🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Новите тактики на руската армия бързо ще похабят военната мощ на мобилизационните сили и няма да им помогнат да противодействат ефективно на конвенционалните украински батальони и бригади.
Новите тактики на руската армия бързо ще похабят военната мощ на мобилизационните сили и няма да им помогнат да противодействат ефективно на конвенционалните украински батальони и бригади.    ©  Reuters

Войната в Украйна | Защо се бави втората инвазия на Путин

Макар и многочислена, новата руска армия от запасняци вероятно (още) е неспособна да извършва сложни офанзивни операции. Наистина голямо настъпление на Кремъл едва ли е възможно и без китайски "ленд-лийз"

Новите тактики на руската армия бързо ще похабят военната мощ на мобилизационните сили и няма да им помогнат да противодействат ефективно на конвенционалните украински батальони и бригади.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Русия не започва своята нова инвазия не само заради проблемите около мобилизацията, а и защото явно изпитва недостиг на изправна бойна техника и боеприпаси
  • В момента изключително видими са предимно руската пропаганда и психологически операции, насочени към дестабилизация на Молдова и въвличане на Беларус във войната
  • Единствената реална ескалация, до момента анонсирана от Путин, е замразяването на руското участие в договора за контрол над нападателните ядрени оръжия

Въпреки опасенията на много военно анализатори първата годишнина от руската инвазия в Украйна (по-скоро очаквано) не дойде в комплект с нова мащабна офанзива на Путин - нито по ново сухопътно направление, нито по някое от съществуващите. На 24 февруари не осъмнахме с колони танкове и бронирани бойни машини, пресичащи северните украински граници, нито с масирани авиационни бомбардировки по цялата територия на страната. Вместо това два дни по-рано руският президент се опита да убие от скука телевизионните зрители и гражданите на страната с пространна пропагандна реч, посветена по-скоро на социално-икономическите проблеми на обикновените руснаци, отколкото на бъдещите планове за провеждане на по-успешна военна офанзива срещу Киев.

В своята двучасово отегчително слово пред руския елит Путин не обяви каквато и да официална ескалация на конфликта, а просто за пореден път се опита да хвърли цялата вина за избухването му върху Запада. Той пак повтори манипулативната теза, че нахлуването всъщност е в отговор на опитите Русия да бъде унищожена и че има екзистенциална заплаха за оцеляването на руския народ. "Те са виновни за войната, а ние използваме сила, за да я спрем", каза в прав текст руският президент, отричал буквално до последния ден намерението си да нахлуе в Украйна и за седмица да превземе Киев.

Единствената ескалация, анонсирана от Путин миналия вторник, беше намерението му да замрази руското участие в договора за контрол над стратегическите нападателни оръжия, известен с абревиатурата New START. Това е последното действащо споразумение между Москва и Вашингтон, регулиращо ядрения арсенал на двете суперсили. Поредното размахване на ядрения коз от страна на Путин обаче е индикация за стратегическо безсилие и още едно доказателство, че усилията на руската конвенционална армия в Украйна явно продължават да не дават желания резултат.

Макар да няма втора инвазия в класическия смисъл на думата, през последните няколко седмици интензивността на бойните действия наистина започва да се увеличава. Това обаче по-скоро става постепенно и ескалацията е концентрирана предимно на до болка познатите места на фронта: по линията Креминна - Сватово в Северен Луганск, около печално известния Бахмут в Донецк и при Въгледар, на границата между Донбас и Запорожие. За момента се сбъдват прогнозите, че Кремъл няма да се хвърли с главата напред, рискувайки отново да затъне като при първия щурм към Киев.

Руската армия по-скоро постепенно ще увелича натиска по целия фронт с цел евентуално да намери пролука или слабо място, където да развие по-сериозно настъпление в обозримо бъдеще. Наистина сериозни действия се наблюдават основно в района на Бахмут, чието обкръжаване и евентуално превземане се разглежда от Кремъл като така нужната пропагандна победа, която в някаква степен може да върне мотивацията на армията и вярата на обикновените руснаци, че войната се развива в "правилната" посока.

"Глад" за снаряди и психологически операции

Доста вероятно е също така Русия да бави своята нова масирана инвазия, защото след година воюване започва да изпитва видим недостиг на бойна техника и боеприпаси. В този контекст е важно да се следи реториката по темата дали Китай ще склони да започне военни доставки в помощ на Путин, подобно на знаменития американски "ленд-лийз" - за европейските съюзници по време на Втората световна война и за Украйна в момента. "Като оставим настрана въпроса за смъртоносната помощ - която не вярваме, че Китай все още е предоставил, но вярваме, че обмисля - оставяйки това настрана, Пекин вече предоставя важна подкрепа на Русия, включително в контекста на нейната агресия срещу Украйна", коментира говорителят на Държавният департамент на САЩ Нед Прайс във вторник. И добави, че Китай "много ясно" е заел страната на Русия и е "всичко друго, но не и честен посредник" в усилията за постигане на мир.

Така че за момента индикации за непосредствено предстоящо ново руско нахлуване в Украйна по-скоро продължават да липсват. Изключително видими обаче продължават да са руските информационни и психологически операции, целящи да вбият клин в сътрудничеството между Киев и западните му съюзници за укрепване на украинския военен капацитет. За целта в момента Кремъл се опитва да експлоатира страха на европейските лидери от евентуално преливане на конфликта в съседни държави - най-вече в Молдова и Беларус.

В първия случай руската пропаганда се стреми да нагнетява истерия, че украинската армия се готви да организира "операция под фалшив флаг", с която да оправдае свое нахлуване в сепаратисткия регион Приднестровие. Заплахата на Путин в случая е, че каквато и да е атака срещу разположените там 1500 - 2000 руски "миротворчески сили" ще се разглежда като директно въоръжено нападение срещу Русия. Ако действително има струпване на украински сили по границата с Приднестровието, това най-вероятно е по молба на самата Молдова и в отговор на оперативната информация на западните спецслужби, че Кремъл подготвя преврат срещу правителството в Кишинев с участието на кремълските "миротворци".

Що се отнася до Беларус - преди около седмица президентът Александър Лукашенко най-накрая се престраши да каже, че официален Минск би се включил пряко във войната, но само ако страната бъде нападната от Украйна. В този контекст е интересно да се види дали евентуалната партизанска диверсия срещу руски летящ команден център А-50 "Оплот", приземен на беларуско летище, ще се използва като претекст за ескалация (все още липсва каквото и да е визуално потвърждение, че подобно нападение с дронове срещу руския самолет от типа AWACS наистина е факт).

Ако се върнем към военно-техническата страна на проблема, основната причина за все още неслучващото се масирано руско настъпление най-вероятно е, че за 4-5 месеца може би можеш да научиш запасняци на средна възраст как се удържа отбранителен рубеж, но не и да ги превърнеш в ефективен инструмент за осъществяване на офанзивни мисии. Овладяването на по-сложни тактики и стратегии, както и провеждането на координирани операции с участието по-многочислени военни формирования като бригади и дивизии изискват военно образование, желязна дисциплина и години боен опит.

Военна "реформа" по модела на "Вагнер"?

По всичко личи, че руската армия в момента се опитва да се адаптира към новата реалност на фронта и въвежда нови военни тактики, които да са адекватни на ограничените възможности на мобилизационната армия, твърдят от отбранителния мозъчен тръст Institute for the Study of War (ISW), позовавайки се на съдържанието на наскоро заловено ново руско ръководство за водене на настъпателни операции. Според анализаторите на института генералите на Путин се опитват да реорганизират силите си в по-малки тактически формирования, условно обозначени като "щурмови отряди", които са оптимизирани за превземане на укрепени позиции и черпят от опита на наемническата компания "Вагнер". Идеята явно е те да заменят вече нефункционалните по-големи "батальонни тактически групи", съставени изцяло от професионални войници, с които Путин преди година започна своята инвазия в Украйна.

На теория тези формирования би трябвало да изпълняват функциите и задачите на батальон - бойна част с размер, грубо казано, между 500 и 1000 души. На практика обаче щурмовите отряди ще са съставени само от около 6 танка, 12 бойни машини на пехотата и щурмови взводове, включващи от 12 до 15 войника всеки, което е между 2 и 3 пъти по-малко от един стандартен взвод (т.е. почти с числеността на отделение). Освен това в бойните части от новия тип ще има и взводове за артилерийска и минометна поддръжка, за разузнаване с безпилотни апарати и за медицинска евакуация. Съдейки по заловения руски документ, генералите явно се опитват да въведат опростена форма на комбинирани военни тактики, за да компенсират ефекта от критично намаляващия капацитет на професионалната армия и липсата на оборудване, както и за да могат по-лесно да интегрират мобилизирани войници в подобни части. В ръководството също така специално се отбелязва, че танковете вече не водят настъплението, а са разположени по-назад и са предназначени основно за огнева поддръжка.

"Все по-честото използване на пехотинци без превозни средства на първа линия, както и изтеглянето на бронираната техника по-назад показват, че руските военачалници приоритизират защитата на танковете пред живата сила. Това е поредното доказателство за огромните загуби на военна екипировка през първата година на войната", коментират от ISW. Анализаторите на института са убедени, че подобни тактики бързо ще похабят военната мощ и на новомобилизираната руска армия, както и че няма да противодействат ефективно на конвенционалните украински батальони и бригади. Още повече когато се изправят срещу технологично превъзхождащите ги натовски танкове Challenger, Leopard и Abrams или модерните бронирани бойни машини CV90, Bradley или Stryker Dragoon.

