🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ролята на България в транзитирането на природен газ ще става все по-голяма

Дискусия на СУ "Климент Охридски" постави въпросите за цената на газа, LNG и факторите са поскъпването

Докладът ще излезе официално в средата на месеца
Докладът ще излезе официално в средата на месеца
Докладът ще излезе официално в средата на месеца    ©  Цветелина Белутова
Докладът ще излезе официално в средата на месеца    ©  Цветелина Белутова

Ден преди обвиненията на прокуратурата към енергийния от правителството на Кирил Петков - Александър Николов, за отказа да се плаща в рубли за доставките на газ от "Газпром", Софийски университет "Св. Климент Охридски" организира дискусия по повод доклада "Факторите за движение на цената на природния газ в България" (на англ. Factors influencing natural gas developments in Bulgaria). Целта на събитието беше да събере експерти от сектора, които да обсъдят главните изводи от доклада, който ще бъде публикуван след две седмици. Той сам по себе си анализира най-съществените фактори за високата цена на газа в България през последните няколко години и какво може да се очаква занапред както заради войната в Украйна, така и заради други пазарни фактори.

Анализът и дискусията хвърлят светлина върху това, което се е случвало в последните 2 години, но показват и какво може да се очаква в бъдеще. При все че секторът се превръща все повече в политически инструмент, експертните доклади могат да представят по-задълбочен поглед над ситуацията извън обичайния популизъм.

А всъщност ситуацията с цените на газа в страната през последните месеци е повече от странна. През лятото, когато консумацията традиционно е по-ниска, горивото беше много скъпо, а в момента, в пика на зимата, цената е на петорно по-ниски нива.

Геопоглед

Според Джовани Бетинели, който е мениджър в отдела за пазарен анализ на световния енергиен консултант Baringa, "ролята на България в транзитирането на природен газ ще става все по-голяма", като по време на разговора той акцентира върху нарастващата важност на LNG (втечнен газ) търговията в региона.

Тъй като България няма собствен терминал за втечнен газ и разчита на други страни като Турция и Гърция, Бетинели смята, че е много важно как страната ще се позиционира в новостроящите се терминали в региона. Такъв има в Албания, в Хърватия и дори новият в Александруполис, където е ясно, че страната има 20% дял през държавния газов оператор "Булгартрансгаз".

"Пазарът ще бъде по-повлиян от цените на LNG, за разлика от тръбния газ. Глобалните LNG цени ще имат по-голяма важност, отколкото са имали досега в региона", коментира той.

По повод ценообразуването по време на срещата се включи и Красимир Живачки, изпълнителен директор на Асоциацията на търговците на енергия в България, който заяви, че най-големите фактори за цената в страната са няколко. Сред тях TTF борсата, курсът долар/евро, руските доставки и времето.

Докато по-голяма част от тези причини са вече дискутирани, прави впечатление, че по-малко се обръща внимание на влиянието на по-скъпия долар през последната година, който достигна паритет с еврото през септември миналата година. Обикновено валутата има директно влияние върху петролния пазар, но с нарастващото влияние на американския "Хенри хъб" и по-големия дял на американски втечнен газ е много вероятно доларът да има влияние и върху търговията на втечнен газ в Европа.

При поскъпването на долара през септември бяха и рекордно високите цени на втечнения газ и като цяло газа в Европа, не е изключено оскъпяването да върви и в двете страни.

Държавата компенсатор

От 3-те млрд. куб.м, които страната потребява на година, голяма част отива в индустрията. Именно т.нар. голям бизнес в страната беше и най-гласовит по време на пика на цените, като постоянно се чуваха възгласи, че предприятията ще фалират. Стигна се и дотам да се правят изявления от страна на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова, че скъпата цена е продиктувана от липсата на газпромски газ в енергийния микс, което само по себе си беше абсурдно.

По време на дискусията Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, заяви, че по-големите разходи на българското производство идват от всички страни в последно време. "В момента се плаща по-висока премия към "Булгаргаз", която от стотинки стигна до 11 лв. на мвТч. В същото време липсват компенсации, което от своя страна е предизвикало спад в потреблението с 20% през последната година", казва той.

В същото време компенсациите, които се искат от индустрията, бяха контрирани с коментари, че е нужно диференциране кой реално има нужда от тях, защото ако се погледнат финансовите резултати на компаниите през миналата година, те най-вероятно регистрират рекордни печалби въпреки ситуацията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    severozapadnal avatar :-|
    Северозападнал
    • - 1
    • + 1

    Ама, как така бе, другари!
    Вие нещо сте се объркали.
    Нали Бойко е "построил тръбата през България, за да угоди на Путин " и тя била "руска", нищо, че е 100% българска собственост.
    Сега, какво излиза?! Че "ролята на България в транзитирането на природен газ ще става все по-голяма"!
    Не, не. Нещо сте се объркали.

    Нередност?
  • 2
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova
    • - 1
    • + 2

    Не само, че огромно роля ще има транзитирането на природен газ , но е важно и ние дали ще "посмеем" да добиваме някога. Има залежи и то големи в България и все си мисля, че това може да е само за доброто на страната, но на хората трябва да им се обясни, да им се даде пример с други страни, защото им звучи много плашещо, а всъщност е толкова добре за страната и икономиката ни и няма нищо страшно в добива на газ. в 21 век има достатъчно безопасни начини за добиване, достатъчно безопасни начини за доставяне и достатъчно умни глави, които знаят как се прави!

    Нередност?
  • 3
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova
    • - 1

    Виждаме, как Европа изгражда терминали за втечнен природен газ. Вместо да гледаме назад в миналото е необходимо да се включим в предстоящи газови проекти в съседните ни държави и да станем част от новите газови маршрути. Ако изпуснем тези възможности ще плащаме по-високи цени и ще имаме ограничен достъп до инфраструктурата

    Нередност?
Нов коментар