🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Путин призова руските олигарси да инвестират в местната икономика

Според президента е време патриотизмът да бъде поставен над печалбите

Въпреки оптимистичните изказвания на Путин, достоверността на икономическите резултати на Русия изглежда съмнителна.
Въпреки оптимистичните изказвания на Путин, достоверността на икономическите резултати на Русия изглежда съмнителна.
Въпреки оптимистичните изказвания на Путин, достоверността на икономическите резултати на Русия изглежда съмнителна.    ©  Reuters
Въпреки оптимистичните изказвания на Путин, достоверността на икономическите резултати на Русия изглежда съмнителна.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Компаниите ще бъдат обложени с данък върху свръхпечалбите
  • Той ще влезе в сила от 2024 г., но финансовото министерство очаква компаниите да направят плащания и тази година
  • Приходите на Москва от износа на петрол са намалели с 42% през февруари

Руският президент Владимир Путин призова олигарсите да поставят патриотизма пред печалбата. Според него това е нужно, за да може местната икономика да бъде укрепена на фона на западните санкции. Това се случи по време на първата официална среща на Путин с представители на местния бизнес, след като Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година. Според него тяхната отговорност не се изчерпва с постигането на печалби, а обхваща и подпомагането на обществото. "Отговорният предприемач е истински гражданин на Русия, на своята страна, гражданин, който разбира и действа в нейните интереси", каза Путин. "Той не крие активи в офшорки, а регистрира фирми тук, у нас, и не става зависим от чужди власти", добави той, цитиран от Reuters.

Редица от най-големите олигарси в страната присъстваха на срещата, като сред тях бяха Олег Дерипаска, Владимир Потанин, Алексей Мордашов, Герман Хан, Виктор Векселберг, Виктор Рашников, Андрей Мелниченко и Дмитрий Мазепин. Путин приветства "благородната мисия" на предприемачите, които се грижат за работниците си и насочват таланта си не само към извличане на печалба, но и към общественото благо. Освен това каза, че иска да чуе техните виждания за това как да се изгради по-динамична икономика, която да доведе до "забележимо подобряване на качеството на живот на хората в цялата страна".

Руският лидер също отново изрази позицията, че санкциите на САЩ, Европейския съюз (ЕС) и други големи икономики са с цел разрушаване на руската икономика. Той за пореден път обяви, че тези опити за момента не са успешни, но също така отправи нотка на неотложност, като каза, че страната не може да си позволи да не се опита да подобри сегашното положение.

"Прекрасно разбирам заплахите, които се случват, и това, което ни казват недоброжелателите, казвайки, че Русия ще има проблеми в средносрочен план. Да, това е заплаха, която трябва да имаме предвид", каза той. "Призовавам ви да не чакате тези негативни последици от този средносрочен план да дойдат... Трябва да действате веднага", добави той пред бизнесмените.

Въпреки оптимистичните изказвания на Путин, достоверността на икономическите резултати на Русия изглежда съмнителна. Москва вече губи милиарди заради войната, над хиляда глобални компании се оттеглиха или свиха дейността си, а страната се оказва все по-изолирана от световната търговия и финансови пазари. Най-тежките последствия се очакват през следващите години, когато сривът на човешкия капитал и ограниченият достъп до технологии ще теглят назад Русия.

Допълнителен данък

Като най-ясен знак за недостига на средства и нарастващите изисквания към големия бизнес, правителството планира да събере около 300 млрд. рубли (3.9 млрд. долара) под формата на данък върху неочакваните печалби. Важно пояснение е, че това допълнително облагане няма да засегне компаниите за петрол, газ и въглища.

Министърът на финансите Антон Силуанов каза, че данъкът ще бъде определен на около 5% от свръхпечалбите, съобщава агенция ТАСС. Той ще влезе в сила от 2024 г., но финансовото министерство очаква компаниите да направят плащания и тази година, добави пред държавната агенция финансовият министър.

В същото време петролното ембарго на Запада дава резултат - приходите от износ на суровината на Русия са спаднали с 42% през февруари, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Русия е получила постъпления от 11.6 млрд. долара от износа на петрол миналия месец, след като ЕС наложи забрана за руски петролни продукти и въведе горна граница на цената, на която Москва може да продава петрол на трети страни, ако товарите се застраховат или превозват с регистрирани в ЕС средства. Това е спад от 14.3 млрд. долара спрямо експорта през януари и 42% понижение спряво 20 млрд. долара през февруари 2022 г.

Въпреки спада на приходите изнасяният от Русия петрол все още "приблизително същото" количество, според МАЕ. "Това показва, че режимът на санкциите на Г-7 е ефективен, като не ограничава глобалните доставки на суров петрол и продукти, като същевременно ограничава способността на Русия да генерира приходи от износ", заяви енергийната агенция на ООН.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Главният мафиот заповяда на подчинените си мафиоти да "инвестират" в нещо, което не съществува. Смех!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    И (само за ценители!) самата Тържествена увертюра "1812":

    https://www.youtube.com/watch?v=VbxgYlcNxE8

    Нередност?
  • 5
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Ще инвестират, ще инвестират.
    АКО не искат да скочат от некой прозорец...

    Нередност?
Нов коментар