🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Засега загубата на Соледар не е от стратегическо значение, но през следващите седмици тя може да създаде потенциална заплаха за евентуално оперативно обкръжаване на Бахмут
Засега загубата на Соледар не е от стратегическо значение, но през следващите седмици тя може да създаде потенциална заплаха за евентуално оперативно обкръжаване на Бахмут    ©  Reuters

Войната | Затишие пред буря в Украйна

Завземането на Соледар е прелюдия към следващата остра фаза от инвазията на Путин

Засега загубата на Соледар не е от стратегическо значение, но през следващите седмици тя може да създаде потенциална заплаха за евентуално оперативно обкръжаване на Бахмут    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Водоразделната за европейската сигурност 2023 г. не започна добре за Украйна. Под натиска на изненадващо масирана руска офанзива украинската армия беше принудена да се изтегли от Соледар - малко миньорско градче в Донецка област. Макар да не играе важна роля за хода на войната и дори за офанзивата в Донбас, отстъплението със сигурност ще има психологически ефект за украинците, защото слага точка на повече от три месеца последователни успехи за силите на Володимир Зеленски. Засега загубата не е от стратегическо значение за Киев, но през следващите седмици тя може да създаде потенциална заплаха за евентуално оперативно обкръжаване на Бахмут - знаковия регионален център в Донецк, битката за който от месеци е сериозен имиджов проблем за руския президент Путин и неговия фаворит Евгений Пригожин в стремежа им за пълно завладяване на Донбас и за утвърждаването на частната военна компания "Вагнер" като алтернатива на редовната руска армия.

Макар да не води до срив на отбранителната линия в Донбас, падането на Соледар е проблем за Украйна, защото прекъсва дългата поредица от победи, започваща от края на лятото с отвоюването на Балаклея и Изюм в Харковска област. При по-негативен сценарий отстъплението може да е индикатор за все по-натрупваща се умора на украинските сили. През последните два месеца армията на Киев не успя да затвърди успешната си серия с нов пробив - при Кремина и Сватово в Луганскска област или на Запорожкия фронт с евентуално излизане на азовското крайбрежие и прекъсване на руския сухопътен коридор към Крим. По всичко личи, че липсата на достатъчно бронирана бойна техника в комбинация с настъпващата зима действително са вързали ръцете на украинските генерали, които не са успели да се възползват от дезорганизацията и деморализацията на окупационните войски.

На седмици от втората руска инвазия

За жалост вече се приближаваме към точката във времето, в която ще започнем да виждаме на фронта първите свежи "запасни" формирования, изцяло сглобени на база на есенната военна мобилизация. В края на септември руският президент Путин призова с декрет около 300 хил. отслужили руски мъже в редовете на въоръжените сили. Според украинското военно разузнаване и Генералния щаб на страната съвсем скоро ще станем свидетели на нова масирана руска офанзива - най-рано в края на януари и най-късно в началото на пролетта. Това, което още не е ясно, е направлението на основния удар.

Така че само след седмица ще се отвори времевият прозорец за очакваното руско настъпление, а тактическата победа в Соледар в комбинация с масирана кремълска пропаганда създава идеални условия плановете на Путин да бъдат приведени в действие. В сряда по време на своя реч в Санкт Петербург руският президент отново демонстрира непоколебима увереност в успешния изход на своята военна авантюра. Показателно е също, че преди седмица Путин назначи за ръководител на т.нар. "специална военна операция" самия началник на Генералния щаб ген. Валери Герасимов, т.е. най-висшият руски военен лично поема кампанията "на ръчно управление". Последното най-вероятно означава, че трябва да се готвим за нещо ново и мащабно на украинския фронт.

Поведението на западните съюзници на Киев също е косвен индикатор, че предупрежденията за непосредствено предстояща масирана атака не са преувеличени и параноични. Очакванията са руският президент Путин скоро да обяви нов кръг на военната мобилизация или да продължи да провежда скрита такава отвъд бройката от 300 хил. души. През седмицата стана ясно, че неговият предишен указ за свикване на запасняци няма заключителна дата, все още действа и може да послужи като основание за призоваване на още отслужили руснаци под бойните знамена. "Те (Русия) все още са много силни и се страхуваме, че се готвят за нова офанзива след няколко месеца. Така че е изключително важно да изпратим допълнителна подкрепа на Украйна, по-специално модерни танкове и модерни ракети", коментира в сряда полският президент Анджей Дуда по време на Международния икономически форум в Давос.

Бронирани машини, танкове и още нещо...

Затова през последните дни Западът видимо се разбърза в сферата на военната помощ - не само обещавайки стотици леки бронетранспортьори и системи за противовъздушна отбрана (САЩ, Германия, а вече и Нидерландия се ангажираха да изпратят по един зенитен дивизион от системите Patriot), но и с офанзивни бойни машини на пехотата Marder и М2 Bradley, френски леки колесни танкове AMX-10RC, тежки британски бойни танкове Challenger 2, най-вероятно и германски Leopard 2. Последните са в арсенала на 13 натовски армии, но могат да бъдат изпратени само с разрешението на Германия, която, дори да не се включи директно със своя бойна техника, почти сигурно ще склони поне да не пречи да други да изпратят своя.

