🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Игра на тронове" - основателят на "Вагнер" попада под ударите на кремълските генерали

Враждата между "готвача на Путин" Евгений Пригожин и руския генералитет прераства в битка на живот и смърт

Дългогодишните връзки между Пригожин (вляво) и Путин датират от времето, когато тогавашният заместник-кмет на Санкт Петербург прекарва вечери в ресторанта на бъдещия "вагнеровец номер едни" през 90-те години на миналия век
Дългогодишните връзки между Пригожин (вляво) и Путин датират от времето, когато тогавашният заместник-кмет на Санкт Петербург прекарва вечери в ресторанта на бъдещия "вагнеровец номер едни" през 90-те години на миналия век
Дългогодишните връзки между Пригожин (вляво) и Путин датират от времето, когато тогавашният заместник-кмет на Санкт Петербург прекарва вечери в ресторанта на бъдещия "вагнеровец номер едни" през 90-те години на миналия век
Дългогодишните връзки между Пригожин (вляво) и Путин датират от времето, когато тогавашният заместник-кмет на Санкт Петербург прекарва вечери в ресторанта на бъдещия "вагнеровец номер едни" през 90-те години на миналия век
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Славата на Пригожин до голяма степен се дължи на огромните пропуски в началото на руската инвазия, за които са отговорни Валерий Герасимов - началник на руския генерален щаб, и министъра на отбраната Сергей Шойгу.
  • Готовността на Пригожин да се изправи срещу висшето армейско ръководство на Русия му е спечели съюзници сред лидерите на ултранационалистите и другите "нередовни" военни части.
  • Основателят на ЧВК "Вагнер" беше започнал да се обособява като самостоятелен властови център и не е ясно на кого се отчита.

Собственикът на руската военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин често се хвали с подвизите си по бойните полета на Украйна. Най-безразсъдната му маневра обаче може би е вътрешнополитическа - погледна твърде отвисоко към Кремъл. В продължение на последните няколко месеца основателят на частната армия води неприкрита епистоларна престрелка и с руските генерали, които обвинява заради поредицата от катастрофални поражения в Украйна.

Първоначално чисто словесният сблъсък се превърна в може би най-епичната борба за власт в Москва след началото на войната. През последните дни Пригожин прибягва до все по-яростни изказвания, което може би е знак за това, че влиянието му в близкото обкръжение на Владимир Путин намалява, тъй като генералите от старата генерация сплотяват своите редици и консолидират господството си над т.нар. специална военна операция, коментират наблюдателите на ситуацията в Кремъл.

В светлината на прожекторите

Миналата седмица Пригожин беше оставен да говори за "измяна" заради това, че военните са лишили неговите бойци от редовни доставки на боеприпаси, прекратили са кампанията му за набиране на затворници и са заглушили отразяването на "Вагнер" в държавните медии. "Съществува риск той да свърши като Икар", коментира пред Financial Times човек, близък до Пригожин.

Приближеният до Путин основател на "Вагнер" дори си позволи директно да обвини военното министерство в "държавна измяна", макар и обвиненията да са отричани от ведомството. Пригожин не приема тази гледна точка и критикува висшето военно ръководство на Русия, като твърди, че от него се е изисквало да се "извини и да се подчини" в усилията си да осигури доставки за хората си. "Не мога да разреша този проблем въпреки всичките си връзки и контакти", възмути се той по повод проблемите с осигуряването на снаряди за артилерията на "Вагнер". "Готвачът на Путин" обвини за недостига на боеприпаси хората, които "закусват, обядват и вечерят от златни чинии".

Това не е първият случай, в който основателят на паравоенната формация се оплаква от недостиг на муниции. Преди седмица той отново се опита да накара военното министерство да подкрепи хората му, като тогава за целта засне купчина от трупове на "вагнеровци", която според него е причинена от "боеприпасния глад". Тогава бяха оправени и чисто стратегически обвинения към военното командване, защото според Пригожин генералите не са положили достатъчно усилия за унищожаването на украинските оръжейни запаси. По този начин превземането на Бахмут, което вече се проточва над 7 месеца, се превръща в още по-трудна задача за "Вагнер", смята приближеният до Путин олигарх.

Отношенията между военното министерство на Русия и "Вагнер" не са в добро състояние от доста време, като признаци за това не липсват. Например през януари и "Вагнер", и руското командване си приписаха заслугите за превземането на Соледар - град на север от Бахмут, в който се добива сол и за който се твърди, че е от стратегическо значение. Неразбирателството е толкова голямо, че началникът на Генералния щаб и командир на руските части в Украйна ген. Валери Герасимов е забранил на руските военни и политически кореспонденти да отразяват новини, които са свързани с "Вагнер", пише Politico.

По-тежък удар за организацията обаче е решението тя да не може да набира повече "доброволци" от руските затвори. До момента това беше най-лесният начин за осигуряване на нови бойци. Твърди се също, че има и планове за поставянето на операциите на "Вагнер" в Украйна под командването на "Росгвардия".

Близък до Путин

Славата на Пригожин до голяма степен се дължи на огромните пропуски при организирането на руската инвазия от страна на ген. Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Бившият ресторантьор, който само няколко месеца по-рано отричаше, че "Вагнер" изобщо съществува, прие ролята си на лидер на неформална група от хардлайнери, които командваха нередовни паравоенни формирования, подхранваха недоволство срещу военното ръководство на Русия и получаваха изключителна свобода да критикуват публично армията за нейните недостатъци. Когато се стигаше до редки победи - като например превземането на град Соледар, Пригожин се хвалеше, че това е постижение на бойците от "Вагнер", което много дразни военното ръководство.

Пригожин беше оставен да говори за "измяна" заради това, че военните са лишили хората му от боеприпаси, прекратили са кампанията му за набиране на затворници и са заглушили похвалите за "Вагнер" в държавните медии.

Сред хардлайнерите Пригожин е естествен лидер. Дългогодишните му връзки с Путин датират от времето, когато тогавашният заместник-кмет на Санкт Петербург прекарва вечери в ресторанта му през 90-те години на миналия век. Това е позволило на създателя на "Вагнер" да поддържа директна връзка с руския президент, твърдят пред Financial Times двама души, които ги познават. Според единия близък до Пригожин източник издигането му в Кремъл е станало с личното одобрение на Путин, след като държавният глава е осъзнал мащаба на катастрофалното представяне на армията в Украйна под ръководството на министър Шойгу.

На нож с Шойгу

Светлината на прожекторите окуражила Пригожин дотолкова, че той си поставил за цел да отстрани Шойгу - един от най-старите съюзници на Путин, твърдят сътрудник на лидера на "Вагнер" и двама високопоставени западни държавни служители. "Путин започна да се съмнява в победата, защото разбра, че на генералите не може да се вярва. Затова той започна да търси други мнения", казва източник, близък до Пригожин. И допълва: "Ако Шойгу си тръгне, ние ще спечелим. Шойгу е най-големият ни враг, а не украинците".

След началото на успешната украинска контраофанзива специалният статут на Пригожин започна да става видим. Той обикаляше затворите, за да вербува осъдени, и им обещаваше помилване, ако оцелеят след шест месеца на фронта, а това е нещо, което само Путин има право да направи.

"Пригожин се беше превърнал в самостоятелен център на властта. Не беше ясно на кого се отчита той или пък "Вагнер". Пригожин може да се обажда директно на Путин, което повечето руски генерали не могат да направят. Това винаги е било негова силна страна", казва пред британския вестник Роб Лий, старши анализатор в Института за външнополитически изследвания, който се занимава с проблемите на руските въоръжени сили.

Според двама души, които го познават лично, и двама западни държавни служители, готовността на Пригожин да се изправи срещу висшето ръководство на Русия му е спечелила съюзници сред лидерите на други "нередовни" войски, които споделят омразата му към Шойгу и Герасимов - архитектът на неуспешния блицкриг срещу Киев през февруари миналата година. Един от тях е Рамзан Кадиров - едноличният лидер на Чечения, който вероятно все още е гневен заради загубите, които елитните чеченски парашутни части претърпяха по време на нападението на летище "Гостомел" край украинската столица. Същевременно и много ултранационалисти, свързани с руските сепаратистки сили в Донбас, смятат, че тактиката на армията е довела до ненужно голям брой жертви в Източна Украйна.

Според настоящи и бивши служители на западните спецслужби и други членове на руския елит също са създали милиции по модела на "Вагнер". "Говорим за разнородни военни усилия, заявява бивш високопоставен американски служител. И добавя: Това е нещо като гражданската война в Испания."

Високопоставени фигури в руската армия също споделят част от пренебрежението на Пригожин към Шойгу и Герасимов, потвърждават негов близък съратник и високопоставен украински служител. Най-изявените "военни опозиционери" са ген Сергей Суровикин, който за известно време пое командването на инвазията миналата есен и организира изтеглянето от Западен Херсон, и ген. Михаил Теплински, който ръководи руските въздушнодесантни сили.

