🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски компании: Климатичните цели на ЕС възпират новите доставки на втечнен газ

САЩ доставиха рекордни количества за Европа през последната година

Производителите имат нужда от дългосрочни договори, за да си осигурят инвестиции
Производителите имат нужда от дългосрочни договори, за да си осигурят инвестиции
Производителите имат нужда от дългосрочни договори, за да си осигурят инвестиции    ©  Reuters
Производителите имат нужда от дългосрочни договори, за да си осигурят инвестиции    ©  Reuters
На 28 февруари "Капитал" организира форума Energy and Power Conference, като основни теми ще са:

  • Енергийна карта на Европа и мястото на България;
  • Включване на мерките на REPowerEU в националния план за възстановяване;
  • Регулаторни реформи, подобряване на конкуренцията и ефективността на разходите;
  • Европейският газов пъзел - какво следва;
  • Енергийна ефективност и независимост;
  • Добри практики и успешни проекти;
  • Инвестиции във възобновяема енергия, мрежи и инфраструктура;
  • Диверсификация на доставките на ядрено гориво и нови ядрени електроцентрали.


Сред участниците са представители на ЕК и Европейския парламент, анализатори от Baringa и Kinstellar, директори на ключови енергийни дружества, регулатори, партийни експерти и други.

За регистрация и билети - тук.

Преговорите за повече доставки на природен газ от САЩ в Европа са в застой поради целите на Стария континент в областта на опазването на климата. Това възпира купувачите да поемат дългосрочни ангажименти за доставки на изкопаеми горива, твърдят двама енергийни мениджъри в САЩ, съобщава The Financial Times.

САЩ доставиха рекордни количества втечнен природен газ (LNG) за Европа през последната година, помагайки на континента да избегне енергийна катастрофа, след като Русия спря почти всички доставки след началото на инвазията си в Украйна. Въпреки това високопоставени енергийни представители на САЩ смятат, че купувачите до голяма степен няма да бъдат склонни да се ангажират с нови дългосрочни сделки, които ще бъдат необходими за подкрепата на нова вълна от проекти в Мексиканския залив.

"Европейските купувачи са уплашени от своите правителства, които ги предупреждават, че няма да могат да купуват въглеводороди след 15 до 20 години", споделя Ник Дел'Осо, изпълнителен директор на Chesapeake Energy, един от лидерите в производството на LNG. "Нещата в момента леко си противоречат", добавя той.

Пол Варело, който е изпълнителен директор на Commonwealth LNG, е един от хората, които се опитват да осигурят купувачи за предложения в Луизиана завод. Той споделя, че също се старае усилено да намери желаещи европейски купувачи. "Често срещано е за европейски купувачи да дойдат при нас (Commonwealth LNG), искайки 20-годишни сделки... но в момента отговорът би бил "не", казва той, като добавя: "Политически този период е твърде близо до 2050 г., когато Европа се очаква да бъде 100% въглеродно неутрална."

Тези дългосрочни договори, които могат да са за милиарди долари, са нужни на компаниите производители, за да се осигури финансирането от банки за покриване на "чудовищните разходи" за изграждането на нови заводи за втечнен природен газ, отбелязва Варело.

Европейците са фокусирани върху покриването на енергийните си нужди в близките години, което се разминава с желанието на американските производители на природен газ, на които са нужни дългосрочни договори, обяснява Джейсън Габелман, който е анализатор в Cowen Research.

Европейската комисия и Белият дом миналата година се споразумяха за сделка, според която САЩ ще се опитат да осигурят по-големи количества втечнен природен газ за Европа, но само до 2030 г. ЕС има цел да е въглеродно неутрален до 2050 г. и да замени руския газ с огромно увеличение на капацитета си за чиста енергия през следващите години. Въпреки това някои европейски купувачи са подписали сделки с разработчици от САЩ през 2022 г. Пример за това е полската PKN Orlen, която миналия месец подписа 20-годишно споразумение за доставка с компания за втечнен газ в Тексас, а през октомври германската EnBW разшири съществуващата сделка с износителя Venture Global.

Но тези сделки не се случиха със скоростта и размера, които много експерти предвидиха, поради огромната криза на доставките в Европа през 2022 г. Близо година след руската инвазия в Украйна са сключени само дузина сделки между европейски купувачи и американски снабдители за изграждане на нужните съоръжения.

Промяна на фокуса

Меката зима в Европа, която причини рязък спад на цените на природния газ и запази нивата в хранилищата стабилни, допълнително намали апетита на европейските купувачи за дългосрочни договори, които мнозина експерти смятат за скъпи и рискови предвид енергийния преход, заявяват мениджъри и банкери от индустрията.

Американски компании започват да променят своя фокус от Европа към потенциални купувачи в Китай, Южна Корея, Индия и други страни в Азия, където се очаква търсенето на твърди горива да нарасне драстично.

"Докато "зелената философия" има голямо въздействие върху философията на Европа, това не е така за Азия", казва Варело. "Те са щастливи от енергийна сигурност и просто искат добра цена", добавя той. Според него, ако има доста сурова зима в близките години, това може да доведе до промяна на нагласата на Европа относно ситуацията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova
    • - 1

    ЕС трябва да подкрепя газифицирането на все повече държави, в частност домакинства. Нека видим фактите - природният газ е най-чистото екологично гориво, със сигурност е доооста по-добра алтернатива от въглищата и дървата... и трябва да се работи в тази посока!

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • + 1

    и кво - прелъстена и изаставена...

    Нередност?
Нов коментар