🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Вагнер" е спечелила 250 млн. долара за 4 години преди войната

Това се случва въпреки наложените санкции срещу основателя на военната организация Евгений Пригожин

Свързани с военната групировка "Вагнер" компании са изкарали 250 млн. долара в четирите години преди избухването на войната в Украйна. Това се случва въпреки че основателят на групата Евгений Пригожин е санкциониран от САЩ още от 2016 г., показва разследване на Financial Times. От 2018 г. наложени ограничения има и за една от контролираните от Пригожин компании Evro Polis, която е в енергийния бранш и е спечелила редица концесии в Сирия. В замяна войниците на групировката подпомагат сиийския президент Башар Асад в борбата му с "Ислямска държава".

Разследването на британската медия показва, че средствата постъпват главно от от добив на нефт, газ, диаманти и злато. Страните, в които групата прави най-голяма част от приходите си, са Сирия и Судан, като и в двете страни има голямо военно присъствие от членове на "Вагнер". Анализът изключва местния руски бизнес на Пригожин в областта на храненето и недвижимите имоти, които от години получават големи държавни поръчки и представляват значителна част от състоянието му.

Отчетите на Euro Polis показват, че санкциите са имали ограничен ефект върху дейността на предприятието, като през 2020 г. компанията е генерирала продажби от 134 млн. долара и нетни печалби от 90 млн. Това представлява възвръщаемост на акционерния капитал от 180%, а естествено средствата бяха насочени директно към Москва. През декември 2021 г., два месеца преди инвазията, компанията отчита срив на приходите до малко над 400 хил. долара, но все още можеше да се похвали с 92 млн. в брой в баланса си.

Други наемнически операции на Пригожин са далеч по-малки, но продължават да търгуват, въпреки че са санкционирани. M Invest, компания, работеща в добива на злато в Судан, която беше санкционирана от правителството на САЩ през юли 2020 г., все пак генерира продажби от 2.6 млн. през следващата година. Две компании, чиито експортни записи показват, че са доставили големи количества промишлено оборудване на подкрепяни от "Вагнер" компании в Судан и Централноафриканската република, са генерирали над 6 млн. долара приходи до края на 2021 г.

Сметките също така показват как някои компании, контролирани от Пригожин, изглежда са прехвърлили дейността си в други субекти, преди западните ходове да ги затворят. Mercury LLC, компания, работеща в сирийския петролен сектор и санкционирана от ЕС през 2021 г., генерира продажби от 67 млн. през трите години преди определянето, но декларира нулеви приходи след това.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    Само с преразкази и елементи на разсъждение от FT не става, трябва си и мислене...

    В какво се изразяват санкциите на МФин. на САЩ? Абсолютно идентични са на тия по Магнитски:
    1. Недопускане на нароченото лице/компания до паричната система на САЩ чрез забрана да ползва пряко или чрез банки-последници USD;
    2. Забрана за влизане и бизнес на територията на САЩ.
    Толкова!

    Смисълът на санкциите е предпазване на финансовата система и нац.сигурност на САЩ. Там това работи.
    Не работи в страни, които не приемат щатското законодателство като приоритетно над своето. Такава е и Сирия, например. И няма никакъв проблем там да пребивават и да правят бизнес санкционирани от САЩ лица/компании. Да, САЩ са си дали правото по тая логика да ресанкционират и страните/компаниите, които работят с хора/компании от санкционния списък, но тъй като американците пребивават там незаконно и така-и така крадат сирийския нефт и газ, това няма голямо значение.

    При преписването на англосаксонските пропагандни конструкции в оригиналния им вид, не се осмисля от преписвачите, че българинът като менталност и доста по-различен от янкито и пропагандна попара за средни американци е твърде блудкава за средния българин, който знае доста повече и прави доста по-сложни връзки, просто защото не е дресиран като хамстер.

    Причинно-следствената връзка, която традиционно тук се обръща с краката нагоре е втория същестен проблем при създаването на доверие към написаното.
    Моля, почетете малко от малко Иван Хаджийски, Захари Стоянов, Йовков.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4

    А руснаците законно ли пребивават в Сирия и ако да, в кой точно закон е описано това?

    Нередност?
Нов коментар