верига на доставки", казва той. Въпреки това, за да се компенсира хаосът от 2022 г., ще са необходими много срещи.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved