🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Криза във веригата за доставки на боеприпаси в Европа

Войната в Украйна е изпитание в надпреварата за превъоръжаване

Нуждата от огромни инвестиции доведе и до призиви за промяна в начина, по който правителствата възлагат обществени поръчки, като ръководителите твърдят, че се нуждаят от по-дългосрочни договори.
Нуждата от огромни инвестиции доведе и до призиви за промяна в начина, по който правителствата възлагат обществени поръчки, като ръководителите твърдят, че се нуждаят от по-дългосрочни договори.
Нуждата от огромни инвестиции доведе и до призиви за промяна в начина, по който правителствата възлагат обществени поръчки, като ръководителите твърдят, че се нуждаят от по-дългосрочни договори.    ©  Reuters
Нуждата от огромни инвестиции доведе и до призиви за промяна в начина, по който правителствата възлагат обществени поръчки, като ръководителите твърдят, че се нуждаят от по-дългосрочни договори.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Комплекс от фактори спъват усилията за увеличаване на производството.
  • Кризата накара компаниите да работят в по-тясно сътрудничество със своите доставчици.
  • Отбранителната промишленост се нуждае от по-дългосрочни договори, за да може да оправдае нужните сега големи инвестиции.

Битката на Украйна срещу Русия води до безпрецедентно потребление на боеприпаси, като страната изстрелва повече от 5000 артилерийски снаряда всеки ден - толкова, колкото по-малка европейска държава поръчва за цяла година в мирно време. Военните действия създават криза във веригата за доставки в Европа, тъй като компаниите от отбранителния сектор се борят да увеличат производството си, за да попълнят националните запаси, както и да поддържат доставките за Украйна. Година след нахлуването на Русия темпото на търсене на боеприпаси и взривни вещества се превръща в изпитание за промишления производствен капацитет на Европа в надпреварата за превъоръжаване.

"Това е война за промишлен капацитет", казва пред Financial Times Мортен Брандтцег, главен изпълнителен директор на норвежката компания Nammo, която произвежда боеприпаси и оръжия за стрелба от рамо. По негови оценки Украйна е изстрелвала около 5000-6000 артилерийски снаряда на ден, което е сходно с годишните поръчки на по-малка европейска държава преди войната.

Натискът върху производителите нараства и заради продължаващите затруднения във веригата за доставки в резултат на пандемията от коронавирус, липсата на производствен капацитет и недостига на важни суровини за някои взривни вещества. Всички тези фактори спъват усилията за увеличаване на производството.

Нужда от повече инвестиции

От Nammo твърдят, че мащабът на инвестициите за осигуряване на търсенето поставя "огромно напрежение върху финансовото състояние на иначе здравата отбранителна компания". Брандтцег обяснява, че някои компоненти са толкова търсени, че срокът им за доставка се е увеличил от месеци на години. Това е довело до конкуренция за снабдяване с материали - от химикали за експлозиви до метали и пластмаси за взриватели и артилерийски гилзи. Повечето компании са увеличили смените на работа в очакване на по-големи поръчки от правителствата и наемат повече хора - още едно предизвикателство от началото на пандемията.

Ив Трейсак, заместник-изпълнителен директор на компанията за военни експлозиви Eurenco, заяви, че тя се стреми да увеличи производствения си капацитет, за да отговори на по-голямото търсене от клиенти, сред които са германската Rheinmetall и британската BAE Systems.

Година след нахлуването на Русия темпото на търсене на боеприпаси и взривни вещества се превръща в изпитание за промишления производствен капацитет на Европа в надпреварата за превъоръжаване.

Едно от предизвикателствата е снабдяването с азотна киселина, която компанията използва в малки количества за производството на експлозиви, но която е и ключова съставка в това на торове. Тъй като в някои части на Европа производството на торове е намалено поради високата цена на енергията, доставките на азотна киселина "трябва да бъдат осигурени от нашите доставчици", казва Трейсак. Eurenco работи за това "да разполага с допълнителни източници на критични суровини".

Rheinmetall, най-голямата германска отбранителна компания, обяви миналия месец, че ще построи нов завод за взривни вещества в Унгария в съвместно предприятие с държавата, за да се справи с недостига. Взривните вещества, които ще се произвеждат в него, ще се използват за артилерийски, танкови и минохвъргачни боеприпаси. Компанията също така е възобновила работата на изведените от експлоатация съоръжения за производство на боеприпаси, съобщава Financial Times, и е "закупила големи запаси от важни материали".

Мик Орд, главен изпълнителен директор на британската компания Chemring, която доставя редица експлозиви и горива на компании от военно-промишления комплекс, заяви, че някои клиенти са попитали дали е възможно "да се увеличи производството [на определени материали] със 100-200 %". Според Орд "много от предизвикателствата пред веригата за доставки след пандемията започват да намаляват". "По-голямото предизвикателство е, че нашият капацитет е бил съобразен според търсенето на клиентите и индустрията досега е била управлявана по този начин".