"Тактиката на Герасимов се състои в това да хвърля десантчици в най-опасните огнища и те просто биват убивани", казва Вадим Скибицки, заместник-началник на украинското военно разузнаване. Той описва съдбата на руската елитна 155-а гвардейска морска пехотна бригада, която според украински и руски блогъри, свързани с военните, е претърпяла опустошителни загуби по време на атаките срещу укрепени позиции във Въгледар, Донбас, през зимата. "В бригадата не е останала нито един истински морски пехотинец", казва Скибицки, добавяйки, че руснаците са окомплектовали формированията на фронтовата линия предимно чрез "сваляне на матроси от корабите". "Ето защо загубите им са толкова големи", добавя той.

През последните месеци "Вагнер" заемаше все по-важна роля на фронтовата линия, особено след като през октомври Путин назначи ген. Суровикин за командир на силите в Украйна. Но когато през януари руският президент издигна началника на Генщаба Герасимов за едноличен ръководител на операциите, балансът на силите се промени. Павел Лузин, гостуващ учен в Юридическото и дипломатическо училище "Флетчър" към университета "Тъфтс", заявява, че Герасимов носи със себе си бюрократичното влияние, което липсваше на Суровикин, за да "доминира над наемниците" и техните покровители от службите за сигурност.

Обрат

През последните два месеца обратът в баланса на силите започна да става забележим. В навечерието на Нова година Путин удостои с медал основателя на "Вагнер". Само седем седмици по-късно обаче Пригожин започна да се оплаква, че хората му на фронтовата линия изпитват глад за боеприпаси. С възхода на Герасимов дори неговите съперници започват да дават сигнали за лоялност.

След като изчезна за седмици, ген. Теплински, ръководител на руските парашутисти и критик на Герасимов, отново се появи миналата сряда във видеоклип, с който се отбелязва празникът на армията. Десантчикът е заснет в кабинета си с портрет на Герасимов и скрийнсейвър на компютъра, на който е изобразен Шойгу.

За разлика от него Пригожин, въпреки че може би губи статута си на президентски фаворит, явно все още е запазил своя вкус към театралното. В четвъртък той пусна нов видеоклип, за който се твърди, че го показва въоръжен с автомат в Бахмут - една от най-опасните горещи точки в Донбас в ммента. Там, където частната армия "Вагнер" вероятно е загубила десетки хиляди бойци за последната половин година, но и където вероятно ще бъде написана политическата съдба на нейния основател...

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Мирише на яхния: неназовани източници разказват пред Financial Times за Пригожин.
    Има и български вариант: една жена каза на пазара..

    Опитът с предвзети идеологеми, готварски престилки и черпаци да се прави нещо като коментар всъщност го превръща в комикс.

    Двамата автори, според мен увлечени да се надприказват, не са уловили най-същественото: "готвачът" не само създаде сериозна професионална армия, която разпространява руското влияние и в Африка, но "олигархът" се превръща в незаобиколим фактор от руския политически живот.

    Гледах вчера руска социология. Путин в момента се радва на 76% одобрение. Заради войната. Няма европейски политик и с половината от този рейтинг! Тоова трябва да говори много на разбиращите от народопсихология, че руското общество за едната година война с една ръка се е втвърдило в реакциите си.

    Фактът, че някакъв "готвач" може да се противопостави на Кремълския апарат и да го победи (защото доставките за "музикантите" тръгнаха), трябва да говори на можещите да мислят, че руското общество е напът да се сдобие с нов лидер.

    И като е ясно, че вероятно Путин няма да се канидатира за президент през 2024 г, като че ли се изяснява портрета на следващия руски президент: твърд националист, непоколебим, независим от апаратните игри. Новият Йосиф Висарионович...

    Когато преди цитирах Ото фон Бисмарк, който казва, че знае сто начина да накара руската мечка да излезе от бърлогата си, но нито един да я върне обратно, имах пред вид именно стягането на руското общество, което ще потърси твърд, решителен и побеждаващ лидер. И ще го следва до победа - както то я разбира.

    На фона на президента Пригожин (или много подобен нему) Вовата Путин ще изглежда на Запада като Волтер, но ще е късно - Рубиконът ще е преминат.
    Всъщност вече е...

    Недъгавото следване на идеологеми по FT без да се познава поне отгоре-отгоре това, което се коментира, е бръщолевене за умно-красиви идиоти!

    Не изказвайте мечката от бърлогата, глупаци!

    До МОЧА има достатъчно място да се построи и паметник на Руската армия - поредната ни Освободителка...

    Нередност?
  • 2
    nik666 avatar :-|
    Strygalldwir
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Наистина ли мислиш че с толкова много думи каза нещо смислено, или просто поредната версия на "Вие па сте мноо убави"?

