🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руските частни армии могат да се превърнат в заплаха за Путин

Делегираната употреба на сила на недържавни структури дава на собствениците им да вкусят от властта и да се превърнат в съперници на режима

Криминалното насилие сега е толерирано и става институционализирано в Русия
Криминалното насилие сега е толерирано и става институционализирано в Русия
Криминалното насилие сега е толерирано и става институционализирано в Русия
Криминалното насилие сега е толерирано и става институционализирано в Русия
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Саманта де Бендърн, анализатор в програмата "Русия и Евразия" на аналитичния институт Chatham House, в анализ за в. Guardian

Възходът на Евгений Пригожин - руски олигарх, довереник на Путин и ръководител на частната военна компания "Вагнер", е знак за ерозията на върховенството на закона в Русия. Той показва, че държавата е склонна да толерира крайното и безотчетно насилие, което да служи на интересите й. Това обаче в крайна сметка може да се превърне в заплаха за самия режим.

През 2014 г. Пригожин става съосновател на "Вагнер" заедно с бивши руски военни и оттогава се превръща в ключов играч в руската война в Украйна. През последните няколко месеца дори иззе дейности, които обикновено са запазени за висши правителствени представители или за президента. И все пак той няма официални законови функции нито в правителството, нито в армията, а групата "Вагнер" де юре е незаконна, тъй като частните военни компании са забранени в Русия.

Когато Пригожин започна да вербува руски затворници за войници през 2022 г., предлагайки им опрощаване на присъдата в замяна на шест месеца военна служба в Украйна, руските депутати не успяха да обяснят какво законово основание имат действията му. Според правилата в страната само президентът може да помилва осъдени престъпници. И все пак в края на януари, когато първата партида войници от "Вагнер" с присъди се върнаха в обществото като свободни хора, говорителят на Кремъл заяви, че помилването е било напълно законно.

Други руски частни армии, изпратени в Украйна, също са във възход.

Мнозина смятат, че лидерството в Москва позволява на Пригожин да се движи по ръба на закона, за да може да си измие ръцете, ако действията на "Вагнер" станат прекалено брутални. Но самият Пригожин демонстрира, че едва ли би приел напълно подчинена роля. Той открито критикува държавни представители, дори висшестоящи генерали. Изненадващо наскоро обяви, че вече не вербува затворници. Казваq че вече има достатъчно войници, но някои виждат знак, че министерството на отбраната се опитва да му подреже крилата.

Дори преди миналогодишната инвазия в Украйна репутацията на "Вагнер" беше свързана информация за убийства, изнасилвания и крайно насилие. Когато държавата открито приема, че вече не държи монопола върху употребата на сила, това изпраща едно от двете послания - или държавата и криминалното насилие са се слели в едно, или Москва вече не държи контрола над ситуацията.

Ситуацията може да стане неуправляема в деня, в който режимът покаже признаци на слабост.

Други частни армии също са във възход. Частната армия на министъра на отбранатаСергей Шойгу - "Патриот", действа в Украйна от 2014 г. насам, а частната армия на олигарха ГенадийТимченко - "Редут", първоначално създадена, за да охранява неговите газови находища, също присъства в Украйна. Същото се отнася и за армията на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Освен това на 7 февруари от "Газпром" обявиха, че също създават своя частна военна компания.

"Вагнер" остава най-открояващата се в Украйна и единствената, ръководена от човек, който се държи все повече като някой, който търси реално политическо влияние. Разговарях с бивш кадър на КГБ и с руски олигарх, които заявиха, че Пригожин преднамерено е представян като плашило на руската общественост, която би искала смяна на режима. Предупреждението е ясно: ако Путин си отиде, нещата могат да се влошат.

Дали Пригожин е марионетка, чиито конци могат да бъдат прерязани по заповед на Путин, не е толкова важно. Криминалното насилие сега е толерирано и става институционализирано в Русия. Засега изглежда, че Путин все още държи нещата под контрол. Но делегирайки употребата на сила на недържавен играч, той му дава да вкуси от властта. И това може да стане неуправляемо в деня, в който режимът покаже признаци на слабост.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Обвиненият в САЩ 49-годишен българин Милан Димитров, арестуван в Гърция, жена му Мариана Гаргова, както и баща му Димитър Димитров са обвинени през 2020 година от федерален съд в #САЩ за нарушаване на американските #санкции срещу #Русия. С българите в САЩ е обвинен и руснакът Иляс Харресович Сабиров - собственик на имот във Варна и учредител на санкционираните руски компании „Космос Комплект” и „Совтест Комп”. #USAsanctions #EUsanctions #Russia
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161367596981189

    Нередност?
Нов коментар