Щурмовите отряди може да са в състояние да постигнат известни тактически успехи заради своята простота, но вероятно бързо ще достигат предела на възможностите си заради малкия размер и използваните "изтощителни" тактики, водещи до ненужни загуби в жива сила, обобщават от ISW. И добавят, че е малко вероятно руските сили да постигнат бързи и оперативно значими пробиви с формации от този тип. Остава да видим дали украинците са способни да направят нещо подобно в контранастъпление, използвайки технологично по-съвършената западна бойна техника, която скоро ще започне да пристига на фронта.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 6
    • + 10

    Идеята за руска втора широкомащабна офанзива се роди единствено покрай обявената през октомври мобилизация и импулсивната логика подсказваше, че това ще се случи в края на зимата. Но военната такава подсказа още в началото на януари, че това няма да стане, поне не до лятото. И всеки който поне малко разбира и следи нещата обективно си е спал спокойно на 24 февруари.
    За да вкараш 318 хил. нови/стари войници на бойното поле ти трябват четири индикатора:
    1. Обучението им
    2. Екипирането им
    3. Интегрирането им в C3I веригата
    4. Първоначалното им развръщане в близост до фронта
    Само процесът от 1 е приключен напълно към момента. За екипирането - това е процес, който трудно се проследява и може да се оцени едва след като войските влязат в пълномащабен бой. Имаме частично развръщане в рамките на окупираните територии, но то предполага повече към това което се случва - "загряване на фронта" по почти цялата му продължителност с цел изтощение на украинците.
    По-интересна е точка 3, защото около падането на Соледар, Путин подписа указ за новата структура на въоръжените сили на Русия. Тя включва създаването на 5 изцяло нови дивизии и трансформирането на 7 съществуващи бригади в дивизии. Именно това е споменатата интеграция на мобилизираните в C3I веригата. Когато тези нови бойни части започнат да никнат в или около Украйна тогава ще може да говорим за нова инвазия. За момента има частично потвърждение, че процесът е завършен само за една ВДВ бригада, която е трансформирана в дивизия.
    И още нещо - меката пролет стартира калния сезон по-рано, което също беше очаквано. Пълномащабната офанзива ще разчита на блицкриг операции, които в тези условия е невъзможно. Това пък поставя под въпрос готвената украинска офанзива, като именно тя ще е определяща и за датата на руската. Но това няма да го кажат без/мозъчните тръстове като ISW, чиято роля всъщност е идентична с това което пише в статията - да водят борба на информационния фронт. За което и процесът в това отношение е двустранен.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 18
    • + 10

    Никъде в руската нова история няма военни кампании, мотивирани от годишнини. Това си беше измислица на англосакс пропагандата, която без нужното побългаряване се ашладисва. Сега, когато се видя, че такова животно нема, започват да се търсят обяснения.

    Битката на пропагандния фронт се изчерпва с безкрайна ангажираност на съзнанието на населението с измислици и внушения и когато те - естествено - не се случат: от втора вълна пропагандни мотивировки: старци събират, снаряди нямат, танковете са ръждясали, Путин е умрял и актьор от Большой го играе и пр. щуротии.

    Що се отнася до събитията по фронтовете - в малки локални сражения като в Соледар и Артьомовск агресорите (и професионалната армия на готвача...) премазват отбраняващите се. Според МОСАД е парадоксално, но жертвите при защитниците са в пъти повече, отколкото дават атакуващите. Което трябва да говори, че се осъществява стратегията да се обезкървява противника.

    Отвратително е, че никой от реалните инициатори на тази касапница, чиито старт бе даден с преврата през 2014 г., не продумва за мир!
    Не съм възприемал сериозно флазата, че войната ще се води до последния украинец, но тя става све по-реална...

    Нередност?
  • 3
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 10
    • + 17

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Можеш ли да си признаеш, че си в гъза правен? Комунистически бацил жалък, ти и оня дебила Scuby сте част от най-простите комунистически ботове, които интернет е виждал последните години.

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-@
    masay
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#3] от "Паразитко":

    Не те ли е срам?

    Нередност?
  • 5
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 10
    • + 4

    До коментар [#4] от "masay":

    От какво да ме е срам бе, сбърканяк?

    Нередност?
  • 6
    khmerrouge avatar :-|
    khmerrouge

    да опитат тактиката на ИСИЛ от 2015-2017 - инфилтрация в градовете, масово коли бомби на атентатори шахиди и тотален ступор за врага.