    Нередност?
  • 3
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura
    • + 4

    Пригожин е просто полезен идиот, на който Путин е гласувал доверието да се заеме с по-специфични задачи. Властта му е привидна и доста елегантно контролирана. Това донякъде и обяснява защо при него свършват мунициите в ключови моменти. 😉

    Една година познати ме питат „Кога руснаците ще свалят Путин?“ и аз просто им отговарям „Няма да го свалят“. Едва наскоро се появи доста добре синтезирано обяснение за властовата структура в Русия и защо химерата за преврат в Москва е такава още от Ден 1 -

    https://nationalinterest.org/feature/false-promise-regime-change-russia-206223

    Материалът си има своите пристрастия и нюанси, но обхваща есенцията. В общи линии ситуацията в руската вътрешна политика е класическа – имат си добри ченгета и лоши. Путин идва като балансьор. Големият въпрос е колко от тях са актьори и колко наистина имат намеренията и властта да подкрепят думите си с действия. Медведев е по-скоро от първите, докато Пригожин се опитва да се класира при вторите, поне такова впечатление имам от негови интервюта. Надали ще му дадат тази роля, но Докторът много добре отбелязва, че ако все пак стане пуч и Путин си отиде, на негово място ще дойдат ястребите… и тогава сравнително „мекото“ пипане в Украйна ще ни се види детска игра.

    Още нещо, Докторе – според Левада, одобрението за Путин е 82% (83% преди обявяването на мобилизацията), като исторически по-високо е било в два други периода – веднага след войната в Грузия и след анексията на Крим. И е наравно със стойностите след Втората чеченска война:

    https://www.levada.ru/en/2022/04/11/approval-of-institutions-ratings-of-parties-and-politicians/

    Окей, Левада може и да манипулира резултатите и дори да е по-ниско да речем с 20% пункта, пак има сравнително висок рейтинг спрямо лидерите на Запада. Много хора не могат да разберат – за Русия, Украйна не е Афганистан, Сирия или Виетнам. Това е люлката на руската цивилизация и повечето руснаци осъзнават това, независимо, че в Киев мнозинството са русофоби (дори и преди 2014 г.).

    Последно, малко фактологически глупости от статията, но те са вследствие от FT, а не от редакцията:
    - Самият Пригожин беше обявил, че няма нужда да кадрира повече от затворите, което дава индикации, че не военните са забранили това, а идва от по-високото ниво. Което потвърждава и думите ми в началото.
    - Глупостта с чеченските парашутисти – макар да има спор точно коя ВДВ бригада да участва в десанта при Гостомел заподозрените са сведени до две – 11-та от Улан-Уде и 31-ва от Уляновск. Западът смята, че по-скоро е втората, но има пленници от първата. Възможно е и двете да участват, като има две вълни от въздушен десант. Чеченците на Кадиров се ползват за „разчистване“ на големи градски зони, което им е специалността. Засега се ползваха само при Мариупол. Но такива грешки са нормални, особено предвид факта, че на украинците им отне повече от половин година да спрат да обвиняват 36-та мотострелкова бригада за Буча, след като по повечето видеа се виждаше, че машини на ВДВ обстрелваха цивилни (някои въоръжени, други за съжаление без късмет) и едва преди месец-два промениха наратива на 76-та ВДВ дивизия.
    - Любопитно ми е как 155-та морска пехотна бригада е претърпява „опустошителни загуби“ след като продължава да води боеве в Угледар? Плюс факта, че звеното води боеве от самото начало на войната, включително и участва в обсадата на Мариупол. Всъщност, при първата по-голяма офанзива на Угледар (и по-точно селото Павловка под него) големи загуби претърпява 810-та морска пехотна бригада. Заради което, тя е веднага изведена и заменена от 40-та морска пехотна. Нещо, което се рева по медиите за ден-два и после се забрави.

    Лошото Докторе е, не че се изкарва руската мечка от бърлогата ѝ, а че освен нокти има и най-големия ядрен арсенал. Нещо, което при Бисмарк, Наполеон и Хитлер не е било проблем… Още по-лошото е, че много хора не си дават сметка за това.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#3] от "kuranakyumura":

    Дразнещото е, че преразказвачи на крайни англосансонски идеологеми просто се опитват да ги ашладисат в онзи им вид в БГ съзнанието!
    Тези конструкти там са предназначени за точно измерена публика - тяхната си, и са доста непригодни за въздействие в БГ. Най-малкото българинът има други психологическо-исторически нагласи.

    Затова е пълна скука, когато завее украинска пропаганда на български...

    Русия е много сложна дори за нашето поколение, което имаше контакти там, страна. Към сложните задачи няма как да има прости решения. А местните, едва отворили букварите, ни засипват с библийски откровения...
    Тъжно...

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Много е сложна, да. Около 130 милиона пияни батюшки с акордеони. Ей това е Русия. Самата сложност.

    Нередност?
Нов коментар