За момента германският канцлер Олаф Шолц продължава да се изплъзва от директен отговор как ще действа по казуса с даряването или реекспорта на Leopard 2 за Украйна, като най-конкретният отговор е, че това може да се случи, ако и САЩ предоставят едновременно свои танкове. Скоро неясната му позиция най-вероятно ще се промени. Косвен индикатор за това е оставката на неубедителния военен министър на федералната република Кристина Ламбрехт, по време на чийто мандат военната помощ за Киев биваше или отказвана, или дълго забавяна. "Това е ключов момент във войната и е нужно значително увеличаване на подкрепата за Украйна", обобщи ситуацията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Давос в сряда, само два дни преди знаковата среща в американската военна база "Рамщайн" в Германия, където казусът с натовските танкове за Киев ще е тема номер едно.

Въпреки всички забавяния и спънки очакванията на западните отбранителни анализатори са, че през следващите 1-2 месеца Киев ще сглоби поне три нови "натовски" тежки механизирани бригади, които да могат да бъдат използвани за настъпление и поне частично отвоюване на окупираните от Путин украински територии. Важният детайл в случая е, че западните танкове са оборудвани с по-далекобойни оръдия, което може да изиграе решаваща роля в битките по равнинните и сравнително открити терени на Донбас.

Къде (може би) ще удари Путин

В момeнта едва ли има човек, който би дръзнал категорично да прогнозира как ще се развие войната оттук нататък. Според авторитетния щатски отбранителен тинк-танк Institute for the Study of War (ISW) обаче в общи линии могат да се очертаят три варианта за хода да кампанията през следващите няколко месеца до половин година.

Най-опасният курс на събитията, който според анализаторите е и най-малко вероятен, предполага повторение на руската офанзива срещу Северна Украйна от територията на Беларус. При него може да се стигне до втора атака срещу столицата Киев или настъпление към западната част на страната, която играе ролята на логистичен тил и откъдето минава голямата част от западната военно-техническа помощ. Към момента институтът приема като "ниска" вероятността за подобен сценарий независимо от провежданите в момента съвместни руско-беларуски военни учения.

"Въпреки това Кремъл създава гъвкавост на планирането и вероятно ще разшири военното присъствие на Русия в Беларус в периода на подготовка за планираните през септември 2023 г. големи учения (които евентуално биха могли да подпомогнат бойна операция)", коментират от ISW. Става дума за военните маневри "Запад 2023" и "Съюзен щит 2023". Според американските анализатори продължава да няма доказателства, че руските сили в Беларус са изградили структурите за командване и контрол, необходими за изпращането на оперативна ударна група срещу Украйна.

По-вероятен сценарий според ISW е голямо руско настъпление в Луганска област. От института отбелязват, че пълното завземане на Донецк и Луганск е най-постижимата цел за Кремъл, тъй като двата региона граничат с Русия и логистичната поддръжка на армията тук ще е най-лесна. Освен това първите подкрепления от руски запасняци бяха изпратени в Луганск още през 2022 г., което прави областта най-логична цел на бъдеща офанзивна операция.

За сметка на това вероятността за ново настъпление на Кремъл в Херсон и Запорожие е по-ниска, смятат от щатския тинк-танк. И в двете области окупационните сили са изградили обширни минни полета, което предполага приоритизиране на отбранителните действия пред настъплението. Отделно от това част от фронтовата линия минава по протежението на огромната река Днепър, която е изключително трудна за прекосяване, особено през зимния сезон.

При втория по-вероятен вариант Русия ще предпочете да остане в отбрана и ще опита да се възползва от слабостите на евентуална украинска контраофанзива. От ISW отбелязват, че в края на 2022 г. силите на Кремъл са изградили обширна мрежа от фортификационни съоръжения в Луганска област, както и в граничните руски региони Белгород и Курск.

Допускането е, че армията на Путин може да се опита да спре евентуалната украинска контраофанзива, която се подготвя за 2023 г., както и да лиши Киев от инициатива в конфликта, като унищожи голяма част от механизираните му бойни части. При подобно развитие на войната Кремъл впоследствие може да развие свое контранастъпление, при което да се възползва от изтощените и дезорганизирани войскови формирования на противника.

Последните два варианта за най-вероятно руско поведение не се изключват взаимно, обобщават от ISW. На практика Русия едновременно може да се подготвя за мащабна офанзивна операция, за заблуждаващи маневри, предхождащи настъпление на друго място, или за отбиване на контранастъпление и ново нахлуване, след като евентуалната мащабна атака на Украйна бъде спряна.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 4

    Проблем - според мен - на местната пропаганда е, че повтаря1:1 конструктите на чуждата пропаганда. Която обаче е предназначена за други народи с друга историческа съдба и друг културологичен и цивилизационен профил.
    Горе-долу същото е да предложиш пача на евреин...