Бързането за превъоръжаване и перспективата войната в Украйна да продължи предизвикаха дебати за необходимостта от обединяване на покупките в ЕС, въпреки отделните промишлени бази.

Според него, за да се увеличи значително производството, са необходими време и инвестиции в нови заводи. "Това са доста капиталоемки проекти, чието изграждане и въвеждане в експлоатация отнема няколко години. Това не е веригата за доставки, при която можеш просто да натиснеш копчето".

Криза и за материали

Базираната в Обединеното кралство компания Denroy, която произвежда гилзи за снаряди и други компоненти за редица отбранителни компании, се възползва от предварителните поръчки на някои материали, като полимери и композитни материали. Предизвикателството, казва главният изпълнителен директор Кевин Макнами, е "не толкова нашият капацитет, колкото сроковете за доставка на някои от материалите, които са много дълги - за някои специализирани материали срокът за доставка може да бъде шест месеца".

Кризата накара компаниите да работят в по-тясно сътрудничество със своите доставчици, както и с тези, които са по-надолу по веригата. Няколко ръководители от индустрията заявяват, че отделят повече време, за да се уверят ежедневно, че отделните доставчици са в състояние да доставят договорените количества.

Нуждата от огромни инвестиции доведе и до призиви за промяна в начина, по който правителствата възлагат обществени поръчки, като ръководителите твърдят, че се нуждаят от по-дългосрочни договори.

Nammo, която е съсобственост на правителствата на Норвегия и Финландия, обикновено получава годишни договори от държавни клиенти. Компанията започна да инвестира в началото на миналата година и успя да отговори на търсенето. Въпреки това Брандтцег заяви, че мащабът на инвестициите е такъв, че те представляват "огромно напрежение за финансовото състояние на иначе здравата отбранителна компания".

През 2022 г. инвестициите за компанията са били "повече от три пъти по-високи, отколкото през предходната година". Според него отбранителната промишленост се нуждае от многогодишни договори, "за да може да понесе тези огромни инвестиции".

В Обединеното кралство BAE Systems от месеци води разговори с Министерството на отбраната за увеличаване на производството на редица боеприпаси. Компанията е основният доставчик за британските въоръжени сили и през януари започна изпълнението на нов 15-годишен договор за доставка, но все още чака официално споразумение, което да обхване допълнителното производство, изисквано от Украйна.

Лий Смъртвейт, програмен директор за боеприпаси в BAE, заяви, че компанията вече е увеличила броя на смените в заводите си, в допълнение към наемането на временни работници, както за да отговори на изискванията на новия договор, така и в очакване на повече работа. Трите основни завода за боеприпаси на компанията обикновено работят на две до три смени по 24 часа в денонощието, пет дни в седмицата.

Възможни общи покупки на оръжие в ЕС

Бързането за превъоръжаване и перспективата войната в Украйна да продължи предизвикаха дебати за необходимостта от обединяване на покупките в ЕС, въпреки отделните промишлени бази. Държавите от съюза търсят сътрудничество и с по-далечни страни, като в края на миналия месец Франция обяви, че ще работи с Австралия за съвместно производство и изпращане на няколко хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди за Украйна. Производството на снарядите ще се ръководи от френската компания Nexter.

"Никога няма да има само един завод за горива в Европа, но ако някога е било нужно да кажем, че трябва да си сътрудничим по отношение на боеприпасите, то това е сега", каза Франсис Туза, редактор на Defence Analysis, като посочи неотдавнашната реч на френския президент Еманюел Макрон, в която той разкри, че броят на снарядите, произвеждани във Франция всяка година, съответства на една седмица снаряди, изпращани от Русия в Украйна. Би могло да се постигне споразумение за общо закупуване на оръжия, като например боеприпаси или взривни вещества, добавя той.

Работата по този въпрос е в ход. Европейската агенция по отбрана, създадена през 2004 г., е част от усилията на ЕС от края на миналата година да проучи заедно с компаниите в сектора как държавите членки могат да координират снабдяването с някои важни съоръжения, включително боеприпаси.

"Беше ясно, че за редица мощности има спешна нужда", заявява Питер Таал, ръководител на отдела за промишленост, стратегия и европейски политики на ЕАО. Напредъкът обаче ще отнеме време, като добавя, че "между държавите-членки винаги са необходими много разговори".

Тревор Тейлър от Кралския институт на обединените служби смята, че мащабът е от значение в отбранителното производство и функционалната необходимост европейците (включително британците) да работят заедно е много ясна. Но предупреждава, че "политическите пречки пред такова сътрудничество са значителни: уреждането на въпроса кой за какво ще плаща ще бъде предизвикателство".

Все още няма коментари
Нов коментар