    Нередност?
  • 7
    kuranakyumura avatar :-@
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 4

    Окей, като изключим оковадния редакционен трол (при положение, че не е баннат, а има дълга история на обиждане си има протекции "отгоре"), да се върнем адекватно на темата.
    Руската офанзива може да я наречем "Офанзивата на Шрьодингер", както е описано по идеален начин тук:
    https://bigserge.substack.com/p/russo-ukrainian-war-schrodingers
    Обяснено подробно и аргументирано. Включително и за проблемите с БТГ-та на руснаците. Далеч по-кадърно от фантазиите на извънбрачното дете на Виктория "Fuck EU" Нюланд - безмозъчният тръст ISW, които ни карат да повярваме, че руските командири зарязват цялата военна теория и ще карат на "щурмови отряди", които реално са нормални батальони и "щурмови взводове", които реално са класически отделения.
    Който търси - намира, който иска да чете - чете.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 7

    Позорът на Капитал е не, че толерира брутални простаци във форума си, а че чрез толерирането им прави от това норма на противопоставяне в обществото.
    Целта на газетата е да цепи и противопоставя едни българи на други.
    Което никога не свършва безнаказано - отворете си учебниците.

    Миличък Капитал, тези същите лумпени, които моделираш сега, след време ще са готови (под друг диктат) да хвърлят коктейли Молотов в прозорците на Иван Вазов 20.
    Защото безмозъчните си остават безмозъчни и изключително податливи на въздействие. Без значение кой е баща им.
    Написаното слово остава. Подписите - също.
    Мислете.

    Нередност?
  • 9
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#7] от "kuranakyumura":

    Дебил жалък като ми цитираш писанията на някаква гнусна комунистическа пачавра която си направила блог зад океана искаш да покажеш колко е компетентна руските селяци в Украйна ли? Ние много добре виждаме как елегантно умират навсякъде в Украйна. Та същия пасквил може всеки да се запознае с първата статия на авторчето в което още там споменава как вярва предано на комунистическия боклук генерал макгрегър платен дебил от Кремъл, така че кремълски трол не ми се прави на компетентен точно с такива смешни писания.

    Нередност?
  • 10
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#9] от "Паразитко":

    Хехе и нито един аргумент за това какво е написано в анализа. Обичам интелектуалните спорове. Но нека видим откъде са "анализирали" ISW, които са съставени от "правилните" генерали и военни експерти - https://understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-february-27-2023

    О, те дори и не са анализирали, което потвърждава определението им за безмозъчен тръст, като са копирали 1:1 информацията от серия туитове: https://twitter.com/Tatarigami_UA/status/1629722073487613953

    Какво имаме в тях - две странички от предполагаемия пленен "полеви наръчник". В едната е показано развръщане на механизиран взвод, който е подсилен с допълнителна огнева сила (в случая буксируеми оръдия Д-30 и/или минохвъргачка и/или АГС) и това съединение е определено като "щурмово". Към него добавяме втората страничка, в която вече се говори за подсилена РБГ - Ротна боева група, която е определена като "щурмова".

    С това се изчерпва автентичната информация, която е последвана от серия туитове, в които на Paint някой се е упражнявал да сглоби по-голяма картинка и да дялка как БТГ-та са заменени от ЩТГ-та. Вляво на снимката на втората страничка е упомонат потенциалният източник "Специфични съображения за извършването на военни операции в градска и горска среда като щурмови съединения (роти, взводове)". Това показва, че това най-вероятно е наръчник за изграждането на ad-hoc съединения при атакуване на градски и горски участъци, което не означава пълномащабно преструктуриране на целите въоръжени сили.

    Но добре, дай да влезем в сферата на хипотезите и да приемем разсъжденията на украинския Twitter потребител (пише си го в описанието си), които не са подкрепени със снимков материал на руски документи. Описва се съставянето на щурмови роти, които комбинират 1 танк (доста нетипично), 1 механизиран взвод и 6 отделения по поддръжка. 3 от 6 отделения по поддръжка са разпределени в 2 от 4 отделения на механизирания взвод и са наречени щурмови взвод.

    Пълен миш-маш. Ако руснаците правят нещо подобно, то ще бъде БТГ, но умалено като мащаби. Нещо, което руснаците имат вече го споменах - РТГ, съставено от отделни взводове вместо от роти. За разлика от БТГ-то, РТГ-то не се ползва толкова масово и повече е ситуационно, както и предполага потенциалния документ. И ако има недостиг на бронирана техника, то структурата ще налага добавянето на взводове от лека пехота, което не е засегнато в туитовете. Ай - със здраве и вече ми е ясно, че няма да те баннат ;)

    Нередност?
Нов коментар