    Бекграундът на този автор по темата изобилстваше с ураджийски оптимизъм, от който вече нищо не е останало. Това стъпка към реализъм ли е?
    Или се очаква римейка с 13 танка леопард с черен кръст в Украйна 80 години по-късно да направят newГудерианово чудо? Тцъ! Просто ще дадат безбрежен простор на руската пропаганда да напомни какво оставиха след себе си германците тогава и да даде началото на поредната Отечествена война.
    Няма неспечелена руска Отечествена война. И нека да не докарваме пак руснаците на Дунава. Знаем какво се случва веднага след това, нали?

    Слаби са пропагандните силици на тези, които го правят за отечеството си, а за 30...

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 2

    ...НЕ за отечеството си, а за 30 сребърника

    Нередност?
  • 3
    dyy avatar :-|
    dyy
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#2] от "D.r D":

    И как мислите ще стигнат руските сили на Дунава? С новите Армати? Ще се възродят като Феникс безкрайни красноармейски дивизии и ще пометат не само Киев, но и страните от Централна и Източна Европа?

    Нередност?
  • 4
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#3] от "dyy":

    Ами в google има пригледни географски карти... Ако въпросът ви е откъде ще минат, де...

    Миналата седмица седнах в Народната - канех се отдавна, - за да изчета какво пише в българската преса от лятото и есента на 1942 г за Сталинград. Представа си нямате колко еднотипно със сегашното тукашно писане е! А е било само 2-3 месеца преди пречупването на войната, когато неидиот е би трябвало да може да усети нещата.
    Просто е потресаваща цикличността на самоизмамата и цикличността на последствията!
    Познаването на психологията и националните й особености определено помага.
    Русомразът Ото фон Бисмарк има една проверена исторически фраза: "Знам 100 начина да изкарам руската мечка от бърлогата й, но нито един да я върна обратно".
    При първия случай меца стигна зо Париж, където все още има мост Император Александър I, и "бистро" от "быстро!", както викали от конете си казаците на мудните кръчмари, които най-сетне изнесли буретата на улиците, за да не ги карат да чакат, при втория - нищо не остана от нашия съюзник и брат - Хилядолетния Райх.

    Правят се отново кански усилия меца да бъде изкарана от леговището си и да тръгне да гони, подсещайки я, че явно й трябва ареал за сигурност, демек възстановяване на даденостите след Втората.

    Народната библиотека!
    Идете и четете, моля.

    Нередност?
  • 5
    dyy avatar :-|
    dyy
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#4] от "D.r D":
    Паралелите с Александър I и Сталин не са съпоставими към сегашната война. Наполеон е бил сам срещу няколко коалиции от европейски държави, начело с Прусия, Австрия, Русия и Англия, Хитлер е бил срещу целия свят. И в двата случая Русия е спечелила, защото е имала съюзници.

    Нередност?
  • 6
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • - 1
    • + 3

    "На практика Русия едновременно може да се подготвя за мащабна офанзивна операция, за заблуждаващи маневри, предхождащи настъпление на друго място, или за отбиване на контранастъпление и ново нахлуване, след като евентуалната мащабна атака на Украйна бъде спряна."

    Страшно обобщение на мозъчния тръст! Нещо като нищо.
    Ама пък е казано с финес, да си помисли човек колко акъл имат в тинктанка.

    Нередност?
  • 7
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#5] от "dyy":

    Ролята на съюзниците е сериозно и системно надценявана. Вторият фронт в Европа е открит през юни'44, когато изходът от войната е бил ясен.
    В общи линии ролята на съюзниците е като на помагачите в гасенето на пожара - носят вода, храна и т.н, но в огъня влизат пожарникарите.

    И още нещо относно съюзниците:
    - съюзниците от НАТО имаха 20 годишна мисия в Афганистан. Знаем как завърши.
    - съюзниците се опитаха да отстранят Асад, знаем и там какво се случи и кой се намеси, за да осуети съюзническите планове.

    Нередност?
  • 8
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 3

    Видимо не познавате историята.
    Да, срещу Наполеон от 1792 до 1815 има сформирани 7 коалиции. Тъкмо във врмето на Отечествената война 1812 такава няма. Т.е. Руската империя сама разгромява Великата армия на територията си.
    Петата антинаполеонова коалиция - 1806 г (Англия,Австрия) завършва с френската победа при Ваграм и Шонбрунския мир през 1806 г. Дори тогава Русия (косвено) е на страната на Наполеон...
    Шестата антинаполеонова коалиция 1813-1814 г (Русия, Прусия+Англия,Австрия,Швеция) се формира СЛЕД като руската армия е преминала западната граница. Завършва в превземането на Париж.

    Във втората Отечествена война 1941-1945 г срещу СССР освен повече от 200 дивизии на Райха на Изт фронт има две румънски армии и по една италианска и една унгарска. Колцина от тях се връщат е друга тема. Част от италианския флот е в Черно море. Има украински (УПА и Галиция), испанска (Синята), френска, белгийска, босненска SS и пр. дивизии.
    Цяла Европа произвежда оръжие за Райха. 1/3 от механик-водачите на германските танкове са чехи - просто танковете са произведени в заводите на Шкода в Чехия... Последните защитници на Райхстага са ...французи от SS дивизията си, не германци .

    Някаква прилика със съвременните събития откривате ли?

    Нередност?
Нов коментар